Türkiye'de 4 Covid-19 aşısından 2'si insan deneyi çalışmalarına yakın

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de 4 farklı Coronavirus (Covid-19) aşısı üzerinde çalışıldığını, bunlardan 2'sinin insan deneyi çalışmalarına yakın olduğunu açıkladı.

Türkiye'de 4 Covid-19 aşısından 2'si insan deneyi çalışmalarına yakın
14 Ekim 2020 - 18:17

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu sonrası Coronavirus'le ilgili açıklamalarda bulundu.


Grip mevsimine girildiğine dikkat çeken Koca, başta maske olmak üzere alınacak tedbirle hem Covid-19 hem de gribe karşı korunabileceğine dikkat çekti.


Aşı çalışmalarına değinen Koca, "Aşı çalışmalarını doğrudan yürüten uzmanlar da bulunmaktadır. 600 kişilik bir ekip tarafından aşı çalışmaları sürdürülmektedir. Şu anda 4 farklı aşı üzerinden çalışılmaktadır. Başka çalışmalar da vardır. Ekiplerimiz sonuca en kısa zamanda ulaşmak için rekabet içinde, birbirinin başarısı için de dayanışma içindedirler. Şu an aşılardan ikisi insan deneyi çalışmalarına yakındır." dedi.


İstanbul'da son 1 ay içinde Covid-19 vakalarındaki artışın ortalama yüzde 50, Kocaeli'de yüzde 30, Denizli'de yüzde 35, Kahramanmaraş'ta yüzde 40  olduğunu belirten Koca, Ankara'da son 1 ayda yüzde 60, İzmir'de ise yüzde 50 azalma gerçekleştiğini kaydetti.


"Kısıtlama tedbiri düşünmüyoruz"


Bakan Koca, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.


"Şu an kısıtlama anlamında herhangi bir tedbiri düşünmüyoruz." Diyen Koca, özellikle sahada yaygın şekilde filyasyon ekiplerini daha da arttırdıklarını ifade etti.


Kalabalık ortamlara mümkün mertebe girilmemesi gerektiğini belirten Koca, "Bilim Kurulumuz özellikle Türkiye olarak toplumsal farklılığımızı göz önüne alarak evdeki kişilerle birlikte 10 kişiyi geçmemek şeklinde aile içi temasların mümkün mertebe azaltılması konusunda tavsiye ve önerisi oldu." diye konuştu.


Yüz yüze eğitim


Koca, yüz yüze eğitime ilişkin bir soruya, "Bu dönemde yüz yüze başlayan öğrencilerde salgının seyrini bilmek istiyoruz. Yaş grubuyla ilgili vaka seyrini, sayılarını tekrar değerlendirip gerektiğinde kademeli olarak geçişe geçmiş olacağız. Burada salgının seyri, yüz yüze eğitimle yaş gruplarındaki dağılımın nasıl şekillendiğini gördükten sonra gündeme alınmış olur. İki üç haftanın değerlendirmek için önemli olduğunu düşünüyorum." şeklinde konuştu.


Covid-19 aşı çalışmaları


Aşı çalışmalarının hatırlatılması üzerine Koca, şunları söyledi:


Bir aşının üretim aşamasına söylemiştim. İkinci aşının da çok yakın olduğunu ifade ettim. Birinci aşının dolumu bugün bitti. Yarından itibaren sterilite aşamasına geçilmiş olacak. 2 hafta kadar sürmüş olacak. Bu arada aşı yapılacak kişilerin tespiti ve o kişiler üzerinde karantina ve testlerle ilgili bir zaman dilimi söz konusu olmuş olacak. 2 haftalık dönem sırası gönüllüleri almış olacağız.
İkinci aşı için üretim safhasına gelinmiş oldu. Zannediyorum bir ve iki hafta içerisinde gelişmeleri aktarmış oluruz.  Bu aşılarla ilgili gerektiğinde aşının uygunluğuna kanaat getirdiğimizde de vatandaşımıza uygulama noktasında girişimlerimizin devam ettiğini söyleyebiliriz. Muhtemelen yılbaşından önce de olabilir, uygulama anlamında söylüyorum, yurt dışı aşının. Yerli aşı için de insan deneyleri sonrasında gelişmeleri aktarmış oluruz.


Şu ana kadar 107 sağlık çalışına Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti


Bakan Koca, şu ana kadar sağlık çalışanlarından 40 bine yakınının Covid-19'a yakalandığını, bunlardan yaklaşık 107'sinin hayatını kaybettiğini belirtti. (İLKHA)


Bu haber 5460 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
Kalender Aşireti'nden Tüysüz'e destek
Kalender Aşireti'nden Tüysüz'e destek