"KÜRDİSTAN HALKLARI BİRBİRİNE TAHAMMÜL ETMELİ"

Sulh ve Adalet Hareketi adı altına bir araya gelen Kürdistanlı âlimler, Kobani olaylarının bahane edilerek bölgede yaşatılan son olaylar hakkında yaptıkları toplantıda, bölgede kaosa sebebiyet verecek girişimlerden kaçınma çağrısında bulundu.

"KÜRDİSTAN HALKLARI BİRBİRİNE TAHAMMÜL ETMELİ"
02 Kasım 2014 - 18:55

Sulh ve Adalet Hareketi adı altında bir araya gelen Kürdistanlı alimler, IŞİD’in Kobani’de PYD ile çatışmasının bahane edilerek insanların hedef alınmasının kabul edilemez olduğunu söyleyerek bu tavırdan vaz geçilmesi çağrısında bulundular.

Hareket adına basın açıklamasını okuyan Mehmet Yıldız, İnsanların kendi aralarındaki ihtilafları ve sorunları düzeltmedikçe Allah’ın insanları düzeltmeyeceğini söyledi.

Yıldız, “Herkes layık olduğu sistemle yönetilir ilkesi ve “Bir kavim kendinde olanı değiştirmedikçe Allah onların durumunu değiştirecek değildir” İlahi düsturu, ahvalimizi daha iyi tespit etmek ve çareler üretmek için gerekli imkânları sunmaktadır. Birlikte yaşam kültürünün kök saldığı, insani değerlerin ortak paydalar olarak kabul edildiği ve “haksız yere bir nefsi öldüren bütün insanlığı öldürmüş gibidir” emrinin gündelik yaşamda hâkim olduğu bir geleneğin ahfatları olarak, bu topraklarda sükûnet ve huzura talibiz” diye konuştu.

Kürdistan topraklarının kavimlerin, dinlerin, dillerin ve mezheplerin yüzyıllar boyunca özgürce yaşadığı kadim bir mirasa sahip olduğunu ifade eden Yıldız, yüzyıllar boyunca herkesin kendi dini, dili ve rengiyle varlığını koruduğuna dikkat çekti.

Yıldız “Bugün Kürdistan da vuku bulan hastalıklar, şiddet dili kullanılarak çözüm sağlayamayacağı gibi bölge insanlarını daha tedirginleştirmektedir. Kürdistan’ın canlanıp tek vücut olabilmesi ancak ve ancak karşılıklı adil muamele ve barış dili geliştirerek saklanılabilir.” sözlerini kullandı.

Herkesin doğuştan gelen hakları itibariyle hür olduğunu ve kimsenin diğerini baskı altına alamayacağını belirten Yıldız, “İnsanlara seçme ve düşünce özgürlüğü veren Allah, kulların haklarını teminat altına almış ve bunun sorumluluğunu da yine insanlara yüklemiştir. Bu sorumluluk gereği, akan kanı durdurmak, yaşanan savaşları önlemek, kardeş katlının önüne geçmek her birey yükümlü olduğu gibi âlim ve kanaat önderleri de yükümlüdürler” dedi.

Yıldız son olarak Kürdistan’da huzurun gelmesi ve sulhun sağlanmasına yönelik olarak maddeler halinde taleplerini dile getirerek bölge halkından sağduyu istedi.

(Ali Fidancı/M. Sıddık Bilge İLKHA)


Bu haber 2581 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
Kalender Aşireti'nden Tüysüz'e destek
Kalender Aşireti'nden Tüysüz'e destek