TÜRBEDE İLGİNÇ DİLEK DUVARI

Ali LEYLAK/ŞANLIURFAŞANLIURFA’nın, en eski yapıları arasında yer alan Şeyh Mes’ud Türbesi, ziyaretçilerin dilek duvarına döndü. Her gün

TÜRBEDE İLGİNÇ DİLEK DUVARI
21 Nisan 2008 - 14:39
yüzlerce kişinin ziyaret ettiği tekkenin duvarına kömür parçaları, tebeşir ve kalemle dileklerini yazanlar, bununla da yetinmiyor. Hasta olanlar tekkenin karşısındaki bir oyuğun içinden geçerken, dileklerinin gerçekleşmesini isteyenler, inanışa göre seccade ve eşarplarını pencereden birbirlerine atıyor.

 
Şeyh Mesud Mahallesi'nde bulunan ve Şelçuklu mimarisine göre inşaa edilen Şeyh Mes’ud türbesi ziyaretçi akınına uğruyor. Nişaburlu Said Hengel’in oğlu Mes’ud tarafından 1183’de inşa ettirilen, içinde kime ait olduğu bilinmeyen 5 türbe bulunan Şeyh Mes’ud türbesi’ni her gün ziyaret eden yüzlerce kişi, dua edip Kuran-ı Kerim okuyor, yanlarında getirdikleri kömür parçası veya tebeşirle dileklerini duvara yazıyor. Kızların kısmetlerinin açılacağına, hastaların iyileşeceğine inanılan türbeye gelen ziyaretçiler, dileklerinin gerçekleşmesi için pencereden birbirlerine seccade ve eşrap atmayı da ihmal etmiyor.
Kızlarına iyi bir eş, eşlerine iş, ev sahibi olma, borçlarını ödeme, hastalarının iyileşmesi ve çocuklarının başarılı olması yönünde dileklerde bulunulan türbede, dileklerinin gerçekleşmesi için çeşitli adaklar adanıyor. türbede, türbeleri ziyaret edip, dualar okuyan ziyaretçiler kimseye görünmeden dileklerini duvarlara yazıyor.

türbeye gelenler dilekte bulunmanın yanı sıra, hastaların şifa bulduğuna da inanıyor. türbenin giriş kapısının karşısında bulunan kayalık alandaki bir oyuğun içinden geçen ziyaretçiler, tüm hastalıkların oyuktan geçtikten sonra iyileştiğini ileri sürüyor. türbeye gelen kadınların büyük bölümü de, beraberindeki çocuklarını ‘zeki’ olması için oyuktan geçiriyor.      

İLGİNÇ DİLEKLER      

Üzerlerindeki uğursuzluktan kurtulmak isteyenlerden, kaderi bağlanmış insanlara, ev ve araba isteyenlerden, çocuğu olmayanlara kadar her konuda çaresiz kaldıklarında türbelerde çare arayanların buluştuğu Şeyh Mes’ud türbesinin duvarlarındaki dilekler de birbirinden ilginç. Okuyanları güldüren ve düşündüren ilginç dileklerden bazıları şunlar:

‘Allahım babamın ayağına şifa ver’, ‘Allahım Sibel inşallah evde kalır’, ‘Allahım Ayşegül teyzeme hayırlı bir kısmet ver’, ‘Allahım ablamın çocuklarını akıllı et’, ‘Allahım inşallah Müslüm abim evlenir’, ‘Allahım Gülsümün kulağı açılsın’, ‘Allahım kardeşlerim sınıfını teşekürle geçsin’, ‘Allahım ablam inşallah doğum yapar’, ‘İnşallah Hatice ve Sezer gelir eskisinden daha mutlu oluruz’, ‘Beni sevdiğime kavuştur.’

Şeyh Mes’ud kimdir ?

türbenin girişinde yazılanlara göre, Hoca Ahmet Yesevi’nin öğrencilerinden olduğu belirtilen Şeyh Mes’ud’un, Anadolu’nun Türk ve İslamı seçmesinde görev alan bir Alp Eren olduğuna inanılıyor. Türk Devletleri'nden Zengiler’in 1144- 1182 ve Eyyubilerin 1182- 1193 yıllarında Urfa’ya hakim oldukları dönemde Batı Türkistan yakınlarındaki Nişabur şehrinden öğrencileri ile kente gelen Şeyh Mes’ud’un bugün ziyaretçi akınına uğrayan türbeyi kurduğu belirtiliyor.

Bu haber 2275 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te ASM'den hırsızlık yapan 2 şüpheli tutuklandı
Siverek'te ASM'den hırsızlık yapan 2 şüpheli tutuklandı
Malatya'da 4,3 büyüklüğünde deprem
Malatya'da 4,3 büyüklüğünde deprem