Cemil Yeşildağ

Cemil Yeşildağ

[email protected]

Değişen Siverek ve İçimizdeki Dinozorlar

22 Nisan 2014 - 06:32

Sınav Mağdurları Platformu

Bu ismi belki de bazılarınız ilk defa duyuyor ama her Siverekli bu platformun kurulma nedenini bilir. Hem de 1996’dan beri. Yani tam 18 yıldan beri. Bu platformu kurdurtan neden nedir diye soranınız olacak elbet.

İsmi üzerinde ya. Sınav mağduriyeti ya da sınav yeri mağduriyeti. Daha doğrusu YGS ve LYS sınavlarına girmek için 3 veya 4 defa yüzlerce kilometrelik yolu teperek (bazen bir iki gün öncesinden ) Urfa’ya gitmek zorunda kalanlar.

Hikâye şöyle: 1996 yılında yapılan ÖSS sınavında ( O dönem sınavda görevli Emniyet ve Eğitim Birimlerinin beceriksizliği ve bazı açgözlüler yüzünden) kopya çekilir ve OSYM Siverek’te sınav yapmayı askıya alır. Sözüm ona Siverek cezalandırılır. ( Hangi bürokrat ve Milletvekiline sorsak Siverek cezalı cevabını alırız. Bu cezanın belgesi yok, kararı yok. Tabi bizler de kandırılmaya/uyutulmaya devam ediliyoruz.)

Dile kolay 18 yıl oldu. Ve daha kaç yıl süreceğini kimse bilmez. Böyle bir ceza yok. Böyle bir ceza olamaz. Her yıl muhtelif illerde hatta Ankara dahil çok sayıda kopya skandalı ortaya çıkar. Bizler bu illerde sınavların bir daha yapılmaması yönünde bir karar alındığını duymadık.

Siverek halkının mağduriyeti Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşu ile beraber; bir asra yakın süredir; her alanda devam etmektedir. 18 yıldan beri ise her yıl yaklaşık beş bin insanımız Urfa’ya; onca çile ve sıkıntıya; sürülmekte. Heba edilen her öğrencinin 10-15 puanı (yarattığı motivasyon bozukluğu, yolun sebep olduğu stresinin etkisi ) ve harcana milyonlarca lira para da çabası( Her sınava veliler dahil 5 bin kişi Urfa’ya gitmekte. Her yıl 1 YGS ve 4 LYS sınavı yapılmakta. Her fert ortalama 100 tl harcasa yılda 25 milyon lira Sivereklinin cebinden çıkmakta. Varın siz 18 yılı ve yılları hesaplayın).

2011 yılında “Sivrisinek Zurna ve YGS Sınavı” ve 2012 yılında “Bürokrasi, Zurna ve YGS Sınavı” adları ile Siverek’te YGS-LYS sınavlarının yapılmamasının meydana getirdiği trajediye dikkat çekmek üzere iki yazı kaleme aldık. Bu mesele ile alakalı 2006 yılında imza kampanyası yapılmış ve bu konu ile alakalı bazı değerli kalemlerimizin yazdıkları yazıların sayısını tespitte bile zorlanır olduk.

Urfa’ya gidiş ve gelişte yaşadıkları sıkıntıları hatırlayan öğrenciler bir araya gelerek “sınavlar yeniden Siverek’te de yapılsın” temalı bir etkinlik zinciri başlatacak ve etkinliklerini de “Sınav Mağdurları Platformu” imzası ile dile getirecekler.

İlk etkinlikleri 25 Nisan 2014 Cuma günü saat 13.30 da Sulu Caminin önünde kitlesel basın açıklaması olacak. Ardından Milletvekilleri, Vali ve Kaymakam ile görüşme olacak. Amaçları; seslerini, sıkıntılarını Ankara’ya ulaştırmak.

Siverekli üç milletvekilimiz var. Bu güne kadar kim tam olarak ne yaptı bilemiyorum ama Sayın Kasım Gülpınar’ın ciddi çabaları bazı alanlarda sonuç vermeye başladı. Kasım Beyin çabaları ile üniversite düzeyinde Açık Öğretim Sınavları artık Siverek’te yapılacak. Bu ve benzeri çabaları Sayın İbrahim Ayhan ve Sayın Zeynep Uslu Karahan’dan da beklemekteyiz. Platformu yenilikçi, dinamik, cesur ve aktif iyi olmaya çalışsan gençler oluşturmaktadır. Bu gençler okul okul, dershane dershane gezip başlattıkları bu etkinliği anlatmaya çalışken bazı okul ve dershane müdürleri bu gençlerin kendilerini anlatmalarına müsaade etmemiş “sanki yüz kızartıcı şuç işlemişler gibi” onlara tepeden bakmışlardır.( Öküzün trene baktığı gibi mi baktılar desem acaba). Cesaretlerini kırmaya çalıştılar ama bu genç nesil daha iyi bir gelecek, daha iyi bir Siverek istemekte ve istemeye de devam edecekler.

25 Nisan Cuma günü Sulu Cami önündeki meydanda toplanacak yüzlerce belkide binlerce öğrencinin sloganı şu: “Ben Ordaydım”.

Bu gençler tarih okumak yerine tarih yazmak istiyor.

Annelere, Babalara, STK temsilcilerine, Milletvekillerine, Valiye, Kaymakama, Siverek Âşıklarına, Belediye başkanına, Eğitimcilere, Yazarlara, Aydınlara, Partilere ( hele seçimde Siverek’e hizmet etmek istiyoruz diyen siyasilere) ve hasetten tüm öğrencilere güçlü bir çağrıları var. O gün orada olun ve “ Ben Oradaydım” diyin.

Haydi, Siverek halkı kendinize, çocuklarınıza ve Siverek’e bir iyilik yapın ve o gün orada olun. Gençlerin sesine ses verin ve sesimiz Ankara’ya ulaşsın.

Sizde o sloganı 15-20 yıl sonra haykırın.

O gün “ Ben Ordaydım” diyin…

Bu yazı 2882 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum