Siverek'te Eski Bayramlara Özlem

Siverek’te bayramlar bir başka güzel olurdu, hala öylemi bilmiyorum…
Çocuk yaştaydım, bir Kurban Bayramı Siverek’e gitmiştik.Tarifsiz bir heyecan içindeydim.Bayramlaşma faslı biter bitmez, kurbanlığın yanına koştum.Sabırsızlıkla bekliyordum.Bayram namazı çoktan kılınıp gelinmişti.Artık sıra kurban kesme işine gelmişti.Kan akıtılır akıtılmaz dayım parmağıyla kan sürdü alnıma.Hemen küçe kapısına doğru koşup sokaktaki arkadaşlarıma göstermek için çıktım. Sevinçle birbirimize alnımızdaki kanı göste

Siverek'te Eski Bayramlara Özlem
19 Aralık 2007 - 17:00
Bayram günleri boş meydanlarda “leyli” (büyük salıncak) kurulurdu.Bayramın en büyük eğlencesiydi.Bütün çocuklar sıraya dizilirdi binebilmek için.Evden bozuk para aldığımız gibi koşardık hemen.Bir kere binmek yetmezdi, bi daha, bi daha….Hızla sallandıkça uçardık sanki göklere, ne kadar da mutlu ve özgürdük!
Yeni gelinler de bayramda leylilere götürülürdü.Görümceler gelini ortalarına alıp otururdu leyliye.Müzikler çalınırdı, halaylar çekilirdi.Genç kızlar süslenip oraya gelirdi.Tadına doyulmaz eğlenceler yapılırdı.Halka tatlıları satılırdı, eskimolar satılırdı.Lezzetine doyum olmazdı.
Leyliye binecek paramız kalmayınca evin yolunu tutardık,acıkmış bir vaziyette.Yol üstündeki fırınlarda mis gibi külünçe kokardı.Hele bir de açken nasıl da buram buram tüterdi! Bi koşu eve yetişip külünçelere saldırırdık.O lezzetin yerini hiçbir şey tutamazdı.
Bayramın bir güzel tarafı da pikniklerdi.Esmerçayır’ a gidilirdi.Çiğköfteler yapılır,oyunlar oynanır çok eğlenilirdi.
Ben o günleri çok özledim.Şimdi bayram nasıl geçiyor oralarda bimiyorum.Eski çocuklar şimdikilere göre daha şanslıydı bence bunları yaşadıkları için.Zaten eskiye dair ne kaldıki, bayramların güzelliği kalsın!!!

Nurcan- Ankara
Bu haber 2953 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum