TOPLUMUN TÜM KESİMİ İLGİLENDİREN SİYASET BİLİMİ

29 Eylül 2013 - 10:43

Toplumun tüm kesimi olumlu ve olumsuz etkileyen siyaset bilimine toplum olarak önemsediğimiz zaman daha güzel gelişmelerin olacağı inancı içerisindeyim. Bugünkü uygulamadaki siyaseti ikiye ayrılabiliriz. Biri iyi siyaset, kötü siyaset olmak üzere başta ikiye ayrılabiliriz. Bunu genel olarak anlatıyorum. Hiçbir şahsa hiçbir örgüte sen bu sınıftasın deme hakkına sahip değilim ancak hepimizi ilgilendiren olumlu ve olumsuz olarak etkilendiğimiz bir temel olgudur. Kimse bunu inkâr edemez. Bu nedenle herkesimin buna gerekli önemi vermesi gerektiğini inanıyorum.


 


Siyasetin gerçek amacı toplumun var olan imkânlarını en iyi bir şekilde adaletçe kullanarak toplumu refaha kavuşturmaktır. Bununda gerçekleştirilmesi için işin ehli olan insanlarla bu işi götürmektir.


 


İşte iyi siyaset ve kötü siyaset buradan ortaya çıkmaktadır. Eğer gerçekten uygulamada kısır düşünceyle hareket edilmezse, siyaset ve siyasetçi halk tarafından sevilir ve desteklenir. Ama kötü siyaset uygulamasında tam tersi kısır düşüncelerle hareket edilerek, işin ehli dikkate alınmayarak, toplum genel menfaati yerine kişisel ve örgütsel menfaatler dikkate alınırsa bu siyaset başarılı bir siyaset olamaz, bu ancak rant sağlama, çevreni doyurma ve tatmin etme olur. Bu siyaset iyi bir siyaset olmayacağı gibi toplumu sıkıntıya sokar, bu tür siyaset daha çok demokratik olmayan toplumlarda kendini gösterir, uygulamada iyi siyaset ise amaç halka hizmet etmek mevcut imkânları en iyi bir şekilde değerlendirerek toplumun refahını ve mutluluğunu sağlamaktır. Bunu yaparken işleri yakınlarla akrabalarla değil de işi ehlinle yürütmektir. İşte bu siyaset anlayışı tolumun barış içinde huzur içinde yaşamasını sağlayan siyasi bir yönetim anlayışı olur. Bu anlayış genelde demokratik kişi ve toplumlarda mümkündür.


 


Siyasetçi o zaman siyasette bir rant ve güç kazanma mekanizması olarak görmez, onu halka hizmet mekanizması olarak görür ve hizmete atılanlarda bu anlayışta olmak zorunda olurla.


 


Hz. Ömer’in (RA)  Halifeliği döneminde; tahminen çevresi Hz.Ömeri’in oğlunu vali yapmaları için kendisine teklif ediyorlar, O ise hayır, olmaz Evden bir kurban verilmiştir. 2. kurbana gerek yoktur. O dönemin siyasi anlayışı buydu.  Bir siyasi örgütü oluşturan siyasetçilerin çoğunluğun anlayışı hangisiyse o örgütte o şekilde görünür, yanı halka hizmet anlayışı ile siyasete atılan şahısların çoğunlukta olduğu siyasi örgütte halka hizmet ağırlıklı olan bir siyasi örgüt olur, yanı parti olur.


 


Başarılı olan siyasi anlayışların temelinde; Halka hizmet ağırlık basar ve siyasi misyonun gereğini yapan örgütler, bir toplumu en iyi idare eden siyasi örgütler olur.


 


Siyasetin iyi ve kötü kısmına denk gelmekte ebetteki halkında burada sorumluluğu vardır. Eğer gerçekten rant ve güç kazanmak için değil de halka hizmet ağırlıklı bir anlayış ağır basarsa oluşacak siyasette bu anlayışta olacaktır.


 


Bugün herkes biliyor ki siyaset toplumun tüm kesimini etkilemektedir. Bu etkileme ya olumlu olur ya da olumsuz etkileme olacaktır.


 


Bu anlattıklarım siyasetin denizde bir damla gibidir. Ancak yüzeysel ve genel hatlarına değindim. Toplum yaşamında önemi olmamış olsaydı. Değinmezdim ancak görüyoruz ki toplumun tüm kesimleri olumlu ve olumsuz etkileyen bir olgudur. Bu olgu ne kadar demokrat ve adaletli olursa o kadar toplumuna olumlu etkiler. Siyaseti köstekleyen davranışlarda var siyasetin önünü açan davranışlarda vardır. Siyasetin önünü açan, işi ehline vermek ve halka hizmet anlayışın birinci temel prensip olması 2.Temel prensipte adaleti yerine getirmektir. Bu iki temel özerinde kurulu siyasi örgüt başarılı olur. Ali LALE


 

Bu yazı 1198 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum