SİVEREK'TE KEŞFEDİLMEYİ BEKLEYEN MAĞARA

Siverek Terziler Odası Başkanı Sayın Mahmut Çiğdem’in her hafta sonlarını Fırat çevresinde geçirmesi nedeniyle bölgede yapmış olduğu çok yönlü araştırmalar sonucunda
Kentimizin Fırat kenarında bulunan Hadro köyü hudutları içerisinde günümüze kadar kimsenin keşfedemediği bir mağara tespit etmiştir.

SİVEREK'TE KEŞFEDİLMEYİ BEKLEYEN MAĞARA
10 Eylül 2009 - 07:36
KEŞİFİ BEKLEYEN MAĞARALAR:
            Siverek’ten 30 km mesafede bulunan Atatürk Baraj gölü Feribot iskelesine kadar motorlu araçla, mağaraya da tekne ile gidilmekte ve ulaşımda minibüs, taksi ve tekne her gün ve her saatte bulmak mümkündür.
İsmi bilinmemektedir. Mağara girişi su seviyesinden 7–8 metre yüksektedir. Mağaraya girmeye çalışan Siverek Terziler Odası Başkanı Sayın Mahmut Çiğdem “mağaraya girdiğinde 20 metreden sonra mağara 7-8 kola ayrılmaktadır. Her kola girildiğinde o kollar da çeşitli kollara ayrılmaktadır. Çiğdem ‘’ 50-60 metre ileriye gittikten sonra Mağaracılık konusunda bilgi sahibi olmadığı gibi araç, gereç bulunmadığından daha ileriye gidemediğini” söylemiştir.
Kentimizin Kayalı (Hedro) köyü hudutları içerisinde bulunan Mağara hakkında bilgi bulunmamaktadır. 
            Günümüze kadar birilerinin mağaraya girip keşif yaptığı hakkında bilgi duyulmamıştır.
Atatürk Barajı yapılmadan önce Fırat seviyesinden aşağı yukarı 100 metre yüksekte iken baraj yapılı baraj gölü dolduktan sonra su seviyesi yükselmiş ve mağara su seviyesinden 7-8 metre mesafede kalmıştır.
            Adı geçen mağara Fırat Nehri kıyısında bulunduğundan ve ilk yerleşim birimlerinin bulunduğu Mezopotamya bölgesinde bulunduğundan doğal mağara olmakla beraber insanlar tarafından yerleşim birimi olarak kullanılmış olabileceği, mağarada ayrıntılı araştırma yapıldığında çeşitli tarihi belgeler ve kültür varlıklarının bulunması olanağı göz önünde bulundurulması gerekir diye düşünmekteyiz.
 Kim bilir belki kentimizin, bölgemizin tarihi hakkında ilginç sonuçlara ulaşılması mümkün olabilir görüşünü taşımaktayız.
            Çiğdem’in Siverek’i Vilayet Yapma ve Kalkındırma Derneği Başkanı Koçali Aymaz’a aktarması üzerine Koçali Aymaz’ın mağara keşifleri ile ilgilenen kişi ve kurumları araştırması sonucunda Boğaziçi Üniversitesi Mağara Araştırma Kulübü temsilcisi Sayın Serkan Çimen’i arayarak gerekli ihbarda bulununca Çimen; Mağara İhbar Anket formunu göndermiştir.
            Mağara İhbar formunu Koçali aymaz, Mahmut Çiğdem ve Siverek Meslek Yüksek Okulu Müdür Yardımcısı Hüseyin Demirbağ ile birlikte doldurarak Sayın Demirbağ’ın çektiği 2 fotoğraf ile birlikte Boğaziçi Üniversitesi Mağara Araştırma Kulübü temsilcisi Sayın Serkan Çimen’e E-mail olarak gönderildiği gibi faksla da adreslerine gönderilmiştir.
            Bu mağaraya Fırat nehrinden tekne ile gidilebilmektedir. Mağaranın girişi su yüzeyinden 7-8 metre yüksektedir. Mağaraya girmeye çalışan Siverek Terziler Odası Başkanı Mahmut Çiğdem'in anlattığına gör’’mağaraya girdiğinde 20 metreden sonra 7-8 kola ayrılmaktadır. Her kola girildiğinde de o girişler de çeşitli kollara ayrılmaktadır.
 Mağaracılık konusunda bilgisi olmadığından ve yeterli araç gereç bulunmadığından daha ileriye gidemediğini söylemiştir.
Başkan Mahmut Çiğdem'in mağaranın yüksekliği bir insan boyundan bir metre kadar yükseklikte olduğunu söylemektedir. Bu kadar yüksek ve çeşitli kollara ayrılan bu mağaranın yerleşim birimi olabileceğini ifade etmektedir.
Bu bilinmeyen mağaranın keşif edilmesi halinde ilginç sonuçlar çıkabileceğini düşünüyoruz.
Kentimiz, bölgemiz ve ülkemiz için önemli sonuçlarla karşılaşabileceğimiz bu mağaranın keşfi için Başta: Sayın Valimizin, İl Kültür Müdürlüğümüzün, Harran, Dicle ve Gaziantep Üniversitelerinin Sayın bilim adamlarının da ilgilerini ve sahiplenmelerini bekliyoruz.
Durum etkili ve yetkililerin yüksek takdirlerine sunuyoruz’’dediler.



Bu haber 3201 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü