TOPRAK BOMBASI

Ali LEYLAK/ŞANLIURFA
Güneydoğu'da 'Toprak Bombası' patladı. Fısıltı gazetesinin yaydığı habere göre, 'Hükümet toprak reformu kapsamında hazine arazilerini bölge halkına

TOPRAK BOMBASI
20 Şubat 2008 - 22:36
bedava dağıtma kararı aldı.' Bunu duyan binlerce insan Şanlıurfa Tarım Reformu Bölge Müdürlüğü'ne koştu. Bir günde 12 bin kişi dilekçe yazdı. Bölge Müdürlüğü böyle bir reform olmamasına rağmen mecbur kaldı, dilekçelerin hepsini kabul etti. Yetkililer kuyruktaki insanlara haberin doğru olmadığını söylemesine rağmen herkes mesai saatinin bitimine kadar bekledi.
Şanlıurfa'da, hükümetin başlattığı toprak reformu kapsamında hazine arazilerinin bölgede yaşayan köylülere verileceği dedikodusuna inanan 12 bin kişi, Tarım Reformu Bölge Müdürlüğü'ne dilekçeyle müracaat etti.

 

Kentte yaklaşık 10 gün önce çıkarılan bir söylenti binlerce kişinin yeni umudu oldu. Toprak reformu yapıldığı ve hazine arazilerinin köylülerin adına tapulandırılacağı dedikodusunun kulaktan kulağa yayılmasıyla, Şanlıurfa, Gaziantep, Mardin, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Adana'dan binlerce köylü Şanlıurfa'daki Toprak Reformu Bölge Müdürlüğü'ne akın etti. Yetkililer, söylentilerin asılsız dedikodu olduğu uyarısına rağmen dilekçe ile müracaatta bulunan köylülerin sayısı 12 bini buldu. Uyarılara rağmen köylüleri inandıramayan ve verilen dilekçeleri kabul eden görevliler, başvuruları topladıktan sonra köylere göre tasnifini yapıp, muhtarlıklar aracılığı ile tamamına cevap vereceklerini açıkladı.

 

'DUYDUK, GELDİK'          

 

Toprak sahibi olma umudu ile dilekçe yazdıran birçok köylü ise, tarım işçiliğinden kurtulmayı ve sahibi oldukları topraklarda çalışmayı istediklerini söyledi. Komşuları, köylüleri ve yakınlarından duydukları 'Toprak dağıtılıyor' söylentisinin ardından Tarım Reformu Bölge Müdürlüğü'ne geldiklerini kaydeden vatandaşlar, 'Herkes gibi biz de söylentiyi duyduk ve buraya geldik. Burada bize toprak dağıtımının yapılmadığını söylediler, ama bu kadar insan buradaysa mutlaka bir gerçeklik payı vardır diye düşünüyoruz. Birbirimize bakıp dilekçe veriyoruz, inşallah hazine arazisi topraklar bizim olur' dedi.

 

Birçok köylü ise yaşadıkları köylerde geniş arazilere sahip toprak ağalarının işçiliğini yaptıklarını belirterek, 'Tarlaları sürüyoruz ve karşılığında hasılatın yüzde 30'unu alabiliyoruz. Bir insanın binlerce dönüm arazisi var ve yanında yüzlerce kişi ırgat olarak çalışıyor. Bu adaletsizliğin sona ermesi için hazine arazileri bizlerin olmalı. İnşallah dilekçelerimiz kabul edilir ve toprak sahibi oluruz. O zaman biz de ağa zulmünden kurtuluruz' diye konuştu.

 

BÖLGE MÜDÜRÜ: DİNLEYEN YOK

 

Tarım Reformu Bölge Müdürü Mustafa Hayri Bilim ise son günlerde yoğun başvuru nedeniyle kurumun iş yapamaz hale geldiğini söyledi. 'Toprak dağıtılıyor' iddiasının yayılmasının ardından binlerce kişinin kuruma geldiğini anlatan Bilim, söylentilerin gerçek olmadığını anlattıklarını ama dinletemediklerini vurgulayarak, şöyle konuştu:

 

'Dağıtım yapılacak olursa, köy mahalinde gerekli yasalar çerçevesinde ilanlar yapılarak, usulüne uygun toprak  talep başvuru formları ile müracaat etmeleri istenir. Vatandaşlarımızın sağdan soldan bir takım duyumlarla hareket ederek dilekçe ile dairemize başvurmalarından bir sonuç alamayacaklarını kendilerine defalarca anlattık. Ancak bu talepler devam ediyor. Söylentiler gerçek dışı olduğu için yapılan başvurular dikkate alınmayacak ve olumsuz cevap verilecektir.'

 

PUL KARABORSA OLDU

 

Binlerce köylünün başvurduğu Toprak Reformu Bölge Müdürlüğü'nün çevresi ise uyanık arzuhal ve fotokopicilerin mekanı oldu. Nüfus cüzdan fotokopisinin 50 Ykr'den çektiren köylüler, burada hazır dilekçeleri de 1 YTL'den satın alıyor. Dilekçe müracaatında dosya ile birlikte yanıtın gönderilmesi için istenen ve normal fiyatı 65 Ykr olmasına karşılık, bulunmayan posta pulu da karaborsada 3 ile 5 YTL arasında satılıyor.

Bu haber 2627 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Dusak, Siverek'teki kazalarla ilgili Karayolları Genel Müdürü ile görüştü
Dusak, Siverek'teki kazalarla ilgili Karayolları Genel Müdürü ile...
Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem korkuttu
Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem korkuttu