Prof. Dr. Yılmaz Emre

Prof. Dr. Yılmaz Emre

[email protected]

Hukukçu, Gazeteci, Yazar ve Çevirmen Osman Tunç

19 Mayıs 2020 - 15:30






Bu sitede iki yazı yazdım. İkisi de vefat eden dostlarımdan sonra üzüntü duyguları içinde yazdığım cümlelerden oluşuyordu. Elbette bunlar insani ve anlaşılabilir duygulardı. Ancak son yazıdan sonra, “gittikten” sonra değil; yaşarken bazılarını anmanın daha anlamlı olduğunu düşündüm. Ve bu konuda yaşayan değerlerimizden bahsetmek ve onları tanıtmak daha doğru olacaktır diye karar verdim. Bildiklerim ve tanıdıklarım hakkında zaman zaman bir şeyler karalayacağım. Hatta bazen gidenlerin “gitmelerinden” çok sonra da ömrüm yeterse bir şeyler karalayacağım. Tüm bunlar vefa ve hatırlanma adına yapılacaktır..


Gurbetin acımasız erozyonları yadsınamaz. Öyle ki hem bireyde ve hem de şehrin hafızasında yaptığı tahribatlar, zamanla her şeyi nostalji haline getiriyor. Bunu en derinden yaşayan biriyim. Adeta “Şeytan Küçesi”nde büyüdüm. Eski Siverek’i ve Siverekliyi bir nebze bilirim. Bunu zihinsel hatırlama ve duygusallıklarıma bağlayabilirsiniz. Bu yüzden size eski bir Siverekliyi hatırlatmak istiyorum. Kuşkusuz bu bir “Zübeyir Yetik” perspektifiyle olmayacak. Zira buna ne kalem gücüm ne de zihinsel hatıralarım yeter. Evet Zübeyr Yetik’in bahsettiği Karakeçi Mahallesinin sokaklarında büyüyen ve şimdilerde ikamet ettiği şehrin veya tam olarak “Bir İstanbul Beyefendisi” olan Hukukçu, Yazar, Çevirmen ve Güzel bir İnsan; Osman Tunç’dan bahsedeceğim.. Aynı mahalleden olduğumuzdan Osman Ağabeyin simasını iyi hatırlıyorum. Bir kaç kardeş olduklarını ve fırın dükkânlarının olduğunu biliyorum. Evleri Karakeçi Camisinin arka sokağındaydı. Fırınları da bugün Yenice Market’in yerindeydi. Kalın gözlüklü ve ciddi davranışları olan biriydi. Daha sonra İstanbul’a hukuk okumaya gittiğini anımsıyorum. O zamanlar “Hilal” diye bir dergide yazılarının “Osman Resulan” müstear ismiyle yayınlandığını görüyorduk. Osman Ağabey hem okuyan ve yazan ve hem de inandıklarını yaşayan bir resim veriyordu.. Yani özenilecek davranışları olan bir genç insandı.. Gözlüklerinin kalınlığını da “çok okumayla” bağdaştırıyordum..


Yıllar sonra İstanbul’da bu güzel insanla daha yakından tanıştık. Yıl 1975… Hala hukuk öğrencisi ve gazetecilikle ilgilenen, yazan ve düşünen bir samimi Müslüman…O yıllarda bize de sahip çıktı.. Herkese sahip çıktığı gibi..


Osman Ağabeyin ailesi aslında Palu’nun Murat Suyuna yakın bir köyünden Siverek’in “Oğunce” köyüne uzun yıllar önce göçmüştür..Daha sonra şehir merkezine yerleşmişlerdir.


Kendini yetiştirmek için Suudi Arabistan ve İngiltere’de lisans eğitimine gittiğini hatırlıyorum. Tabii bunlar hayatında bazı ertelemelere neden oldu. Ama inadına değişmedi. “Sevdiği Kitaplara” olan ilgi ve alakası kesintisiz devam ediyor. Üstad-Şair Ramazan Tunç’un da kardeşidir. Türkiye düşün hayatına verdiği eserlerle de katkıda bulunmuş değerli bir düşünür ve irfan sahibidir. Öyleki birçok dergi ve gazetede (Millî Gazete, Yeni Devir , Bilgi ve Hikmet, Sözleşme, Serbestî, Dava, Nu-bihar, Düşçınarı, Kardelen ve Köprü) yazılar yazmış ve görevler ifa etmiştir.  Ayrıca Eski Devlet Bakanı Yalçın AKDOĞAN ve Mehmet METİNER ile birlikte farklı bir dergi anlayışına sahip olan  “Yeni Zemin”  dergisini çıkarmıştır. Öte yandan, derleme ve sadeleştirme yaptığı şu eserleri vardır: Bediüzzaman Said Nursî 1979, Şırnak Baskını 1992, Bediüzzaman’ın Volkan Yazıları 1994, Büyük Cevşen ve Meali, Küçük cevşen ve Meali, Namaz Tesbihatı ve Türkçe Meali, Melaye Cizırı Divan (Metne Kurdi - Türkçe Çevirisi, 2011. Bir gezi notu olarak;İran’da İslâmın Zaferi 1980. Ayrıca bir çok çeviri kitapları da vardır:İslâm (İsmail Faruki’den, 1987), İslâmî Üniversite Kavramı (Prof. Hasan Bilgrami - Prof. Seyyid Ali Eşref’ten, 1988), İslâm’da Felsefi Düşüncenin Doğuşu (Ali Sami en-Neşşar’dan, 1999), Vaad Edilmiş Günler (Taha Hüseyin’den, 2001), İslâm Devletinde Kamusal Özgürlükler (Gannuşi’den, 2001), Divan (Molla Ahmed-i Ceziri’den, 2007).


Değerli Hemşehrimiz ve Ağabeyimiz halen İstanbul Üsküdar’da ikamet etmekte; Üsküdar-Eminönü ve Fatih istikametinde enerji harcamaktadır. Kendisine uzun, bereketli ve sağlıklı bir yaşam diliyorum..


 


 

Bu yazı 8491 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum