SİVEREKLİ ÇİFTÇİLERDEN BASIN AÇIKLAMASI

Lezgo'nun Parkında basın açıklaması düzenleyen çiftçiler sorunlarına dikkat çekti.

SİVEREKLİ ÇİFTÇİLERDEN BASIN AÇIKLAMASI
28 Mayıs 2014 - 14:38






Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde bir araya gelen çiftçiler Atatürk Baraj gölettinden ve diğer sulama imkânlarından yararlanmadıklarına dikkat çekerek yaşadıkları sorunlara dikkat çekti.


Grup adına basın açıklamasını Mustafa Kalender okudu

SİVEREKLİ ÇİFTÇİLERDEN BASINA VE KAMUOYUNA

1960’lı yıllarda Fırat suyunu enerjide ve sulamada kullanarak ülke ekonomisine fayda sağlamak için başlatılan proje çalışmaları üzerine Siverek’in Kayalı (Hedro) köyünde TAŞÜSTÜ barajı yapılması için şantiyeler kurulmuş ve çalışmalar başlatılmıştı. TAŞÜSTÜ Barajı yapılmış olsaydı Siverek ve Viranşehir arazileri yıllar önce cazibe ile sulanmış olacaktı.

1970’li yıllarda siyasi nedenlerden dolayı TAŞÜSTÜ Barajı iptal edildi. Şantiye boşaltıldı. Halen şantiye kalıntıları HEDRO köyünde bulunmaktadır.

1984 yılında başlatılan Atatürk Barajı çalışmalarında Siverek’in Fırat çevresindeki onlarca köyü istimlâk edilerek baraj altında kaldığından çok sayıda tarihi kültür varlıklarımızın da kaybolmasına neden olundu.

Atatürk barajı çalışmaları başlatıldığı gibi Harran ovasının sulanması için 2 adet 25’er kilometrelik devasa tüneller kazılarak Harran ovasına su götürülüp arazileri sulandı.

Bu arada aşağı Mardin ve Ceylanpınar arazileri sulamaya başlandı.

Ayrıca devasa tünel kazılarak Suruç ovasına su götürülüp Suruç arazileri sulamaya başlandı. Bozova toprakları da sulama başlandı.

Son günlerde GAP uzmanları Hilvan ve Siverek merkezinde ve kırsalında Siverek- Hilvan Pompaj Sulama Projesi konusunda araştırmalar yaptılar.

Sonuçta Siverek- Hilvan Pompaj Sulama Projesi denen sözde projenin Viranşehir topraklarının sulanması için yapılan bir proje olduğunu üzülerek duyduk.

Atatürk barajından Viranşehir’e su götürmek için ne 90 kilometrelik tünel kazmak ve ne de havadan suyu götürmek mümkün olmadığına göre Siverek topraklarından götürmekten başka çarenin olmadığı bilinmektedir.

Durum böyle olunca da Siverek’in Aşağı Taşlı mahallesinin altından kanallarla Viranşehir’e su götürülmeye çalışılmaktadır.

Tarihi Siverek ilinin onlarca köyü baraj altında kaldığı halde ve baraj suyunun önemli bölümü Siverek topraklarında olmasına rağmen sulamada hesaba alınmamak, dışlanmak, yok sayılmak büyük bir haksızlık ve adaletsizlikten başka bir şey değildir.

Böyle haksız ve hukuksuz uygulamayı kabullenmemiz de mümkün olamaz.

Sanayide, turizmde, sulamada kısaca her sektörde dışlanmayı kesinlikle kabul etmiyoruz ve etmeyeceğiz.

Bu haksızlıklar, bu adaletsizlikler, bu dışlanmışlıklar ve yok sayılmalar yetmezmiş gibi Siverekli çiftçiler olarak kendi arazilerimizde kendi imkânlarımızla vurduğumuz sondajlar ve kurduğumuz tesislere sayaç kurarak piyasa rayici üzerinden enerji verilmesi de büyük haksızlık ve adaletsizlikten başka bir şey değildir.

Harran, Aşağı Mardin, Suruç, Bozova’ya devlet olarak tüneler kazıp kanallar yaparak suyu ayaklarına götürdüğünüz gibi aldığınız su bedelleri çok gülünç bir miktar iken bizlere neden sayaçlarla v e piyasa fiyatları ile enerji satamaya çalışmaktasınız?

Devlet tarafından ayağına su götürülen çiftçilerle piyasa rayici üzerinden enerji faturası ödeyen biz Siverek çiftçileri olarak onlarla rekabet etme şansımız olabilir mi?

Böyle çifte standart olmaz, olamaz ve olmalıdır.

Böyle tutarsız ve dengesiz uygulamayı kabullenmemiz kesinlikle mümkün değildir.

SONUÇ OLARAK

1. Başta bu üretim döneminde meydana gelecek enerji kesintileri sonucunda ürünlerimizin zarar görmemesi için gerekli tedbirlerin alınmasını istiyoruz.

2. Siverek üzerinden geçecek ve arazilerimizi sulamayacak her hangi bir projeyi kabullenmemiz, desteklememiz bizlerden beklenmemelidir.

3. Siverekli çiftçiler olarak hükümetimiz tarafından acilen Siverek Pompaj Sulama Projesini hazırlayıp uygulamaya geçirmesini ve Siverek arazilerinin sulanmasına başlanmasını.

4. Siverekli çiftçiler olarak kendi kısıtlı imkânlarımızla zirai üretim için hazırladığımız tesislere piyasa fiyatları üzerinden enerji verilmesini de kesinlikle kabullenmemiz, boyun eğmemiz düşünülmemelidir. Harran ve devlet tarafından su götürülen diğer yerlere verilen su rayici üzerinden fiyatlandırılmasından başka bir uygulamayı da kabullenmemiz mümkün değildir.

5. Şanlıurfa AKP il teşkilatını, Milletvekilli ve Bakanımızın taleplerimizi hükümete götürüp acilen tedbir alınmasını, sorunun kökten çzümüm için gerekli çalışmaları başlatmalarını ve Sayın Başbakandan randevu alıp Siverekli çiftçiler heyetimizin görüşmesini sağlanmasını İstiyor ve talep ediyoruz. Saygılarımızla.

www.siverekgenclik.com


Bu haber 3116 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü