Meslek odalarından Harran'daki kaçak yapılaşmaya tepki

Harran ilçesinde sit alanında yapılan kaçak yapılarla ilgili Şanlıurfa Mimarlar Odası ve meslek odaları açıklama geldi.

Meslek odalarından Harran'daki kaçak yapılaşmaya tepki
24 Haziran 2020 - 13:33

Şanlıurfa Mimarlar Odası’nda düzenlenen basın açıklamasında Harran’daki kaçak yapıların kabul edilemeyeceği belirtildi, konu ile ilgili yasal sürecin başlatıldığı duyuruldu.


Basın açıklamasını okuyan Mimarlar Odası Başkanı Ferhat Karadağ, Harran’daki kaçak yapılaşmanın turizme darbe vurduğunu iddia ederek, şöyle dedi:


“Her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilen ve UNESCO’nun Dünya Miras Geçici Listesindeki eserleriyle Dünya tarihine ismini yazdırmış tarihi kent Harran ilçemizin arkeolojik sit ve kentsel sit sınırları içinde yer alan ve gün geçtikçe bu alanlarımız içinde kaçak yapılaşmanın artması tüm Şanlıurfa kamuoyuyla birlikte bizi kaygılandırıyor. Gönül isterdi ki bugün bu ilçemizde bulunan başarılı bir çalışmanın size sunulmasını ama bugün ki konumuz daha önce defalarca uyardığımız ve bu konu üzerinde farklı platformlarda yaptığımız açıklamalar ile tarihi alanlarımızın katledilmesine şehrin bilinçli teknik insanları olarak çok tepkiliyiz. Bu kaçak yapıların bir an önce önüne geçilmesi ve bunun yapılmasına neden olan kişi ve kurumların, Şanlıurfa’mızın tarihinin kaderiyle oynamasının yanı sıra turizm ekonomimize de darbe vurmaktadır.”


Şanlıurfa denilince akla tarihi yapılar ile tarımın geldiğini belirten Karadağ, “Harran ilçesi geçim kaynağının büyük bir bölümü bu iki ana özellik üzerinden sağlanmaktadır. Bugün bu tarihi yapıların içinde kaçak yapıların yapılmasının doğuracağı en büyük zararı direkt olarak Harran halkı, dolaylı olarak Şanlıurfa ekonomisi görecektir.” ifadelerini kullandı.


Açıklamasının devamında Harran’ın tarihi ve önemine değinen Karadağ, “Harran ilçemizin tarihi on binlerce yıl öncesine dayanmaktadır. Bu tarihi alanlarımızın gelecek nesillere olduğu gibi taşınması için siyasi kaygılarımızı bir kenara bırakmamız gerekiyor. Tarihi yapılar siyasi kaygılarımızın çok daha üstünde bir değerdir. Unutmayalım ki Geçmişine sahip çıkmayan bir toplum geleceğine yön veremez. Bugün hiçbir Şanlıurfalı, tarihine ve ekonomisine zarar gelmesini istemez. Caddeleri, sokakları yerli ve yabancı turist ile dolup taşan bir Şanlıurfa, hepimizin hayalidir. Bu hayalimizi sekteye uğratmaya çalışan tüm kişi ve kurumların karşısında olacağımızı buradan tüm kamuoyuna duyururuz.” diye konuştu.


Harran Belediyesi’nin görev ve sorumluluk bilinciyle hareket etmesi gerektiğini belirten Karadağ, “Arkeolojik sit ve kentsel sit alanında bulunan bu denli önemli bir alanda kaçak yapılar ile mücadeleye Şanlıurfa Mimarlar Odası olarak her zaman dâhil olmakla birlikte sorumlularla ilgili yasal takibi odamızın avukatlarıyla başlatmış bulunmaktayız. Öncelikle Harran belediyesini görev ve sorumluluk bilincine varıp bu sorumluluklarının yerine getirmesine davet ediyoruz. Bu sorumluluk ve görevin kötüye kullanılması tarihi yapılarımızın tahribatına kadar gidecektir.” ifadelerini kullandı.


Karadağ, son olarak basın açıklamasına destek veren meslek odalarına teşekkür etti. (İLKHA)


Bu haber 3438 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Dusak, Siverek'teki kazalarla ilgili Karayolları Genel Müdürü ile görüştü
Dusak, Siverek'teki kazalarla ilgili Karayolları Genel Müdürü ile...
Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem korkuttu
Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem korkuttu