Cuma Özusan

Cuma Özusan

[email protected]

KİŞİSEL GELİŞİM KONUSU

06 Mart 2014 - 07:19

Kişisel gelişim konusunda yazılan kitapların çoğunun değersiz olması normaldir. Çünkü insanı ve insan ruhunu tanımak zordur. Psikiyatrlar, psikologlar, kişisel gelişimciler kitap yazıyor. Hiçbirisi insana kesin bir çözüm getiremiyor. Psikiyatrlar ilaçla tedavi etmeye, psikologlar sözle tedavi etmeye çalışıyor. Gerek psikiyatri ve gerekse psikoloji henüz tam bir bilim olmuş değillerdir. Olsaydı çok iyi olurdu ama öyle değil. Bunlar bilim olmaya çalışıyorlar.

Kişisel gelişimle uğraşmak esasında bir uzmanlık ve bilim alanı değil. Kavrayışı kuvvetli ve gözlemlerinden yararlanabilen herkes kişisel gelişimle ilgili yazılar yazabilir. Nitekim bu yüzden pek çok heveskârlar da kitap yazıyor. Bir kişisel gelişim kitabını ele aldığımızda onu yazanın kimliğine ve unvanına değil kitabın gerçekten değerli olup olmadığına bakmalıyız. Eğer kitap değerli ve kaliteli ise kim yazmış olursa olsun okunmalı.

İnsanlar yazarın adının yanındaki doktor veya profesör unvanına kanmamalı. Onlar da iyi kitap yazabilir ama pek çoğu piyasanın bu tür kitaplara rağbeti olduğunu görerek böyle kitaplar yazıyorlar. Çoğu maalesef işe yaramıyor. Eğer içlerinde gerçekten etkili olanlar varsa bu uzmanlıklarından değil, kişisel yeteneklerinden gelir. Nitekim sıradan bir insan bile kişisel yetenekleriyle başkalarını etkileyip eğitebilir. Hiç okuma yazma bilmeyen ve fakat insanlarla empati kurabilen öyle insanlar var ki yanında duyduğunuz rahatı ve moral gücünü başkasında bulamazsınız. Esasen her kes için hayat başına gelenler üzerinde gözünü açıp üzerinde düşünürse en büyük öğretmendir, rehberdir. Başkasının yapacağı ancak gözünüzü açmaya yardımcı olmaktır. Size “bakın etrafınızı görün, üzerinde düşünün, bunlardan ders çıkarın” demekten ve hayat tecrübesinden süzülmüş öğütler vermekten başka bir şey yapmazlar.

Bir veteriner de bir matematikçi de bir hukukçu da kişisel gelişim kitabı yazabilir. Buna hiçbir engel yoktur. Önemli olan hayatı ve insanı derinden tanımaktır. Paskal bir fizikçiydi ve fakat yazdığı “Düşünceler” adlı eser insan ruhunu en iyi tanıyan ve tanıtan biri olduğunu ortaya koyuyor. Her insan yaşantısından ve tecrübelerinden herkese ve tabii önce kendisine büyük dersler çıkarabilir.

Kişisel gelişim için insanın en önce kendisin değişmeyi ve gelişmeyi istemesi lazımdır. Siz kendinize yardım etmezseniz kimse size yardım edemez, kimse sizi kurtaramaz. En büyük yardımı sen kendine yaparsın. Şarlatanlara da kulak asmayın. Ciddi ve önemli eserler okuyun.

Bu yazı 1115 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum