Prof. Dr. Yılmaz Emre

Prof. Dr. Yılmaz Emre

[email protected]

Başarıyı Mücadeleyle Perçinleyen Güleç Adam : Dr. Halit Karakurt

05 Ağustos 2020 - 09:47




Hatırlarım, babam bir yandan müşterinin saçlarını düzeltirken, diğer yandan da laf yetiştirirdi. Berber dükkanımızda Siverek’le ilgili olarak birçok hadise konuşulurdu. Zaten şimdiki gibi ne şehir büyüktü ve ne de nüfus bu kadar kalabalıktı. Esnaf şehir merkezinde belli bölgelere lokalize olmuştu. Herkes birbirini tanırdı. Babamın “Ha şu giden çocuk filan kişinin oğludur. Şimdi liseyi Diyarbakır- Urfa’da okuyor” veya “Ha şu giden genç liseyi Diyarbakır’da bitirdi. Askerliğini de yedek subay olarak yaptı” nidaları hala kulaklarımda çınlar.


Şimdi o dönemdeki okul imkanlarını düşündükçe o büyüklerimiz için yaşamın ve imkanların ne kadar zor olduğunu daha iyi anlıyorum. Aslında bizim jenerasyonun yaşadıkları da “zor yıllara” tekabül ediyor. Ancak o büyüklerimizin yaşamları daha kötü koşullarda geçmiştir…


Evet bu yazımda size tüm o zorlukları yaşayan ve başarıyla bizi temsil eden bir büyüğümüzden bahsedeceğim. Genel Cerrah Dr. Halit Karakurt, kendisinin de emin olmadığı 1946 veya 1947 yıllarının bir zemheri gününde doğmuştur. O masum çocukluk yılları yakın akrabalarının yoğun olduğu Haliliye Mahallesinin karataşlı ve toprak damlı evlerin bulunduğu dar sokaklarda geçmiştir. İlkokul tahsilini Türközü ve Şair İbrahim Rafet ilkokullarında ikmal ettikten sonra Siverek Orta Okulundan mezun olmuştur. Türközü Okulunda okurken güçlü bir ailenin çocuğunun başka bir arkadaşına haksızlık yapması üzerine, koruma adına tepki koymuş ve risk almıştır. O günden itibaren hayatının her safhasında, haksızlıklara karşı koymayı ve mazlumların yanında olmayı kendine prensip edinmiştir.


Liseyi okumak üzere gurbet ellere düşmüş..İlk durağı Gaziantep Lisesi ve sonra da Ankara Gazi Lisesi olmuştur. Bu iki lisedeki başarılı çalışmalarıyla mezun olduktan sonra, İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesinde yüksek öğrenimine başlamıştır. Fırtınalı geçen öğrencilik yıllarından sonra 1971 yılında hekim olarak mezun olmuştur. 1972 yılında Siverek’te Hükümet Tabibi olarak görev yaptıktan sonra, aynı yılın sonlarına doğru Diyarbakır Tıp Fakültesinde genel  cerrahi ihtisasına başlamıştır. Bu süreçte başarılarını devam ettirerek 1977 yılında ihtisasını da bitirmiş ve Uşak Devlet Hastanesine ataması yapılmıştır. 1978 yılında tam gün yasasının yürürlüğe girmesi üzerine; yeni kurulan Sivas Tıp Fakültesine Öğretim Üyesi olarak atanmıştır. 1982 yılına kadar hem akademik ve hem de yöneticilik görevlerini ifa etmiş bu şirin şehrimizde. Halit Ağabeyimiz Anadolu’da dolaşmaya devam etmiş, 1982 yılında bu kez Bursa/Karacabey Devlet Hastanesinde mesleğini icra ederek, hastalarına şifa dağıtmaya devam etmiştir . O yıllarda ben de askerlik dönüşü Bursa’da göreve başladım. 1984 yılında görüştüğüm kişiler Halit Ağabeyden sitayişle bahsediyorlardı. Öyle ki, Karacabey’den ayrılırken bıraktığı olumlu etkilerden dolayı bir sokağa adını vermişlerdi. 1986 Mart ayında Karabük Demir Çelik Hastanesine atanır ve 4 yıl bu hastanede çalıştıktan sonra, 1989 yılında Manavgat Devlet Hastanesi ve nihayet 1992 yılında ise Antalya SSK hastanesinde çalışmaya başlar. 2012 yılında yaş haddinden emekli olduktan sonra Antalya Yaşam Hastanesinde 7 yıl çalışır ve 2019 yılında ise, profesyonel meslek hayatına nokta koyar. Bu süreçlerde Halit Ağabeyin yaşadığı çok enteresan olaylar vardır. Bazen bu olaylar kendisini de ailesini de yormuştur. Antalya’daki sosyal yaşamda aktivitelerinin oldukça yoğun olduğunu biliyorum. Vakıf veya Dernek faaliyetlerinde de etkin olduğuna şahidim.


Halit Ağabey bir Siverek sevdalısıdır. Siverekli olmak, onun gurur duyduğu bir sıfattır. Öyle ki, yazlığını ziyaret ettiğimde her odada Siverek’ten getirttiği keçeleri gördüm. Hepsinin üzerinde “Siverek” yazısı vardı. Diğer odaları da ailesine ve Siverek’e dair birçok otantik malzemeyle süslemişti. Bu yansımalar bir özlemin ve hatıranın yadı olsa gerek.


Size bir müjde vermek isterim. Dr.Halit Karakurt'un kaleme almış olduğu “Yaşam Hikayesi” adım adım matbaaya yaklaşıyor. Orada bu büyüğümüzün gençlik, meslek ve diğer yaşam yansımalarını daha derin anlamda okuyacağımızı tahmin ediyorum.


Halit Ağabeye, eşine, iki çocuğuna ve diğer aile bireylerine sağlıklı, mutlu ve esenlik dolu bir ömür diliyorum..

Bu yazı 2770 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Zeynep Aytar
    2 yıl önce
    Ne güzel insanlar gördün Siverek!Onlar da hep Siverek özlemi ve hasretiyle yaşadılar, geriye kalemlerinizden kalan sözleriniz kaldı,bu yazıları okuyup bilinçlenen gençlerden olma ümidiyle..