ŞANLIURFA'DA BOĞAYA YAPILAN EZİYETE ÖFKE DİNMİYOR

Ali LEYLAK/ŞANLIURFAŞANLIURFA - Kesime götürülürken kaçan ve yapılan uyuşturucu iğnelere rağmen sakinleşmeyen

ŞANLIURFA'DA BOĞAYA YAPILAN EZİYETE ÖFKE DİNMİYOR
28 Kasım 2009 - 22:51
boğanın, arka ayaklarının vahşice kesilmesine tepki yağdı. Şanlıurfa Vali Yardımcısı Yıldıray Malğaç gerekenin yapılacağını kaydederken, Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, olayın vahşice olduğunu ve böyle bir şeyin affedilir yanı olmadığını belirtti. İl Müftü Yardımcısı Mustafa Erdem de, hayvana eziyet edilmesinin haram olduğunu hatırlatarak, olayı kınadıklarını söyledi. Boğaya işkence yapan söz konusu kasaba da zabıta tarafından 69 lira para cezası kesildi.
Kurban Bayramı’nın birinci günü Hamidiye Mahallesi’ndeki kesim merkezine götürülen bir boğa, araçtan indirildikten sonra sahibinin elinden kaçtı. 4 saat yaşanan kovalamaca sonucunda eli bıçaklı kasap, boğayı etkisiz hale getirmek için vatandaşların gözü önünde arka bacakları ve boynuna bıçak darbeleri atarak yaraladı. Olayın televizyon ve gazetelerde görenler kasaba tepki yağdırdı.

69 LİRA CEZA ‘KOMİK’ BULUNDU

Boğaya yapılan işkencenin haber bültenlerinde yer alması yetkilileri harekete geçirdi. Vatandaşlar kasabın cezalandırılmasını isterken, Şanlıurfa Belediyesi Zabıta Müdürlüğü tarafından, boğaya işkence yapan adı açıklanmayan kasaba ‘Kabahatler Kanunu’na göre 69 TL para cezası kesildi. Vatandaşlar, yapılanın kabul edilebilir bir yanını olmadığını söyleyerek, verilen cezanın komik olduğunu savundu.

VALİLİK: TAKİPTEYİZ

Şanlıurfa Vali Yardımcısı Yıldıray Malğaç, boğaya yapılan işkence nedeniyle bugün basın toplantısı düzenledi. Malğaç, görüntülerin Şanlıurfa’ya yakışmadığını belirterek, ”Dün akşam büyük tepkilere neden olan basında ye alan görüntülere çok üzüldük. Şahsı tespit ettik. Bunun için gerekli incelemeyi başlatmış bulunmaktayız. Bu tür görüntülerin bir daha yaşanmaması için gerekli denetimleri sıklaştırdık. Konuyu bütünü ile takip etmekteyiz” dedi.

FAKIKABA: VAHŞİCE BİR OLAY

Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba da, belediyenin bayramlaşma töreninde gazetecilere yaptığı açıklamada; konudan çok rahatsız olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Vahşice bir olay, tüylerim ürperdi. Böyle bir olayı affetmemiz, bağışlamamız mümkün değil. Zabıta arkadaşlarla görüştüm, gerekli cezayı vermişler. Fakat ben Belediye Başkanı olarak, sadece bu cezayla bırakmayı düşünmüyorum. Kendim de bu arkadaşı takip edeceğim. Akşam il dışına çıkmıştım, haberleri izleme fırsatım olmamıştı. Bana anlatılan şeyler beni şu an da bile rahatsız ediyor. Urfa halkı böyle bir halk değil. Urfa halkı hayvanı, insanı, çevreyi seven bir halk ama arada böyle insanlar çıkıyor. Konunun cezasız kalmaması konusunda gerekli olan her şeyi mutlaka yapacağız.”

MÜFTÜ: TÖVBE ETMESİ GEREKİYOR

Hayvana eziyet edildiğini ve bu işlemin çocukların önünde yapılmasının yanlış olduğunu söyleyen Şanlıurfa İl Müftü Yardımcısı Mustafa Erdem de, yaşanan kurban vahşet görüntülerini internette izleyerek açıklamada bulundu. Erdem, şöyle konuştu:
“Kurban Bayramı’nda kesinlikle hayvanlara işkence yapılmaması yönünde defalarca vaazlarımızda ve hutbelerimizde vatandaşlarımıza bu durumu anlattık. Buna rağmen bazı şahıslar bu hataları yaparsa, bu herkese mal edilmemelidir. Ne olursa olsun hayvanlara eziyet etmek dinimizde haramdır. Böyle bir olayın meydana gelmesini bizler nefretle kınıyoruz. Çünkü hayvanların kesiminde işkence olmaması için dinimiz bize emir etmiştir. Bu durumda önceden ayakları kesilen bir hayvan işkenceye uğramış oluyor. Boğazından hayvan kesilirse kurban makbul olur. Ama burada olayın işleniş tarzı yanlıştır. İşkence yapan kişinin günahı ve vebali çok olur. Bunun için o kişinin tövbe etmesi gerekiyor.”

VATANDAŞ DA TEPKİLİ

Büyük tepkiye neden olan boğa eziyetini izleyen vatandaşlar da, görüntüler karşısında büyük ürpertti duyduklarını belirtti. Kurban kesiminin vahşette dönüştüğünü televizyonda izlediğini belirten 25 yaşındaki Hasan Kaya, “İzlediğim görüntüler bir vahşet sahnesi gibiydi. Olayı gerçekleştiren kasap sanki iyi bir şey yaptığını sanıyordu. Bu tür kişilerin cezalandırılması gerekiyor” dedi.
Yaralı bir havanın kurban olmasının kabul olmayacağını söyleyen 33 yaşındaki İzzet Özkorkmaz de, “Hayvana eziyet edilerek kesilen bir kurban kabul olmaz. Bunların yaptığı vicdana sığmaz. Bu kurbanın kesimi sırasında başı bile Kıbleye dönük değildi. İnsan hakları gibi, hayvan hakları da vardır” ifadelerini kullandı.

POLİS VE ZABITA DENETİMLERİ ARTTIRDI

Olayın Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü’nün karşısında meydana gelmesi ile harekete geçen polis ve zabıta ekipleri; bayramda belirlenen kesim yerlerinin dışında kesim yapan kişilere ve hayvanlara eziyet yapanlara cezai işlem uygulayacaklarının bildirerek, denetimlerini sıklaştırdı.


Bu haber 4266 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te trafik kazası: 2 ölü 6 yaralı
Siverek'te trafik kazası: 2 ölü 6 yaralı
Gülpınar'dan örnek davranış
Gülpınar'dan örnek davranış