Şanlıurfa'da esnaf normalleşme sürecinde umduğunu bulamadı

​Şanlıurfa'da, Coronavirus (Covid-19) tedbirlerden dolayı zor günler yaşayan çarşı esnafı, kentte yerli ve yabancı turistlerin gelmemesinden dolayı normalleşme sürecinde de umduğunu bulamadı.

Şanlıurfa'da esnaf normalleşme sürecinde umduğunu bulamadı
06 Haziran 2020 - 17:40

Yeni tip Coronavirus (Covid-19) tedbirleri kapsamında ilan edilen sokağa çıkma yasakları, seyahat kısıtlamaları ve alışverişin en yoğun olduğu Haşimiye Meydanı'nın kapatılması dolayısıyla yaklaşık 3 aydır zor günler yaşayan esnaf, normalleşme süreci ile birlikte işlerinin açılmasını bekliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan'ın 2019 yılını "Göbeklitepe Yılı" olarak ilan etmesinin ardından yaklaşık 5 milyon yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği kentte, bu sene, Coronavirus salgınından dolayı beklenen yerli ve yabancı turistler gelmedi.

Kentte, turistlerin en çok alışveriş yaptığı yerlerden olan Haşimiye Meydanı ve çevresindeki çarşılarda esnaf, haziran ayına girilmesine rağmen iş yapamıyor.

Çarşı esnafı beklenti ve yaşadığı sorunları İLKHA aracılığıyla dile getirdi.

"Gezi turlarının açılmasını bekliyoruz"

Turist gelmeyene kadar işlerinin açılmayacağını belirten Esnaf Ahmet Enes Geyik, "Coronavirus nedeniyle esnafımızın çoğu borçludur. Tüm giderlerini cepten karşılıyor, borçlarını ödemek için kredi çekiyor.  Yabancı turist gelmeyene kadar işlerimizin açılacağını düşünmüyoruz. Yabancı turistlere özgü eşyalar satıyoruz. Bir an önce bu Coronavirus'un bitmesini istiyoruz. Haberlere baktığımızda Coronavirus vakaları iyiye gidiyor, yoğun bakımda olan hasta sayısı düşüyor. Bundan memnunuz ama yabancı turistler gelmeyene kadar işlerimizin açılacağını düşünmüyoruz. Sağ olsun devlet bize kredi veriyor. Biz de onların sayesinde kiralarımızı ödüyoruz. Şimdi ne yazık ki hepsi cepten gidiyor, kârımız yok. Geçen sene haziran ayında işlerimiz çok güzeldi. Bu zamanlar iş günümüzdü. Bu sene işlerimiz yüzde 20 değil yüzde 100 düştü. Şu an biz çok zor durumdayız. Devletten beklentimiz; gezi turlarını açmasını bekliyoruz. Dışarıdan gelen turistlere bir imkân versinler, gelsinler ve gezsinler. Esnafımızın da bu sayede işleri açılsın. Yaşadıkları zor günleri bir an önce atlatsınlar. Bunu istiyoruz." şeklinde konuştu.

Esnaf olarak gerçekten 3 aydır çok sıkıntı çektik"

Esnaf olarak 3 aydır zor günler yaşadıklarını belirten Esnaf Mehmet Çatı, "Geçen sene Göbeklitepe yılıydı. 2019 gerçekten iyiydi. Urfa'yı hemen hemen 5 milyona yakın insan ziyaret etti. Maalesef 2020'de Corona ile karşılaştık. Bu sene işlerimiz hiç yok. Sezon yeni açıldı, haziran ayındayız.  İnşallah otobüs ve uçak biletlerinin fiyatı düşer. 'Eğer ücretler düşerse burada bir canlanma olacaktır' diye düşünüyoruz. Esnaf olarak gerçekten 3 aydır çok sıkıntı çektik, yeri geldi çeklerimizi dahi ödeyemedik. Onun için 'GAP zamanı tam zamanıdır' diyoruz ve herkesi Urfa'ya bekliyoruz. Biz, esnaf olarak devletten beklentilerimiz var. Kiramızı ödeyemedik ve bayağı bir sıkıntı içerisindeyiz. Devlet bize yardımcı olsa çok iyi olur. Bizim yapacak bir şeyimiz yok." diye konuştu

Coronavirus bittikten sonra işlerin açılacağını tahmin ediyoruz"

Coronavirus'ten sonra işlerinin açılacağını belirten Halit Pakır,"Coronavirus' ten dolayı şu an piyasada durgunluk var.  İnşallah Coronavirus bittikten sonra işlerin açılacağını tahmin ediyoruz. Yerli ve yabancı turistler geldiğinde işlerimiz belki açılır, şu an durgun haldedir. Geçen sene bu zamanlar bugüne göre çok iyiydi. Devletten destek olarak turizmi biraz canlandırması istiyoruz. Buraya gelecek yerli ve yabancı turiste ihtiyaç var. İnşallah turistler gelmeye başlayınca belki biraz bu durumumuz ortadan kalkar. Öyle tahmin ediyoruz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)


Bu haber 3420 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
AK Parti Belediye Başkan Adayı Bucak, Oto galericiler sitesini ziyaret etti
AK Parti Belediye Başkan Adayı Bucak, Oto galericiler sitesini...