YAKLAŞIK 15 BİN DEKAR EKİLİ ALAN ZARAR GÖRDÜ

Mehmet SEZGİN/SİVEREKŞanlıurfa’nın Siverek İlçesinde Arpa ve Buğday ekili onlarca köyde, ekili alanlarda baş gösteren Sarı ve

YAKLAŞIK 15 BİN DEKAR EKİLİ ALAN ZARAR GÖRDÜ
30 Nisan 2010 - 15:39
Kahverengi Pas, bulaşıcı mantar hastalığı, ekili alanları kuruttu. Ekili alanlarda büyük maddi zarar meydana geldiğini belirten Siverek Ticaret Ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Ersin Bucak ile Siverek Ziraat Odası Başkanı Cuma Polatoğlu, Siverek Ziraat Odası Başkanlığı Toplantı Salonunda, yaşanan Sarı Pas hastalığıyla ilgili basın açıklaması yaptılar.
  
Siverek Ziraat Odası Başkanı Cuma Polatoğlu, yaşanan olayın milli servet kaybı olduğunun belirterek şunları kaydetti’’ Bölgede kış aylarında ekilen nohut bitkisinin % 90’nı hastalıktan ve zararlı böceklerden etkilenerek yaklaşık beş bin dekar alanda zarar meydana geldi. Yine hastalık yüzünden Arpa ve Buğday ekili alanların % 20 veya 30’lik kısmı zarar gördü. Hastalık yüzünden bölgenin tamamında yaklaşın 15 Bin dekar ekili alan zarar gördü. Oda olarak yetkililerin bölgede bir araştırma yapmasını istiyoruz. Bu hastalığın diğer ekili Bağ, Zeytinlik, Fıstıklık gibi alanlara zarar vereceğinden endişe ediyoruz" dedi.

Basın toplantısında konuşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bucak, Bölgede baş gösteren bulaşıcı mantar hastalığı olan Sarı Pas Hastalığı Şanlıurfa’nın tüm bölgelerinde görüldüğü gibi en çok Bozova, Suruç Ve Hilvan ilçelerinde  görülüyor. Yaptığımız araştırmalarda Suruç Bölgesinde ekili alanların % 90'nı zarar görmüş durumda. İl Tarım Müdürlüğü ve Tarım Bakanlığı bölgede önlem almadığı takdirde çevre illerin de bu hastalıktan zarar göreceğinden endişe ediyoruz. Hastalık  görülen ekili alanlardan tohum elde edilemeyeceğine göre önümüzdeki  dönemde bölgede tohumluk sıkıntısın yaşanacağını tahmin ediyoruz. Bölge Ziraat Fakültelerinin, Bölgede gerekil araştırmalar yapıp hastalığın önüne geçmesi gerekiyor. İl Tarım Müdürlüğü ile üniversiteler bölgede hastalığa karşı ortak mücadele geliştirmeleri gerekiyor. İl Tarım Müdürlüğünün bölgemizde ilaçlama  yapabilen tohum selektörlerini göndermeleri gerekiyor. Yaşanan hastalıktan dolayı ülke ekonomisi de olumsuz etkileniyor" dedi.
     
HASTALIĞIN SEBEBİ BÖLGEDE MEVCUT BULUNAN BARAJ GÖLETLERİNİN YOL AÇTIĞI İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ 
     
Siverek İlçe Tarım Müdürlüğü Bitki Koruma Sorumlusu Eşraf Akar, konuyla ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, bölgede Sarı Pas Hastalığından etkilenen yaklaşık 15 bin dönüm ekili alanın bulunduğunu, hastalıkla ilgili yaklaşık bir haftadan beri arazide çalışmalar yaptıklarını belirterek şöyle devam etti ’’Hastalığın bölgede görülmesinin en büyük nedeni Atatürk Barajı ile çevrede bulunan diğer baraj göletleridir. Bir mantar hastalığı olan Sarı ve Kahverengi Pas Hastalıklarının yuvalandığı alanlar nemli ve rutubetli alanlardır. Bölge çiftçisi 100 yıl öncesinden kalma metotlarla ekim yapıyorlar. Çiftçilerimiz baraj nem oranlarını hesaba katarak başta ilaçlama ve diğer  çalışmaları kendi ekili alanlarında uygulayamıyorlar. Birçok ekili alan  halen sigortalanmadığı için bölgede zarar büyük. Oysa Tarım Bakanlığı Tarım Sigortası yapan çiftçilerin sigorta bedellerinin % 50'sini ödüyor. Bölge çiftçisinin bilinçlenmesi gerekiyor. Çiftçilerimiz yaşanan mantar hastalığına karşı ilaçlamalarını zamanında yapmış olsalardı bugün bu kadar zarar yaşanmazdı. İlçe Tarım Müdürlüğü olarak bölgeden örnekler alıyoruz. Bu örneklerin yanı sıra özellikle Nohut ekili alanlarda görülen Tiripis Zaralı Böceklerden örnekler alıp İl Müdürlüğüne  gönderiyoruz. Bölgede görülen hastalığın birinci nedeni barajlardır. Kış  aylarında havanın yağışlı ve mevsim normallerinin üzerinde sıcak geçmesinden kaynaklanıyor. Yağışlı ve sıcak havanın yanı sıra baraj bölgesi oluşumuzun oluşturduğu nem, ekili alanlarda etkili oldu. Bölgede ilaçlama yapmak isteyen çiftçilerimiz İlçe Tarım Müdürlüğünden bilgi edinebilirler. Çiftçilerimize her zaman yardımcı olmaya hazırız’’ dedi.
        
Hilvan İlçesinin Aslanlı Köyünde yaşayan, ekili arpa ve buğdayı  hastalıktan dolayı zarar gören çiftçilerden Hüseyin Çiftçi, zarar gören  tarlasının içinde gazetecilere yaptığı açıklamada ’’5000 dönüm ekili alanımız zarar gördü. Tohum alacak para yokki tarlaları yeniden  sürelim. Evimiz, ocağımız yandı. Tüm emeklerimiz hastalık yüzünden heba oldu’’ dedi.
Bu haber 2950 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Gülpınar'dan örnek davranış
Gülpınar'dan örnek davranış
 Siverek'te otomobilin çarptığı çocuk hayatını kaybetti
Siverek'te otomobilin çarptığı çocuk hayatını kaybetti