Nurettin Gençdal

Nurettin Gençdal

Eğitimci-Yazar-Sosyolog
[email protected]

EĞİTİMDE ZENGİN UYARICI ORTAMININ ÇOCUK GELİŞİMİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

14 Aralık 2011 - 22:00

Merhaba sevgili ebeveynlerim ve değerli okuyucularım.
Daha önceki yazılarımda lisans bilim dalım olan Çocuk gelişimi üzerine bazı konularda bilgi alışverişinde bulunduk. Bu hafta da sizlere en değerli varlığımız olan çocuklarımızın eğitim ortamlarıyla alakalı bir konuyu siz kıymetli okuyucularımızla paylaşacağım.
Lisans eğitimimi tamamladığım Selçuk Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Çocuk gelişimi Programında, bizleri yetiştiren hocalarımız sürekli ‘’Çok yönlü gelişim’’ ve ‘’Zengin uyarıcı ortam’’ ile alakalı telkinlerde bulunurlardı. Ben de sürekli bu kavramların ne işe yaradığını sürekli eleştirel dünyamda anlam vermeye çalışırdım. Üniversite hayatımı tamamladıktan sonra atandığım NARLIKAYA köyünde özellikle bu kavramların ne işe yaradığıyla alakalı birçok olguyla karşılaştım. Köy ortamındaki çocukların eğitim materyallerinin ve fiziksel ortamının yetersiz olmasından dolayı çocukların eğitimi, ilçe merkezinde eğitim gören okul öncesi öğrencilerine göre uyarıcı ortam olarak yeterli değildi. Şu an çalıştığım kurum olan Siverek Anaokulunda, uyarıcı ortamın çocuğun gelişimi için ne kadar önemli olduğu kanısına vardım. Üniversitede hocalarımızın bizlere verdiği en önemli bilgi, bilginin her zaman evresinde geçerliliğini korumasıydı.
Bilindiği üzere Eğitim; Bireyde yaşantıları yoluyla kalıcı izli davranış değiştirme sürecidir. Ve çocuğun gelişimi çevre – kalıtım yoluyla olmaktadır. Bundan dolayı çocuklarımızın eğer çok yönlü gelişimini ( Beden, zihin, Dil, sosyal-duygusal, kişilik) ve hayal etme becerilerini desteklemek istiyorsak onları zengin uyarıcı ortamların içerisinde yoğrulduğu bir eğitim sürecine dâhil etmek zorundayız. Bu yüzden okul öncesi eğitimde ve çocuğun yaşantısında zengin uyarıcı ortam, çocuğun gelişimini olumlu yönde arttırmakta, uyarıcı ortama sahip olmayan çocuklara göre daha sosyal olmakta ve daha fazla kelime haznesine sahip olduğu anlaşılmaktadır.
Sonuç olarak; Eğer geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın sağlam bir kişiliğe ve çok yönlü bir
gelişim içerisine katmak istiyorsanız;
1. Çocuklarınızı her zaman için dinleyin ve duygularını anlatmasına zaman ayırın.
2. Çocuğunuzun çok yönlü gelişimi için zengin uyarıcı ortamlar sağlayın(dijital oyuncaklar, ses algı gelişimi için çalgılar, görsel oyuncaklar.)
3. Çocuklarınıza resimleri olan ve basit hikâyeleri okuyun.
4. Evdeki tv den ve şiddet içerikli bir dizilerden uzaklaştırın.
5. Onlara birer yetişkin gibi davranın ve onunla konuşmaktan çekinmeyin.
Konumuzu güzel bir özlü sözle bitirmek istiyorum;
Çocuk kokusu, Cennet kokularındandır. (Hadis-i Şerif)





Bu yazı 7168 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum