Prof. Dr. Yılmaz Emre

Prof. Dr. Yılmaz Emre

[email protected]

Çalışmanın, Sabretmenin ve Başarmanın Adı:Prof.Dr.Ferit Kargın

08 Eylül 2020 - 11:31




  2020’nin Eylül ortasına geldik. Antalya hala sıcak ve nemli...Üstüne bir de pandemi ortamını koyun.. Gerçekten yaşamı zorlayan ekonomik zorlukların yanına iklimsel ve sağlık sorunlarını koyduğumuzda insanda takat kalmıyor.. İşte böyle bir ortamda yine Siverek Çarşısında bir Siverek’liyi aramaya başlıyorum. Çalışkan, gayretli ve de mücadeleci bir sima karşıma çıkıyor : Prof.Dr. Ferit KARGIN. Aslında bu sima bana hiç yabancı değil. Hatırladığım kadarı ile Siverek Lisesi öğrencisi ve kardeşim Mustafa’nın sınıf arkadaşı. Ben lise 3.sınıf öğrencisi iken, o lise 1.sınıf öğrencisi. Yanlış hatırlamıyorsam Ağabeyi Şehmuz ile orta okulda aynı sınıfı paylaşmıştık. Öyle ki 1.sınıflarda Mustafa ile Ferit not ortalamalarında birincilik için yarışıyorlardı. Zaten ikisinin Üniversite’deki başarılarının temeli de o günler olsa gerek.. Rahmetli Şehmuz Kaynak Hocamızın “Efendilik, çalışkanlık ve saygı bu çocuklarda..” ifadesi ve tespitinin ne kadar doğru olduğunu bugün daha iyi anlıyorum. Meydandaki Belediye binasının önünden Kale Boğazına doğru ayran veya yoğurt testine başlarken soldan 5..dükkan Abdo Amcanın dükkanıydı. Şalvarlı- şapkalı bir esnafdı. Kendi halinde düzgün bir insandı. .Sesi ve şivesi tam bir Siverek’li formatındaydı.. Bildiğim kadar ile KASMAN’ların da yakın akrabasıydı. Abdo Amcanın ortancı oğlu Ferit bahsettiğim Siverek’lilerin hanesine başarılar yazdıran bir yiğittir. Daha sonra Şeytan Küçesinin tanınmış siması Tahsin Özkaya Amcanın kızıyla evlenmiştir.

1961 doğumlu olup, eğitimini Şair İbrahim Rafet ilkokulu, Siverek Orta okulu ve Siverek lisesinde tamamladı. Daha sonra hayatının başarılarını ortaya koyacağı Çukurova Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümüne öğrenci oldu. 1985 yılında bu Fakülteden “Biyolog” ünvanı ile mezuniyet aldı. İnadını ve başarısını devam ettirmek adına 1986 yılında mezun olduğu bölüme araştırma görevlisi olarak girerek akademik yaşamına başladı.

Bu süreçte Yüksek Lisans ve Doktora kariyerlerini tamamlayarak, 1992 yılında Çukurova Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümünde Yardımcı Doçent kadrosuna atandı. 1996 yılında ise Doçent oldu. Nihayet 2002 yılında parlak ve başarılı çalışmalarıyla aynı bölümde Profesörlüğe atandı. Halen aynı unvan ile Çukurova Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümünde öğretim üyeliğini sürdürmektedir. Ekotoksikoloji alanında yaptığı bilimsel çalışmalarının birçoğu şu ana kadar 90’a yakın yurtiçi ve yurt dışındaki dergilerde makale olarak yayınlanmıştır. Lisans eğitimim sırasında derslerime giren bir Hoca Ferit Kardeşimize master ve doktora eğitiminde danışmanlık yaptı. Doğal olarak danışman önemli, ancak Ferid’in sabır ve mücadelesi kendisini saygın bir bilim adamı düzeyine çıkarmıştır. Özellikle ağır metallerin balıklarda birikimi konusunda yaptığı deneysel çalışmalar kendisini bu konuda tanınır bir sima haline getirmiştir.

Bu akademik yaşamı yanında Üniversitesindeki farklı birimlerde de idari görevler yüklenmiştir. Bu bağlamda 2004-2010 yılları arasında Çukurova Üniversitesi Kozan Meslek Yüksek Okulu Müdürlüğü ve Senato Üyeliği, 2009-2020 yılları arasında Genel Biyoloji Anabilim Dalı başkanlığı ve 2020 yılından itibaren de Biyoloji Bölüm Başkanlığı ve Fen-Edebiyat Fakültesi Kurul Üyeliği görevlerini üstlenmiştir. Halen lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine eğitim vermenin yanında anılan idari görevlerini de sürdürmektedir.

2009 yılında babasını,2011 yılında kayınbabasını ve 2014 yılında da annesini kaybetmiştir. Adana’ya sağlık problemleri için gelen Siverek’lilere yardımından dolayı Rahmetli Babasının takdirini kazanmış ve onu sevindirmiştir. Doğduğu-büyüdüğü coğrafya’ya olan sevgisi çocuklarının isimlerinde tecelli etmiştir. Öyle ki bir kız ve bir erkek çocuğu vardır. Birinin adı DİCLE diğerinin ise FIRAT.. Bu iki nehrimiz bereket , ekmek ve gelecektir. Ferit Hocamız da hasretini bu isimleri en sevdiklerine vererek adeta tescil etmiştir.

Ferit Hocamızın başarılarının devamını dilerken; kendisine ve aile efradına sağlık, mutluluk ve esenlikler diliyorum.

Bu yazı 4671 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum