Oto tamircileri uyardı: Aracınızın kışa hazır mı?

Kış mevsimine sayılı günler kala araçlarının kışlık bakımını yapmaları yönünde araç sahiplerine tavsiyelerde bulunan Şanlıurfalı oto tamir ustaları, en iyi tamirin bakım olduğunu vurguladı.

Oto tamircileri uyardı: Aracınızın kışa hazır mı?
26 Kasım 2019 - 10:22

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde, Sanayi Sitesi’nde oto tamiri yapan ustalar, yaklaşan kış mevsimi nedeniyle araç sahiplerine çeşitli uyarılarda bulundu.


Araçlara yapılacak en güzel bakımın tamir olduğunu belirten ustalar, sürücülerin kış aylarında yolda kalmak ve kazalara neden olmak istemiyorlarsa araçlarının kışlık bakımını gecikmeden yapmaları gerektiğini ifade ettiler.


Oto tamir ustaları; araçlarının akülerini ölçmeleri, marş ve şarj dinamosunun kontrolü, antifriz kullanımı, lastik kontrolü, silecek ve su fıskiyelerinin kontrolü, hava ve yakıt filtresinin değişimi,  far ayarı, yağ değişimi, termostat ve radyatör temizliği konusunda sürücülere çeşitli tavsiyelerde bulundu.


1971’den beri oto tamirciliği yaptığını belirten Selahattin Şenateş, “Araç sahipleri, kış ayına girmeden önce en başta akü, şarj ve marş dinamosunun bakımlarını yapmalıdırlar. Antifrizler değiştirilmelidir. Özellikle belirteyim, merdiven altı antifrizler kullanılmamalıdır. Antifrizi 5 kuruş ucuza alayım derken aracımızı heba etmeyelim. Kaliteli, orijinal ve markalı antifriz kullanalım. Cam silecekleri de çok önemlidir. Su fıskiyeleri, termostat, kayışlar, hava filtreleri, yakıt filtreleri, radyatör ve araç lastikleri kontrol edilmelidir. Araç lastiklerinde lastik derinlikleri çok önemlidir. Kış aylarında lastiklerin zayıf olması fren sistemine engel olduğundan her türlü kazaya neden olmaktadır.” ifadelerini kullandı.


Şarj ve marş dinamosunun bakımları için oto elektrikçilere gidilmesi gerektiğini belirten Şenateş, “ Marş ve şarj dinamosunun periyodik bakımını yapmak için oto elektrikçilere gidilmelidir. Sürücüler yolda kalıp mağdur olmak istemiyorlarsa bu bakımları muhakkak yaptırmalılar. Araç yolda arıza yapıp yolda kaldığı zaman başka araçların da kaza yapmasına sebebiyet veriyorlar. Bu sebeple marş ve şarj dinamosu ve kayışların bakımları yapılmalıdır. Araçlarının yıllık bakımını yapmayanlar yolda kalırlar, kazaya sebebiyet verirler. Her türlü tehlikeye kendi elleriyle gitmiş olurlar. Onun için araçların yıllık bakımı muhakkak yapılmalıdır.” diye konuştu.


“Araç yağı 10 bin kilometrede bir değiştirilmelidir”


Araçlardaki yağ değişimi ile ilgili bilgiler veren Şenateş, “ Aracın yağının 15 bin kilometre ile 20 bin kilometre arasında değişmesi gerektiğini söylüyorlar. Arabanızı seviyorsanız, en fazla 10 bin kilometrede yağınızı değişin. Eğer 10 bin kilometrede aracın yağını değişirseniz motor, 10 ile 12 yıl sorunsuz çalışır. Ama 15 bin kilometre ile 20 bin kilometre arasında yağı değişirseniz motorun ömrü 3 yıla kadar düşer. Ayrıca merdiven altı değil, kaliteli yağ kullanılmalıdır. Servisler, araç sahiplerine 15 bin kilometre ile 20 bin kilometre arasında yağ değiştirilmesini istiyorlar. Servisler, hem cebinizdekini alıyor, hem de aracınıza zarar veriyor. Ayrıca triger kayışını değiştirmek için 100 bin kilometreyi beklemesinler. 80 bin kilometre olunca triger kayışını değiştirsinler.” uyarısında bulundu.


“Araca bakım yaparsan araç seni yolda bırakmaz”


1996 yılından beri oto elektrikçiliği yaptığını belirten Ekrem Sonbayram ise araç sahiplerine şu uyarılarda bulundu: “Araç sahipleri kışlık bakım için öncelikle akülerini ölçtürsünler. Marş ve şarj dinamosunu kontrol ettirsinler. Antifriz kullanırken çok dikkatli olsunlar. Antifriz; devirdaim dediğimiz sürekli dönen, kayışları döndüren, su pompasının görevini yerine getiren önemli bir husustur. Antifrizi nereden alırlarsa alsınlar kaliteli antifrizi kullanmalarını tavsiye ediyorum. Profilleri eksi olan lastikleri değiştirsinler. Çünkü kış aylarında zemin kaygan oluyor. Kar, buz ve fırtınalarda lastik profilinin azalması nedeniyle araçların kaymasına, frenlerin tutmamasına sebep olmaktadır. Bir de araç sileceklerini kontrol ettirsinler. Ayrıca araç sahiplerine kış aylarında araçlarını benzin ile çalıştırmalarını tavsiye ediyorum. Bu araçları için daha faydalı olacaktır. Araçların modeli ne olursa olsun, ister 1980 ister 2016 model olsun, hiç fark etmez. ‘Bakım en güzel tamirdir.’ Araçlar insan gibidir. Araca bakım yaparsan araç seni yolda bırakmaz, kaygan zeminde kaymaz, sabah çalışır ve seni yormaz.” şeklinde konuştu.


Araçlarda en önemli bakımlarından birinin de far ayarları olduğunu vurgulayan Sonbayram, “ Far ayarlarını, far ayar servislerinde ayarlatalım. Çünkü far ayarı yapılmadığı takdirde; karşıdan gelen araç sürücülerinin gözleri rahatsız olacak bu da birçok kazaya neden olacaktır. (İLKHA)

Bu haber 2180 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Eski başkan Çakmak'tan borç açıklaması
Eski başkan Çakmak'tan borç açıklaması
Dusak, Siverek'teki kazalarla ilgili Karayolları Genel Müdürü ile görüştü
Dusak, Siverek'teki kazalarla ilgili Karayolları Genel Müdürü ile...