VE SÖZ MİLLETİN

23. Dönem Milletvekilliği seçimi için 42 milyon 533 bin 41 seçmen, 158 bin 700 sandıkta oy vermeye başladı. Sabah 08.00'den itibaren  oy verme işleminin başlaması üzerine vatandaşlar

VE SÖZ MİLLETİN
22 Temmuz 2007 - 07:08
sandık başına koştu.
 07.00'DE BAŞLADI 23. Dönem milletvekili seçimi için oy verme işlemi başladı. Oy verme işlemi, Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis illerinde, saat 07.00 itibariyle başladı. Bu illerde oy kullanma, saat 16.00'da sona erecek.
Bu iller dışında kalan diğer illerde ise 08.00-17.00 saatleri arasında oy kullanılacak.
Vatandaşlar, seçmen bilgi kağıtları ve geçerli kimlik belgeleriyle oyunu verecek.
Seçmen bilgi kağıdı bulunmayıp kütüğe kayıtlı olanlar, ibraz edecekleri geçerli kimlik belgeleriyle (nüfus kağıdı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, ehliyet, evlenme cüzdanı) oy verebilecekler.
Belediyeler ile köy ve mahalle muhtarlarınca düzenlenip onaylanan kimlik bilgileri geçerli olmayacak.
Bu belgelerden birini ibraz edemeyen seçmen, oyunu kullanamayacak.
Seçmen bilgi kağıdı gelmeyenler, oy kullanmaya gitmeden önce YSK'nın ''www.ysk.gov.tr'' internet sitesinden de hangi sandıkta oy kullanacaklarını öğrenebilecek.
Her seçmen, hangi sandık seçmen listesine yazılmış ise ancak o sandıkta oy kullanacak. Oy kullanırken TC Kimlik Numarası istenmeyecek.
Yüksek Seçim Kurulunca belirlenen oy vermenin bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa sandık kurulu başkanı bunları saydıktan sonra sıra ile oylarını kullanmalarına izin verecek.
Ceza infaz kurumları ve tutukevinde oy verme işlemi o ildeki oy verme saatlerine göre yapılacak.
-BAĞIMSIZLAR DA PUSULADA-
Seçimde 42 milyon 533 bin 41 seçmen, 158 bin 700 sandıkta oy kullanacak.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), İstanbul'u 3, Ankara'yı 2, İzmir'i 2 seçim çevresine ayırdı. Böylece, Türkiye genelinde 85 seçim çevresi oluştu.
Seçime, 14 siyasi parti ve bağımsızlar katılıyor.
Çekilen kura sonucu siyasi partiler, birleşik oy pusulasında sırasıyla Aydınlık Türkiye Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Saadet Partisi, İşçi Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Halkın Yükselişi Partisi, Özgürlük ve Dayanışma Partisi, Genç Parti, Demokrat Parti, Liberal Demokrat Parti, Milliyetçi Hareket Partisi, Adalet ve Kalkınma Partisi, Emek Partisi ve Türkiye Komünist Partisi olarak yer alacak.
Türkiye'de ilk kez bağımsız adayların isimleri de birleşik oy pusulasında bulunacak. Pusulaların üst bölümünde siyasi partilere, alt ve yan bölümlerinde bağımsız adayların isimlerine yer verildi.
Bağımsız adayların da oy pusulasında yer alması, bazı siyasi partilerin bazı seçim çevrelerinde seçime girmemesi nedeniyle 85 seçim çevresi için farklı oy pusulası bastırıldı.
Bağımsız aday sayısı fazla olan illerde büyük zarflar, diğer illerde normal boyuttaki zarflar kullanılacak.
-SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI-
Propaganda dönemi, siyasi partilerin radyo ve televizyonda dün yaptıkları son konuşmalarla saat 18.00'de sona erdi. Bu saatten, bugün saat 21.00'e kadar yayın yasağı uygulanacak.
YSK kararına göre, bugün sabah saat 06.00'dan gece saat 24.00'e kadar, her ne suretle olursa olsun alkollü içki satılmayacak, içkili yerlerde umumi mahallerde alkollü içki verilmeyecek, içilmesi yasak olacak.
Oy verme süresince bütün umumi eğlence yerleri kapalı kalacak, eğlence yeri niteliğini taşıyan lokantalarda yalnız yemek verilebilecek.
Sabah saat 06.00'dan gece saat 24.00'e kadar, emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiçbir kimse silah taşıyamayacak.
Bugün saat 18.00'e kadar radyolar ve her türlü yayın organları tarafından seçim ve seçim sonuçları ile ilgili haber, tahmin ve yorum yapılması yasak olacak. Saat 18.00 ile 21.00 arasında radyolarda ve her türlü yayın organlarında ancak Yüksek Seçim Kurulu tarafından seçim ile ilgili olarak verilecek haber ve tebliğler yayınlanabilecek.
Saat 21.00'den sonra bütün yayınlar serbest olacak. Yüksek Seçim Kurulunca gerek görülmesi halinde, saat 21.00'den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.
-OY VERİRKEN DİKKAT-
Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'a göre, oy verme günü seçmenlerin belirlenen yasaklara uymamaları halinde alacakları cezalar şöyle:
-Haksız oy temin edenlere 1 yıldan 3 yıla hapis cezası,
-Seçmenin oyunu kullanmasına engel olanlara 1 yıldan 4 yıla hapis cezası,
-Sandık başında oy verme yönünden kendisine yükletilen ödevleri ihtara rağmen yapmayan seçmenlere 500 liradan bin liraya kadar hafif para cezası,
-Oyunu kullandıktan sonra ihtara rağmen sandık başından ayrılmayan veya herhangi bir müdahale, telkin veya tavsiyede bulunan veya bunlara teşebbüs edenlere 3 aydan 1 yıla hapis cezası,
-Oy verme sırasında seçme yeterliği olmadığını bildiği halde oy vermeye teşebbüs edenler veya verenlere 2 yıldan 5 yıla hapis cezası,
-Başkasının adını taşıyarak oy vermeye teşebbüs eden veya verenlere 3 yıldan 5 yıla hapis cezası,
-Bir sandıkta oy verdikten sonra başka bir sandıkta oy vermeye teşebbüs eden veya veren kimselere 3 yıldan 5 yıla hapis cezası.
İSTANBUL'DA OY VERME İŞLEMİ BAŞLADI
İstanbul'da 22 Temmuz 2007 milletvekili seçimleri için oy verme işlemi başladı.
Saat 08.00'den itibaren okul kapılarının açılmasıyla oy verme işlemi başladı. Kayıtlı bulundukları sandıklar önünde kuyruk oluşturan vatandaşlar, sırayla oy pusulalarını alarak seçimlerini yaptıktan sonra zarfları oy sandıklarına attı.
Bu arada Bahçelievler Kuleli İlköğretim Okulu'nda bloklardan birinin kapısının 08.00 olmasına rağmen açılmaması saatler öncesinden okul önünde beklemeye başlayan vatandaşların tepkisine neden oldu. Kapıların 08.05'te açılmasıyla vatandaşlar oy verme işlemine başladı.
Oy kullanan vatandaşlar seçimlerin ülkeye hayırlı olması temennisini dile getirirken, oyunu kullanan bir vatandaş ümitsiz olduğunu dile getirdi.
 
 
zaman

Bu haber 2700 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü