Kanser ölümlerinin yüzde 22'si tütünden kaynaklanıyor

4 Şubat Dünya Kanser Günü münasebetiyle açıklamalarda bulunan Yeşil Yıldız Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Başkanı Yahya Öger, WHO verilerine göre 2018'de kanserden ölen 9,6 milyon insanın yüzde 22’sinin tütün kullanımıyla ilişkili olduğunu söyledi

Kanser ölümlerinin yüzde 22'si tütünden kaynaklanıyor
04 Şubat 2021 - 10:36


Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü tarafından ilan edilen 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla Yeşil Yıldız Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Başkanı Yahya Öger yazılı basın açıklaması yaptı.


Dünya Sağlık Örgütü’nün verileri doğrultusunda kanser kaynaklı ölüm olaylarına dikkat çeken Öger, kanseri tetikleyen faktörlerin başında tütün, alkol ve madde kullanımının olduğuna dikkat çekti.


Dünya genelinde kalp ve damar rahatsızlıklarından sonra en çok can alan hastalıkların başında kanserin geldiğini belirten Öger, "Bununla birlikte Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) belirttiği üzere yalnızca 2018 yılında 9,6 milyon insan, kanser nedeniyle hayatını kaybetti. Yani dünyada her altı ölümden birinin nedeni kanserdir." İfadelerini kullandı.


Öger, "Bunun yanı sıra Dünya Sağlık Örgütü, kanser riskini artıran başlıca faktörler arasında tütün ve alkol kullanımı, sağlıksız beslenme ve fiziksel hareketsizlik gibi davranışsal ve diyetsel etmenleri gösteriyor. Bu doğrultuda WHO, kanser nedeniyle gerçekleşen her üç ölümden birinin bu risklerden kaynaklandığını dile getiriyor. Bu risk faktörleri içerisinde tütün kullanımı ise kansere yol açan en önemli etmen. Bu bağlamda kanser ölümlerinin yüzde 22’si tütün kullanımıyla ilişkilidir." dedi.


"2018'de Türkiye’de 210 bin 537 yeni kanser vakası görüldü"


WHO’nun yayınladığı verilere göre 2018 yılında Türkiye’de 210 bin 537 yeni kanser vakası görüldüğünü hatırlatan Öger, "Bu vakaların yüzde 56,5’ini erkek hastalar oluşturdu. 2018’de kanser nedeniyle ölenlerin sayısı 116 bin 710 olurken hayatını kaybedenlerin yaklaşık yüzde 64’ü ise erkek hastalardan oluşuyor. Bu veriler ışığında Türkiye’de kadınlara nazaran erkeklerde kanser vakasına ve ölümüne daha sık rastlandığını söylemek mümkün." şeklinde belirtti.


Öger, "Tütün alkol ve madde kullanımının kanseri tetiklediğini Dünya Sağlık örgütünün verileri önümüzdedir. Sadece kendiniz için değil sevdikleriniz içinde bir adım atın. Bu tütün, alkol ve madde kullanıyorsanız lütfen terk edin." dedi. (İLKHA)


Bu haber 2530 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
Kalender Aşireti'nden Tüysüz'e destek
Kalender Aşireti'nden Tüysüz'e destek