Mekân ve materyal itibariyle gelişmiş kütüphanede bir günlük zamanı birlikte geçirelim.

07 Mayıs 2016 - 08:36

Sıradan bir vatandaş olarak kütüphane hizmet binasında içeriye girdim. Sessizce kitaplık salonuna geçtim. İyi ki ayakkabılarımın altı yumuşak, gürültü yapmadan raflar arasında göz gezdirdim. Daha önceden belirlediğiniz bir kitap yoksa benim gibi çok göz gezdirirsiniz. Ama zevkli oluyor. Değişik yazarların kitaplarıyla karşılaşıyorsunuz. Bunumu alayım şunu mu alayım derken bir bakmışım bir saate yakın zamanın geçmiş. Olsun zararı yok.

Nihayet dikkatimi çeken bir kitap buldum. Kitabı elime aldım. Arka kapağındaki yazı çok dikkatimi çekti. Size kapağındaki yazıyı aktarayım. Ondan sonra kitabı okuyacağım. Kitabın adı “Geleceği Kurgulamak” Yazarı: NoamChomsky. İngilizceden çeviri yapan Gökhan Fırat bunları yazmamdaki gayem hayali değil doğru olarak sizinle birlikte bir günlük zaman dilimi kütüphanede nasıl geçilir onun gerçek uygulamasını sizlere yapıyorum. Yarın sizler kendiniz denersiniz.

Kitabın kapağındaki yazıyı bir paragrafını aktarıyorum. “Biz artık bir İmparatorluğuz ve harekete geçtiğimizde kendi gerçeklerimizi yaratırız. Sizler tüm mantığınız kullanarak bu gerçekliği incelerken biz yeniden harekete geçer, daha yeni başka gerçekler oluştururuz. Siz bunu da incelersiniz ve işler böyle sürüp gider. Biz tarihin aktörleriyiz… Siz ise biz her ne yapıyorsak onları incelemekle yetineceksiniz.”

-ABD eski BaşkanıGeorge Bush’un başdanışmanı 17 Ekim 2004 Tarihli New York Times Magazin’den alıntılanmıştır.

Bu benim dikkatimi çekti. Bence sizde ilginç buldunuz. Hatta yakın tarihte Türkiye üzerinde oynanan oyunların birazda perde arkası aralanarak gerçekler görünmüştür. Gelişmekte ve az gelişmekte olan Müslüman ülkelerin içindeki bitmeyen öfke, kin, kaos, gözyaşı, barut ve kan kokusundan geçilmeyen Ortadoğu gerçeğin arkasında bu sözlerin uygulaması yatmıyor mu? Onların oyunlarını araştırıp duruyoruz. Onu anlayınca kadar zaman geçiyor, bu zaman zarfında yeni bir oyunla karşı karşıya kalıyoruz. Milli Şairimiz Mehmet Akif’inde dediği gibi tarihten ders almazsak tarih hep böyle sürer gider.

O kitap hoşuma gitti, 33sayfa okudum zaman su gibi geçti.Fakat gözlerim yorulmuştu. Bir çay molasını verdim. Sizler burada bekleyin biraz daire işlerine de bakayım. Daire de günlük yapılacak işleri personellerimle paylaştım.

Kaldığımız yerden günümüz devam ediyor. Bu sefer dergi raflarının önüne geldim. Dikkatimi bir dergi çekti. Şimdiye kadar gözüm ilişmemişti. Derginin adı: ‘‘Özgün İrade ”Derginin kapak yazısını sizlere de söyleyelim ve okumaya başlayalım.”SYKES-PICOT ANLAŞMASI EGEMENLERİ TATMİN ETMİYOR. 100 YILLIK AMELİYAT DEVAM EDİYOR. Bugüne kadar kendi tarihimize olan düşmanlığımız, inancımıza ve kendi kültürümüze olan düşmanlığımız nereden kaynaklanıyor. Ayrıca toplumda inancı ortadan kaldırdıktan sonra ayrışımın daha kolay olacağını bildikleri için inancımızı çağrışım yapan bütün hareket ve sembollere düşman oluşumuzun kaynağı buradan geliyor. Kısacası üst akıl NATO’ya bağlı gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerin sürekli ABD’ye muhtaç olmaları için plan ve projeler üretmektedirler. Bunları hepimizin bilmesi şart olduğunu düşünüyorum. Eğer bağımsız güçlü bir ülke olmak istiyorsak bunları bilmemiz gerekir. Dergi belgelerle güncel konuları içeriyordu. Elime aldım. Onları buraya aktarmam mümkün olmadığı için kısacası bir yorum yazdım. Ancak başlıkta da olduğu gibi batı hala bizimle uğraşmaktadır. Bize düşen görev her aldığımız habere balıklama atlamayalım. İnsanlarımız ve ülkemizi sevelim. Bugün yaklaşık 60 sayfa da dergi okudum.

Mesai bitimine az bir zaman kaldı. Memur masasında işleri bitmemiş kitaplar arasında bir kitaba gözüm ilişti. Bir kaç sayfa da okusam gün boyu zamanı kütüphanede geçirmiş olacağız.

Kitabın adı” Huzur sohbetleri”tasavvuf ağırlıklı bir kitap bu kitapta ruhun arındırılması, kalbin kinden, nefretten temizlenmesi her zaman Allah tarafından kontrol altında olduğumuzu, yapacaklarımız iyilikte boşa gitmez. Yapacağımız kötülükte cezasız kalmayacağına anlatmaktadır. Bu kitaptan da 50 sayfa okudumve Mesaibitirdik.

Sizlerle bir günlük kütüphanede geçirdiğimiz zaman diliminde öğrendiklerimizi toparlarsak, ilk kitapta düşmanların boş durmadığı yeni planlarla Müslümanları kendilerine muhtaç kılması için her türlü faaliyetleri planlanmaktan çekinmedikleri ve bizi birbirimize düşürerek zengin kaynakları kendileri kullanma fırsatını sağlayarak imparatorluklarına devam etmektedirler. Dergide ve kitapta öğrendiğimiz bu sohbet kitabında da insanların yapacakları her şeyi Allah için yapmaları, kalp Allah’ın mekânı olduğu onu kötü hasletlerle kirletmemizi bize tavsiye etmekte. Aslında sadece bir günde okumuş olduğum kitap ve dergilerde elde edilen bilgi beynimizi aydınlatmakta ve olaylara daha geniş perspektiften bakmamızı sağlamaktadır.

Bence sizde değerli vaktinizin bir kısmını kütüphanede geçirerek gününüzü daha verimli geçeceğini inancı içerisindeyim. Her kitaptan hayatla ilgili bir kelime öğrensek bile yararımızadır.

Ali LALE

Bu yazı 1237 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum