YANAN UÇAK TATBİKATINDA YOLCULARI UNUTTULAR

Ali LEYLAK/ŞANLIURFAŞANLIURFA'da, Uçak Kaza Kırım ve Yangınla Mücadele Yönergesi kapsamında, itfaiye personelinin uçak kaza kırım ve yangınlarına karşı tecrübe kazanması ve araçların

YANAN UÇAK TATBİKATINDA YOLCULARI UNUTTULAR
14 Ağustos 2008 - 13:40
performanslarının denenmesi amacıyla GAP Uluslararası Havaalanı'nda tatbikat düzenlendi. Tatbikatta, pistten çıkıp motoru yanmaya başlayan uçak, alev alması için üzerine benzin ve motorin dökülüp tahta kasalar ve lastiklerden oluşturuldu. Yetkililerin, 'Acemiliğimize geldi' diyerek yolcularını unuttuğu sözde uçağa, yanmaya başlamasının ardından itfaiye, sivil savunma ve kaza kırım ekibi tarafından köpük, su ve kimyasal madde kullanılarak 20 dakikada söndürülebildi.
GAP Uluslararası Havaalanı'nda uçakta ve havaalanı içerisinde çıkması muhtemel bir yangına önlem olarak yapılan tatbikat gerçeğini aratmadı. Uçak pistinin çıkışında tarla içersinde temsili uçak olarak tahta ve lastikler üzerine 400 litre motorin, 100 litre benzin, 250 kilogram kuru kimyevi toz döküldükten sonra ateşe verildi. İniş yaptıktan sonra arıza nedeniyle pistten çıkan ve motoru yanmaya başlayan uçağın söndürülmesi tatbikatı, pilotun kuleye yangını ihbar etmesiyle başladı. Kulenin bilgilendirmesinin ardından GAP Havaalanı Müdürü Münir Uludağ, durumu telsiz ile itfaiye, sivil savunma, kaza kırım ve sağlık ekibine iletti. İhbarın ardından çok sayıda araç ile yangına müdahale edildi. Havaalanı mülki idare amiri olan Vali Yardımcısı Mehmet Özel'in de izlediği tatbikatta, itfaiye erleri, kimyasal madde kullanarak alevlerin hava ile temasını kestikten sonra, 20 dakika boyunca tazyikli su ve köpük kullanarak yangını söndürdü.
GAP Havaalanı Müdürü Münir Uludağ, uçak kaza kırım ve yangınla mücadelede itfaiye ekiplerinin yangınlara karşı her an hazırlıklı olduğunu belirterek, "Ekiplerimizin yangınlara karşı tecrübe kazanmaları ve araçların performanslarını denemek amacıyla bu tatbikatı düzenledik. Yangında 400 litre motorin, 100 litre benzin, 600 litre köpük, 250 kilogram kuru kimyevi toz, 2 azot tüpü kullanıldı ve 50 personel ile müdahale edildi" dedi.
YOLCULAR UNUTULUNCA AMBULANS VE SİVİL SAVUNMA EKİPLERİ DE SEYRETTİ...
Tatbikat gereği yangın alanına çağrılan sağlık ve sivil savunma ekipleri de, itfaiye erlerinin çalışmasını seyretmekle yetindi. Alan yetkililerinin tatbikatta, tahliyesi gereken yolcular ve yaralılara müdahale için çağırdığı sivil savunma ve sağlık görevlileri, yangın sırasında insan unsurunun unutulmasıyla kısa süreli şaşkınlık yaşadı. Yetkililer bu durumu, "Acemiliğimize bağlayın, gelecek tatbikatta yolcuları unutmayız" diyerek geçiştirdi.


Bu haber 3317 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek Belediye Başkan Yardımcıları belli oldu
Siverek Belediye Başkan Yardımcıları belli oldu
Siverek'te dereye giren 2 çocuk boğulma tehlikesi geçirdi
Siverek'te dereye giren 2 çocuk boğulma tehlikesi geçirdi