KENDİNİ İL DAVASINA ADAYAN ADAM KOÇALİ AYMAZ

M. Şükrü Dolaş Özel Haberi

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde 22 yıl önce kurduğu dernekle ilçenin il yapılması için mücadele eden ve bir dönem devlet erkanıyla da mahkemelik olan Koçali Aymaz, adeta kendini bu işe adadı.

KENDİNİ İL DAVASINA ADAYAN ADAM KOÇALİ AYMAZ
03 Nisan 2012 - 10:41
Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde 22 yıl önce kurduğu dernekle ilçenin il yapılması için mücadele eden ve bir dönem devlet erkanıyla da mahkemelik olan Koçali Aymaz, adeta kendini bu işe adadı. 

1926 yılına kadar il idaresiyle yönetilen Siverek, bu tarihte çıkarılan "Teşkilatı Mülkiye Kanunu" ile ilçe statüsüne alınıp, Şanlıurfa'ya bağlandı. 

Nüfus ve coğrafi yapı olarak bir çok ilden büyük olan ilçenin sakinleri, il haklarının ellerinden alınmasıyla sosyal, kültürel ve ekonomik olarak geri kaldıklarını düşünerek, tekrar il olmak için mücadele başlattı. Bu kapsamda 1957 yılında, Siverek'i Vilayet Yapma ve Güzelleştirme Cemiyetini kurup, çalışmalarına başlayan üyeler, dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar ile Başbakan Adnan Menderes'e de ulaşarak, taleplerini iletti ancak bekledikleri sonuca ulaşamadı. 

Aradan geçen sürede bu alanda bir gelişme olmayınca 20 yılı aşkın bir süre yıl devlet memurluğu yapan ve kendi isteğiyle emekli olduktan sonra kısa süre serbest muhasebeci olarak çalışan Koçali Aymaz, işlerini bırakıp, arkadaşlarıyla 1990 yılında Siverek'i Vilayet Yapma ve Kalkındırma Derneğini kurdu. 

22 yıldan bu yana aynı derneğin başkanlığını yürüten Aymaz, aradan geçen sürede yaşadığı tüm zorluklara karşın Siverek'in bir gün il olacağı ümidini taşıyor. 

-13 politikacıyla davalık olmuşlardı 

 Koçali Aymaz, "İl davası için devlet erkanıyla da mahkemelik olduk ama bu yola bir kere baş koyduk, dönmek yok" dedi. 

Aymaz, Siverek'in kalkınabilmesi ve yeniden il statüsüne alınabilmesi için çeşitli platformlarda mücadele ettiklerini ve seslerini duyurabilmek için çaba harcadıklarını anlatan Aymaz, aralarında eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, eski başbakanlardan Tansu Çiler ve Mesut Yılmaz'ın da bulunduğu 13 politikacı hakkında 1996 yılında maddi ve manevi tazminat davası açtıklarını hatırlattı. 

İki yıl süren davanın, mahkemenin görevsizlik kararıyla sonuçlandığını aktaran Aymaz, buna rağmen yılmadıklarını, her fırsatta bu konudaki taleplerini ilgililere ilettiklerini ifade etti. 

Dernek olarak ilçenin her alanda gelişebilmesi için faaliyetler yürüttüklerini dile getiren Aymaz, şöyle devam etti: 

"Bugüne kadar Siverek'in ekonomik, sosyal ve turizm alanındaki potansiyeline katkıda bulunmak için kitap ve broşürler hazırlattık. Ayrıca tanıtımlar yaptık. En büyük sorunumuz olan eğitim alanındaki sıkıntıların giderilmesi için Yüksek Öğretime Geçiş sınavına hazırlanan öğrenciler için ücretsiz kurslar düzenledik. Sadece kendimizi il davasına adamadık. Bu arada diğer alanlarda da çalışmalar yaptık. Ama yine de bütün sorunlarımızın Siverek'in il olmasıyla çözüleceğine inanıyoruz. Biz aslında 1926 yılında elimizden alındığını düşündüğümüz bir hakkın yeniden teslim edilmesini istiyoruz. İl davası için devlet erkanıyla da mahkemelik olduk ama bu yola bir kere baş koyduk, dönmek yok." 

Bu konuda seslerini duyurmak için bir ara yönetimdeki arkadaşlarıyla bir kaç gün açlık grevi de yaptıklarını hatırlatan Koçali Aymaz, yaşamının geri kalan bölümünde tek isteğinin Siverek'in il statüsüne alınması olduğunu kaydetti.
Bu haber 2717 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü