MESLEĞİN SON USTALARI ARTIK MESLEKLERİNDEN EKMEK YİYEMİYORLAR

Mehmet SEZGİN/SİVEREKŞanlıurfa’nın Siverek ilçesinde sayıları her gün azalan el sanatları meslek ustaları yetiştirecek çırak bulamıyorlar.    Bir zamanlar âlilerin çocuklarını meslek öğrensin diye rağbet ettiği Bakırcılık, demircilik,

MESLEĞİN SON USTALARI ARTIK MESLEKLERİNDEN EKMEK YİYEMİYORLAR
31 Temmuz 2009 - 19:09
marangozluk ve keçecilik gibi mesleklere son yıllarda kimse rağbet etmediği için artık bu meslekleri yapacak ustalar yetiştiremediklerinden yakınan meslek ustaları kendilerinden sonra mesleklerini sürdürecek ustaların yetişmemsine üzülüyorlar.
       Yaklaşık 30 yıldır keçecilik mesleğini sürdüren Şaban Karslı yaptığı açıklamada şöyle dedi’’Bir zamanlar ilçenin bakırcılar çarşısında onlarca bakırcı ustası kalmadı bakırcılık mesleği öldüğü için bakırcı olarak yetişen son ustalar tenekeci oldu, bizim keçecilik mesleğinde ekmek kalmadı, bir zamanlar aileler çocukları meslek öğrensin diye çocuklarını yanımıza çırak bırakıyorlardı aileler’’Eti sizin kemiği bizim diyerek’’çocuklarının öğrenme ve eğitim hakkını bize veriyorlardı, mesleğimizde olduğu gibi diğer el sanatları mesleklerinde de ekmek kalmadı artık kimse çocuğunu bu meslekleri öğrensin diye kimse çıraklığa göndermiyor’’dedi.
        Siverek Esnaf ve Sanatkârları Odası Başkanı Faik Akkuş el sanatları mesleklerin giderek yok olmaya yüz tutuğunu belirterek ’’Mevcut ustalarımızın mesleklerini sürdürmek amacıyla odamızdan kredi talep etmeleri halinde kendilerine kredi sunuyoruz, anacak meslekte ekmek kalmadığı için kimse mesleğini sürdürmek niyetinde değil, meslekleri artık ekmek yedirmiyor. Yıllardır marangozluk yapan esnaflar iş yapamadığı için  artık yaptıkları  beşik, iskemle, gibi ev gereçlerinin oyuncaklarını yapıp ayakta kalmak istiyorlar, daha önce  sayıları elliyi bulan  sıcak demircilik mesleğini sürdürenlerin sayısı beşe düştü mesleği sürdürenlerin çoğu mesleği babalarından öğrenmişler, onların çocukları  baba mesleklerini seçmiyorlar  bunun için kalan mesleğin son ustalarıdır, bunların yerini alacak yeni nesilden ustalar artık yetişmiyor’’ dedi.


NOT: SİTEMİZDE BULUNAN HABER, FOTOĞRAF, YAZI VB. HERTÜRLÜ MATERYAL KAYNAK GÖSTERİLSE DAHİ YAZILI İZİN OLMADAN KULLANILAMAZ. AKSİ DURUMDA HERTÜRLÜ HUKUKİ HAKKIMIZ SAKLI BULUNMAKTADIR.

Bu haber 2720 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te dereye giren 2 çocuk boğulma tehlikesi geçirdi
Siverek'te dereye giren 2 çocuk boğulma tehlikesi geçirdi
Demirbüken'den 23 Nisan mesajı
Demirbüken'den 23 Nisan mesajı