Şanlıurfalılar kısıtlamaların kalkmasını bekliyor

Şanlıurfa'da esnaf ve halk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında bugün toplanacak Kabine Toplantısı'ndan kısıtlamaların kaldırılması yönünde açıklama bekliyor.

Şanlıurfalılar kısıtlamaların kalkmasını bekliyor
01 Mart 2021 - 14:09

Türkiye genelinde Covid-19 vakalarında yeniden yaşanan artışın ardından 2020’nin kasım ayından bu yana hafta içi 21.00 ile 05.00, hafta sonunda ise 56 saat kesintisiz uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması 3 aydır devam ediyor.


Türkiye’de Covid-19 salgınında yeni vaka sayısında düşüş eğilimi sağlanmasıyla birlikte hafta içi ve hafta sonu uygulanan sokağa çıkma kısıtlamaları başta olmak üzere diğer kısıtlamalarda normalleşme adımları bekleniyor.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında bugün düzenlenecek Kabine Toplantısı'nda, yüz yüze eğitimin yanı sıra Coronavirus tedbirleri kapsamında faaliyetleri kısıtlanan kafe, restoran ve lokantalar gibi işletmelerle ilgili önemli kararların alınması bekleniyor.


Covid-19 salgını nedeniyle aylardır kapalı olan, kısıtlama nedeniyle içeri müşteri kabul edemeyen, paket veya gel-al servisi yaparak ayakta kalamaya çalışan esnaf, “kademeli normalleşme” için gün sayıyor.


Şanlıurfa'da esnaf ve halk, bu akşamki Kabine Toplantısı ile ilgili beklentilerini İLKHA'ya değerlendirdi.


"Bütün umutlarımız bu akşamki Kabine Toplantısı'ndadır"


Esnafın kötü günler geçirdiğinden dert yanan lokanta işletmecisi Ahmet Demirkol, "İnşallah Kabine Toplantı'sında esnaflarımızı düşünerek hareket ederler. İnşallah hayırlısı olur. Esnaf çok perişan haldedir. Kesinlikle esnafın sorunlarına bir el atmaları gerekir. Kiracı kira veremiyor, mülk sahibide kira alamıyor. Şu an bütün esnaflar gibi bizde ne yapacağımızı şaşırmışız. Ne olacağını kestiremiyoruz. Kestiremediğimiz için ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bütün umutlarımız bu akşamki Kabine Toplantısı'ndadır. İnşallah hayırlı bir sonuç çıkar da tüm insanlar rahat eder. Herkes borç altında, esnaf ise bitmiş durumdadır. Yaklaşık 3 aydır işyerlerimiz kapalıdır. İşlerimiz çok azaldı. Kendi elemanlarım işsiz kalmasın, evlerine bir parça ekmek götürsünler diye çaba gösteriyoruz. Şu an esnaf olarak perişan durumdayız." şeklinde konuştu.


"Bütün esnaf kan ağlıyor"


Bir an önce uygulanan kısıtlamaların kalkması gerektiğini ifade eden lokanta işletmecisi Yılmaz Demir, "Salgın esnaf olarak bizleri maddi ve manevi olarak mahvetti. Sadece ben değil bütün esnaflar ağlıyor. İş ve güç yok cumartesi ve pazar zaten işyerlerimiz kapalı…Bir müşteri gelip burada oturarak yemek yiyemez. Ailece gelenler durum alıyorlar, onlarda nasıl sokakta yemek yesinler? Bir an önce bu kısıtlamaların kaldırılmasını istiyoruz. Bir an önce salgın tedbirleri kalksın. Devlet esnaflara kira yardımında bulunsun. Biz bunu devletten istiyoruz. Hepimiz perişanız. Bir an önce kısıtlamaların kalkmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.


"Kısıtlamanın biraz daha gevşetilmesini istiyoruz"


Kısıtlamalardan dolayı işlerinin aksadığını ifade eden Abdulrezzak Yıldırım, "Akşam yapılacak olan Kabine Toplantısı'nda vatandaş olarak beklentimiz; kısıtlamanın biraz daha gevşetilmesidir. Akşam 21.00'den sonra bir yere gidemiyoruz. Hafta içi çalışırken hafta sonu çalışamıyoruz. İşlerimizi kısıtlama yüzünden yetiştiremiyoruz. Akşamki toplantıda bizlerinde düşünülmesini istiyoruz. Kısıtlamalar bizi büyük oranda olumsuz derecede etkiledi. Hafta içi çalışıyoruz, hafta sonu ise örneğin arabamızı tamire ya da misafirliğe gidemiyoruz. Millettin çoğunun çiftçi belgesi var ama benim yok. Çiftçi belgesi olanlar istediği gibi dolaşırken ben hiçbir şey yapamıyorum. Kısıtlamanın biraz daha gevşetilmesini istiyorum." diye konuştu.


"Kısıtlamadan dolayı yaşanan sorunlara çözüm üretilmesini istiyoruz "


Devletin verdiği destekten sadece maddi durumu iyi olan insanların faydalandığını savunan Osman Durmuş, "Bu akşam Kabine Toplantı'sı yapılacak. Esnaflar zor durumda, fabrikalar çalışanlarını ücretsiz izne çıkarmış. İnsanlar geçinemiyor. Hükümet tarafından halka hiçbir destek verilmiyor. Sözde bin lira kadar bir destek veriliyor. Bu destekten durumu iyi olan insanlar faydalanırken durumu iyi olmayanlar faydalanamıyor. Bu sorunun daha detaylı bir şekilde incelenmesini istiyoruz. Avrupa ülkelerine baktığımız zaman; kısıtlama olmasına rağmen işsizlere maaş veriliyor. Ülkemizde ise bu sistem mevcut değildir. Kısıtlamada yaşanan sorunlara çözüm üretilmesini talep ediyoruz." dedi. (İLKHA)


Bu haber 5403 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Dusak, Siverek'teki kazalarla ilgili Karayolları Genel Müdürü ile görüştü
Dusak, Siverek'teki kazalarla ilgili Karayolları Genel Müdürü ile...
Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem korkuttu
Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem korkuttu