Cuma Özusan

Cuma Özusan

[email protected]

OKUMAK ÜZERİNE 1

04 Şubat 2011 - 22:00

Okumak tecrübelerimizi aydınlatmaya, olayları daha iyi tahlil etmeye ve gerçeği görmeye yarar. Buna yaramayan okumanın faydası yoktur. Okuduklarımız sadece bilgi edinmek için değil, düşüncemizi geliştirmek ve zenginleştirmek için olmalı. Okuduğumuz kitaplardaki düşüncelere yüzde yüz bağlı kalmak akılsızlıktır. Yazarın dediklerine tepkiler vermeli, eleştirmeliyiz. Kitaplar yazarların düşüncelerini aktarır, bu gerçeğin bir yorumudur. Okuyup öğrendiklerimizin pek azı yararlı olur. Kitaplara yüzde yüz bağlı kalan insan gerçeği öğrenmekten mahrum kalır. İnsanların çoğu kendi görüp yaşadıklarını değil, kitaplardan okuyup ezberlediklerini esas alıyorlar. Kitaplar hayattan çıkmıştır, hayat kitaplardan çıkmamıştır.

İnsanlar okumaya fırsat bulmadıklarını söylüyorlar. Esasında okumaya önem vermiyorlar. Ona önem verselerdi okuma fırsatını da bulurlardı. Okumayı bir ihtiyaç bilen kimse her hal ve şartta ona imkân bulur. Okumayı ihmal etmekle insanlar ne büyük fırsatları kaçırdıklarının farkında değiller. Bir insan hiç olmazsa günde yarım saatini okumaya ayırmalı. O yarım saat, insanı bir entelektüel kadar bilgili ve donanımlı kılar. Okumak başkalarının düşünce ve tecrübelerinden yararlanmayı sağlar. Kitaplardan daha iyi dost yoktur. Okumaya meraklı olanlar en zor şartlarda bile okuma imkânı bulur. Ben askerliğin o sıkıntılı dar zamanlarında bile okumayı bırakmadım. Bir şeyi çok severseniz ona mutlaka yol bulursunuz.

Çok satılan her kitabın değerli olduğu düşünülmemeli. Değerini ispatlamış eserleri okumalıyız. Bunlar üzerinden uzun zaman geçip klasikleşmiş, insanlığa mal olmuş eserlerdir.. Eğer bir insan gerçek bir kültüre sahip olmak istiyorsa aktüalite ve piyasa kitaplarından sakınmalıdır. Okuyacağımız kitabı çok iyi seçmek durumundayız. Propagandaya ve “çok satılan kitap” listelerine kanmamalıyız. Kitaplar ve yazarlar bugün bir üretim-tüketim ilişkisinin aleti olmuşlardır. Kitaplara ticari bir meta gözüyle bakılıyor. En değerli eserler değil, en kolay okunacak eserler basılıyor. Yazar ve kitap insanlara para getiren bir çarkın aracı olmuştur. Gerçek bir kültür ancak klasiklerle elde edilir.

İnsan ömrünün sonuna kadar okumaya ve öğrenmeye muhtaçtır. Rastgele okumaktan sakınmalı. Okumada insanın bir metodu olmalıdır. Eline ne geçerse okumak yanlıştır. Genellikle üç okuma tarzı vardır. 1. Hoşlanacağı değerli eserleri okumak. Bu şekilde okumak insanı her konuda bilgili kılar fakat hiçbir konuda yeterli bilgiye sahip olmazsınız. 2. Bir konuda okumak ve araştırmak. Bu, daha çok akademisyenlerin tarzıdır. Bunun için dil bilmeniz ve bir yol gösterenin olması lazımdır. 3. Belli bir yazarı seçerek okumak. Bir yazarın bütün kitaplarını bulup
okursunuz. Bu derinliğine veya dikey okumadır. Bir yazarın üzerinde altı ay, bir sene veya daha fazla durabilirsiniz. Onun bütün fikirlerine aşina olursunuz.

Eskiye göre daha çok ve daha iyi okuduğumuzu söylemek zor. Okuryazarlık bir dükkân tabelasını okumaktan ibaret hale gelmiş. Bir şey öğrenmek için ciddi çaba göstermek istemiyoruz. Her şey hazır gelsin istiyoruz. Oysaki öğrenmek aktif bir çabadır. Nesiller gittikçe düşünce tembeli oluyor, hazır ve basmakalıp düşüncelere değer veriyorlar. Kitap sayısı artıyor ama kitapların basım adedi düşüyor. Okuryazarlığımız gazete okuryazarlığına indirgenmiştir. Gazeteler önemsiz ve gelip geçici havai şeyleri verir. Çoğu zaman sansasyonel haberler ön plandadır. Gazete yazarlarının tek ilgi merkezleri günlük siyasettir. Eskiden yazıları kitaplara geçen yazarlar ve edipler gazetelere yazarlardı. Bugün yazılanlar ertesi gün okunmuyor.

Bir kitap ve yazı eğer gördüklerimizi daha iyi görüp anlamamıza yaramıyorsa boşunadır. Bir kitap ne kadar değerli olursa olsun, yaşananlar kadar gerçek olamaz. Kitaplardan öğrenilen şeylerin onda biri, hayattan öğrenilen şeylerin onda dokuzu yararlı olur. Bilginin hakiki kaynağı hayattır. Kitaplar hayatı daha iyi görüp anlamamıza yardımcı olmalı. Gözlem ve düşünme yeteneğimizi artırmalı. Etrafımızı görmemize yaramalı. Böyle kitaplar güçtür. Öbürleri yüktür.

Eğer yeni bir şey öğrenmek istiyorsanız size ters gelen yazarları ve kitapları okuyun. Farklı bakış açılarını görmek bilincinizi zenginleştirip derinleştirecektir. Her zaman aynı şeyleri okumanın ve tekrarlamanın yararı yoktur. Sadece düşündüklerinizi onaylayan yazarları okursanız çok dar bir görüş açısına sahip olursunuz. Bildiklerinizin dışına çıkın. Hiç kimse hakikatin hepsini bilemez ve hiç kimsenin bütün söyledikleri doğru veya yanlış değildir. Bir insan aklen olgunlaşmak istiyorsa her tür yazarı ve kitabı okumalıdır. Çocuklara bazı yazarlar yasaklanabilir. Kendinizi çocuk görmüyorsanız en muannit ve münkir yazarı okumaktan korkmayın. (devam edecek).

Bu yazı 701 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum