SAYIN MİLLETVEKİLİMİZ TAHRAN'DA

Asya Parlamenter Asamblesi (APA) birleştirilmiş alt komite toplantıları ve Yürütme Komitesi toplantısı

SAYIN MİLLETVEKİLİMİZ TAHRAN'DA
13 Ekim 2008 - 14:33

ABDULKADİR EMİN ÖNEN
ŞANLIURFA MİLLETVEKİLİ
( BASIN DANIŞMANLIĞI )
KONU:Tahran, İRAN (APA ) Toplantısı…. SAYI:2008/32 Tarih: 13.10.2008 
ASYA PARLAMENTER ASAMBLESİ (APA) YÜRÜTME KOMİTESİ TOPLANTISI
6-9 EKİM 2008 Tahran, İRAN
(Basın Açıklaması) 
 

Asya Parlamenter Asamblesi (APA) birleştirilmiş alt komite toplantıları ve Yürütme Komitesi toplantısı 6-9 Ekim 2008 tarihleri arasında İran’ın başkenti Tahran’da toplanmıştır. 

Toplantıya Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni temsilen Asya Parlamenter Asamblesi (APA) Türk Grubu Başkanı Şanlıurfa Milletvekili Sayın Abdulkadir Emin Önen başkanlığında AK Parti Malatya Milletvekili Sayın Mehmet Şahin ve MHP Isparta Milletvekili Sayın Süleyman Nevzat katılmıştır. 

Tahran’da düzenlenen toplantıda Asya’da Yolsuzlukla Mücadele, Asya’da Globalleşmenin Zorlukları ve Fırsatlar, APA’ya Üye Ülkeler’in Hükümetleri ile İşbirliği ile Asya Enerji Pazarı konulu alt komite çalışmalarına katılan Sayın Önen Enerji alt komitesinde yaptığı konuşmada Türkiye’nin dünya gaz rezervlerinin %78’ine ve petrol rezervlerinin de %72’sine sahip olan bir bölgede yer aldığını, bu rezervlerin üretildiği yer ile tüketildiği bölgeler arasında bir köprü konumunda olduğunu, bu yüzdende tüketiciye ulaşım konusunda güvenlik açısından stratejik öneme sahip bir konumda olduğunu belirtmiştir. 

Ülkemizin pek çok enerji projesi içinde yer aldığı belirten Sayın Önen Bakü-Tiflis-Ceyhan ham petrol boru hattı ile Nabukko ve Trans-Hazar doğal gaz boru hatlarının Türkiye’den geçmesinin önemine vurgu yaparak, üretici pozisyonunda olmasak bile enerjinin güvenli bir şekilde nakledilebilmesi için önemli bir konumda olduğumuzu belirtmiştir. 

Ayrıca ülkemizin Avrupa Birliği ile entegrasyonu çalışmaları sırasında da önemli bir yer tutan enerjinin kontrolü ve denetlenmesi konularında Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu gibi bağımsız kurumlar eliyle enerji piyasasını kontrol ettiğini ve dengeli bir şekilde yürümesini sağladığını belirtmiştir. Yeni çıkarılan kanunlarla petrol, elektrik, doğal gaz ve LPG’nin ithali, taşınması, depolanması, piyasaya arzı gibi konularda yasal yükümlülüklerini yasal çatı altında daimi olarak yerine getirdiğini belirten Sayın Önen, Enerji Verimlilik Kanunlarının (2007) arz – talep dengesinin yasal sınırlar içerisinde gelişmesini gözettiğini belirtmiştir. 

Son olarak Sayın Önen APA’nın, enerjinin güvenli bir şekilde naklini sağlayacak Asya Gaz Ağı projesinin hayata geçirilmesinde etkin olması gerektiğini belirterek sözlerine son vermiştir.      

Toplantının üçüncü gününde, APA’nın 26 – 29 Kasım 2008 tarihleri arasında Endonezya’nın başkenti Cakarta’da toplanacak ikinci Yürütme Komitesi ve Genel Kurulunda görüşülecek olan alt komite çalışmaları hakkında dönem başkanlığını yürüten İran Parlamentosu’nun Genel Sekreteri ve dolayısıyla APA’nın da Genel Sekreteri olan Nejad-Hosseinian genel bilgi vermiştir.

Asya Parlamenter Asamblesi (APA) Türk Grubu Başkanı Şanlıurfa Milletvekili Sayın Abdulkadir Emin Önen başkanlığında ki TBMM Heyeti toplantının sona ermesi ile 9 Ekim 2008 Perşembe günü yurda dönmüştür. 
 
 

                                                                          ( Basın Danışmanlığı )

Bu haber 2401 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te ASM'den hırsızlık yapan 2 şüpheli tutuklandı
Siverek'te ASM'den hırsızlık yapan 2 şüpheli tutuklandı
Malatya'da 4,3 büyüklüğünde deprem
Malatya'da 4,3 büyüklüğünde deprem