ŞAP ŞÜPHESİYLE İLE Ş.URFA HAYVAN PAZARI KAPATILDI

Şanlıurfa’da şap hastalığının farklı bir çeşidinin ortaya çıkmasının ardından canlı hayvan pazarı belirli süreye kadar kapatılırken ilde tedbirler üst seviyeye çıkarıldı.

ŞAP ŞÜPHESİYLE İLE Ş.URFA HAYVAN PAZARI KAPATILDI
21 Ocak 2016 - 09:24

Şanlıurfa’nın merkez Eyyübiye ilçesine bağlı Koçören ile Şahinler bölgesinde şap hastalığına rastlandı. Bölge karantina altına alınırken bölgede bulunan Şanlıurfa canlı hayvan pazarı da ay sonuna kadar Gıda ve Tarım Hayvancılık Bakanlığından gelen acil koduyla kapatıldı.

Alınan bilgilere göre, Şanlıurfa Gıda Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, bölgede bulunan hayvanlardan şüphe üzerine alınan numuneleri Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığına gönderdi. Bakanlıktan gelen sonuçlar söz konusu hastalığın şimdiye görülmeyen Şap Hastalığının farklı bir çeşidi olduğunu ortaya çıkardı.

Bakanlığın Şanlıurfa Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürünü acil koduyla uyarmasının ardından, Şanlıurfa Hayvan Pazarı kapatılarak hayvan pazarındaki tüm hayvanlar pazardan çıkartıldı. Hayvanlarda yeni görülen bu hastalık nedeniyle tedbir amacıyla ildeki tüm hayvanlara aşı yapılmaya başlandı.

Hayvancılığın merkezi sayılan ilde söz konusu pazarın kapatılması hayvancılıkla uğraşan halkı mağdur etti. Ellerindeki hayvanları satamayan halk, kapatılan pazarın hemen yanı başında hayvanlarını satmaya çalışsa da hastalık korkusundan dolayı kimsenin hayvan almadığı belirtildi.

Hastalıktan dolayı pazarın kapatılmasının ardından kasapların et bulma sorunu yaşadığı ve ildeki et fiyatlarında artış görüldüğü belirtildi.

Hayvancılık yapan halk ne yapacağını şaşırmış durumda

Hayvancılıkla uğraşan Hasan Çelik şöyle konuştu: “ Hayvan pazarına yakın bölgede Şap Hastalığı olduğu ortaya çıkınca pazar kapatıldı. Şu an çok sayıda insan bu durumdan mağdur oldu. Hayvan alım-satımının durma noktasına gelmesi herkesi olumsuz etkiledi. Birçok şahıs pazara gelmedi. Gelen bazı şahıslar da dışarıda hayvan satmaya çalıştıysa da alıcı çıkmadı. Ay sonuna kadar bölge karantinaya alındı. Şu an ne yapacağımızı şaşırdık ve beklemedeyiz.”

Konuyla ilgili konuşan Eyyübiye Belediyesi Başkan yardımcısı Necmettin Sağlam ise, söz konusu hastalığın bulaşıcı olmasından dolayı halkın mağdur olmaması için Bakanlık tarafından tedbir amaçlı kendilerine pazarı kapatma yönünde bir talimat geldiğini, bu amaçla canlı hayvan pazarının ay sonuna kadar kapattıklarını söyledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının konuyla ilgili bir açıklama yapması bekleniyor.

(Osman Gülebak-İLKHA)


Bu haber 4527 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü