SAHTE RAPOR ÇETESİNE "NEŞTER" OPERASYONU

Ali LEYLAK/ŞANLIURFAŞANLIURFA’da rüşvet karşılığı ‘düşük olan özürlülük oranını yüksek gösterdikleri kişilerin maaş almasını, sağlıklı olduğu halde malulen emekli olmalarını ve yüzde 90 özür oranı ile ÖTV’den

SAHTE RAPOR ÇETESİNE "NEŞTER" OPERASYONU
03 Mayıs 2008 - 13:51
muaf otomobil alımını sağlayan şebeke elemanları ‘Neşter’ operasyonuyla yakalandı. Aralarında doktor, siyasetçi, kamu görevlileri ve hastane personelinin de bulunduğu 137 kişiden, 45’i adliyeye sevk edildi.

Geçen yıl yapılan 22 Temmuz seçimlerinde Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Milletvekili adayı olan ancak seçilemeyen Devlet Hastanesi’nde memur Ecevit Çiftçi ile aynı hastanede görevli Abdülkadir Kaya’nın liderliğinde kurulan bir suç örgütünün olduğu ihbarı alan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, 7 ay önce araştırma başlattı. Yapılan incelemelerde, Çiftçi ile Kaya, şebeke üyeleriyle kent merkezi ile ilçelerde, ‘düşük orandaki kişileri sahte sağlık kurulu raporu ile yüksek oranda özürlü göstererek maaş almalarını, aynı yöntemle insanların ÖTV indiriminden yararlanıp ucuz otomobil getirmelerini ve 5-10 bin YTL karşılığında sağlıklı kişilerin sahte raporla malulen emekli olmalarını sağladığı’ saptandı.

Çetenin teklifini kabul ederek anlaşmaya vardığı kişilerin sağlık kuruluna başvuru formlarını kendilerinin doldurduğu ve ardından işbirliği içerisinde oldukları doktorların yardımı ile raporu aldıkları ortaya çıktı. Özür oranı düşük olan bazı kişilerin işlemlerini ise çetenin, yüksek orandaki özürlü kişileri yerlerine kontrollerden geçirerek yürüttükleri belirlendi. 2 yıldır aynı yöntemle çalışan çetenin, bugüne kadar yüzlerce kişiye sağlık kurulu raporu çıkarılıp, yüz binlerce YTL rüşvet aldığı ve devletin de milyonlarca YTL zarara uğrattığı belirtilirken, çete üyelerinin kazandığı paralarla evler ve otomobiller satın alıp lüks yaşam sürdüğü kaydedildi.

104 ADRESE BASKIN, 137 GÖZALTI

7 aylık takibin sonunda, ’Neşter’ adı verilen operasyon başlatan Jandarma ekipleri, sabah 05.00’te, kent merkezinin yanı sıra Ceylanpınar, Viranşehir, Siverek, Hilvan, Harran ve Halfeti ilçelerinde belirlenen 104 ayrı adrese eş zamanlı baskın düzenledi. Baskında, 1’i doktor, 11’i kamu görevlisi 137 kişi gözaltına alındı. Bu kişilerin evlerinde yapılan aramalarda 1 tabanca, 1 tüfek, çok sayıda mermi, 1 doktor kaşesi, 31 sağlık kurulu raporu, 28 nüfus cüzdanı, 21 yeşil kart, 115 fotoğraf, 19 kimlik fotokopisi, 2 sağlık kurulu muayene kağıdı, 12 sağlık karnesi, 1 SSK yardım belgesi, 1 sakatlık maaşı kart fotokopisi, 1 sakatlık raporu, 1 doktor raporu, 1 sağlık ocağı raporu, 1 hasta taburcu tezkeresi, 3 bilgisayar, 21 senet ve 2 sakatlık maaşı başvurusu ele geçirildi.

MALİ BOYUT ARAŞTIRILIYOR

Zanlılar susma hakkını kullanırken, sorgulamalarının ardından 92 kişi, Cumhuriyet Savcısı’nın talimatı ile serbest bırakıldı, 45 kişi geniş güvenlik önlemi altında Adliye’ye sevk edildi. Zanlıların büyük bölümü yüzlerini gizlemeye çalışırken, jandarma sağlık kurulunun verdiği raporları incelemeye başladı. Hastane kayıtları ve rapor alanların gerçek durumunun incelenmesinin ardından çetenin devleti uğrattığı zararın mali boyutunun ortaya çıkarılacak.

AKP’Lİ, DTP’Lİ VE BTP’LİLER DE VAR


Gözaltına alınanlar arasında bir doktor, hastanede görevli 11 memurun yanı sıra DTP’li Viranşehir Belediye Başkanı Emrullah Cin’in kardeşi Fevzi Cin, AKP Merkez İlçe Başkan Yardımcısı Hüseyin Polat, BTP Ceylanpınar İlçe Başkanı Hıdır Keren, Muradiye Mahalle Muhtarı Mehmet Alak da bulunuyor. Gözaltına alınan ve ismi açıklanmayan doktor sorgulamasının ardından serbest bırakılırken, ‘Resmi belgede sahtecilik, rüşvet, görevi kötüye kullanma, devleti zarara uğratma, nitelikli dolandırıcılık ve irtikap’ suçlarından sevk edilen 45 zanlının Adliyedeki sorgulamaları sürüyor.

Bu haber 3086 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Dusak, Siverek'teki kazalarla ilgili Karayolları Genel Müdürü ile görüştü
Dusak, Siverek'teki kazalarla ilgili Karayolları Genel Müdürü ile...
Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem korkuttu
Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem korkuttu