Şanlıurfa'da kavurucu sıcaklıkta fıstık hasadı yapılıyor

Türkiye'de fıstık üretiminde birinci sırada bulunan Şanlıurfa'da, tatlılarda kullanılan su altı (boz) fıstık hasadına başlandı.

Şanlıurfa'da kavurucu sıcaklıkta fıstık hasadı yapılıyor
07 Ağustos 2020 - 12:45

Sabahın erken saatlerinde bahçelere giden işçiler, fıstık salkımlarını tek tek kopararak ağaçların altına serdikleri kilimler üzerinde topluyor.


Toplanan fıstıklar yapraklardan temizlenerek araçlara yükleniyor. Daha sonra Gaziantep’teki fabrikalara gönderiliyor.


Bölge halkının "yeşil altın" olarak isimlendirdiği Şanlıurfa fıstığının hasadı kavurucu sıcaklara rağmen sürdürülüyor.  Normal Antep fıstığına göre hasadı bir ay önce yapılan yapışkan ve yeşil renkte olan boz fıstık; baklava, dondurma, çikolata, hamurlu tatlı ve yemeklerde kullanılıyor.


kavurucu sıcaklıkta 75 liraya çalışıyorlar


Köyden gelerek fıstık işçiliği yaptığını belirten Ferhat Aslan, "Burada yeşil fıstık topluyoruz. Havalar çok sıcak. Ağustos ayının başındayız, zorlanıyoruz. Fıstıklar henüz olgunlaşmadığı için zor koparılıyor ve çok şiresi var. Kısacası zor koşullar altında çalışıyoruz. Toplanan fıstıkları araçlara yükleyerek fabrikalara yolluyoruz. Orada işlem görüyor. Bu fıstıklar daha çok tatlı çeşitlerinde kullanılıyor. Bazen de fıstıklar kuru yemiş yapılmak için fıstık kavlatmaya gidiyor. Günlük 75 lira alıyoruz. Aldığımız para çok az. Günde 80-85 lira olması lazım. Bundan dolayı mağduruz. Bazı yerlerde işçiler daha ucuza çalışıyor. İşçilere sahip çıkılsın. Bir günlük işçinin yevmiyesi bir kilo fıstıkla eş değer." ifadelerini kullandı."


"Yeşil fıstığın kilosunu 17 liradan satıyoruz"


Şanlıurfa fıstığına kimsenin sahip çıkmadığını ifade eden fıstık yetiştiricisi Mahmut Çifti, "Şu anda bunlar su altı dediğimiz ürünler, baklava için toplanıyor. Şu an da fıstık para etmiyor. Mazotun ve ilacın litresi bellidir. Bir de işçilerin yevmiyeleri de var. Şu an gerçekten mağduruz. Yeşil fıstığı 17 liradan satıyoruz. Fıstıkları Nizip ya da Gaziantep’te satıyoruz. Fıstık Urfa’nın fıstığı ama Urfalı iş adamları elini taşın altına koymuyor. Urfa’nın fıstığını Antep’e mal etmişler. Şu an burada 150 ağacımız var. Normalde bu ağaçlardan 5 ile 5 buçuk ton ürün beklerken, şu an maalesef ancak bir buçuk ton çıkar." diye konuştu.


"Yazın 50 dereceye varan sıcaklıkta zor şartlarda çalışıyoruz"


Fıstık işinde nakliyecilik yapan Nesih Yıldız ise, "Fıstık işinde yevmiye ile çalışıyoruz. Bu zor şartlarda günlük 400 liraya çalışıyoruz. Yakıt fiyatları çok yüksektir. Maalesef aldığımız para giderlerimizi kurtarmıyor. Yazın 40 ile 50 derece sıcaklık altında zor şartlarda çalışıyoruz. Sabah erken geldik saat 17.00 oldu hâlen çalışıyoruz. Döktüğümüz alın terinin hakkını alamıyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)
https://ilkha.com/ekonomi/sanliurfa-da-kavurucu-sicaklikta-fistik-hasadi-yapiliyor-133598

Bu haber 7548 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Harran'da 1 kişinin öldüğü, 2 kişinin yaralandığı olayla ilgili açıklama
Harran'da 1 kişinin öldüğü, 2 kişinin yaralandığı olayla...
Şanlıurfa'da uyuşturucu ile mücadele sürüyor
Şanlıurfa'da uyuşturucu ile mücadele sürüyor