ÖNCE NİKAH MEMURU SONRA İMAM

Ali LEYLAK/ŞANLIURFAYAZ mevsimi ve yurtdışında çalışanların izine gelmesi ile evlenmelerin arttığı Şanlıurfa’da, Belediye’ye ait nikah salonunda resmi nikahın hemen ardından ‘dini nikah’ da kıyılması dikkat çekiyor. Nikah memurunun

ÖNCE NİKAH MEMURU SONRA İMAM
08 Ağustos 2008 - 21:36
masadan kalkmasının hemen ardından yerine geçen imam, çiftlerin dini nikahını kıyıyor.

Resmi ve dini nikahın bir arada kıyılmasının gelenek haline geldiği kentte bugün gün, ay ve yılın 8 rakamını taşıması nedeniyle 45 çift nikah kıydırmak üzere müracaatta bulundu, ancak 25 çift nikah masasına oturabildi. Aşırı başvuru nedeniyle nikah memurları 30 dakika arayla nikah işlemlerini yaptı.

Çiftlerin Yenişehir Mahallesi’ndeki Şanlıurfa Belediyesi Nikah Salonu’nda önce devletin resmi görevlisi olan nikah memuru tarafından resmi nikahları kıyıldı. Ardından ise aynı masada çiftlerin bir imam tarafından dini nikahları kıyıldı.

AKP’li Belediye yetkilileri bu konuda görüş bildirmek istemezken, uygulamanın önceki dönemde Belediye Başkanlığı’nı yürüten Fazilet Partili (FP) Ahmet Bahçıvan döneminde başlatıldığı belirtildi.

‘ZEVCELİĞE KABUL EDİYOR MUSUN ?’

Kent halkı tarafındanda yadırganmayan dini nikaha her çift, kendi imamıyla geliyor. Dini nikahı kıyan imam önce besmele çekip nikah suresini okuyor. Dua edilip, okunan ayetlerden sonra imam önce geline “Cemaati müsliminin şahadetleri huzurunda kendinize haleliğe kocalığa kabul ettiniz mi?” sorusunu, ardından damada ‘Yaşar efendinin kerimesi Sevgi hanımı cemaati müslüminin şahadetleri huzurunda kendinize zevceliğe kabul ettiniz mi?” diye soruyor. Çiftlerin onayı sonrası imam, ‘Ben de bu nikah akidine şahid oldum. Allah hayırlı uğurlu etsin. Rabbim cümlemize hayırlı uğurlu züriyetler nasip eylesin” diyerek dini nikahı bitiriyor.

ADLİYEYE DE İNTİKAL ETMİŞTİ

Evlendirme Memurluğu’nda dini nikah kıyılması çeşitli zamanlarda tartışma konusu olmuş, bazı kentlerde çifttler salonun bir odasına alınarak duası yapılmıştı. Dini nikah konusu zaman zaman adliyelere de intikal etmişti.

Evlilik cüzdanında evlilik tarihinin 08.08.2008 yazılmasını isteyen çiftlerden 35 yaşındaki sebze komisyoncusu Mahmut Dedecan ve 29 yaşındaki Sevgi Kuloğlu, “08.08.2007 tarihinde tanıştık. Bu uğurlu sayıya inandığımız için evliliğimizi 1 yıl boyunca bu tarih için erteledik. Şimdi nikahımızı kıydırdık çok mutluyuz” dedi.


Bu haber 2636 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te ASM'den hırsızlık yapan 2 şüpheli tutuklandı
Siverek'te ASM'den hırsızlık yapan 2 şüpheli tutuklandı
Malatya'da 4,3 büyüklüğünde deprem
Malatya'da 4,3 büyüklüğünde deprem