Cemil Yeşildağ

Cemil Yeşildağ

[email protected]

YAKIN MESELELERE POZİTİF AYRIMCILIK

20 Şubat 2011 - 22:00

Yakın Meselelere Pozitif Ayrımcılık

Ortak değerler bağlamında Ümmet bilincinin biz Müslümanlara yüklediği sorumluluklardan biri de velayet ilişkimizin olduğu diğer Müslümanların yaşadığı sorunlara ve tüm dünyada yaşanan sorunlara duyarlılık göstermek, zor anlarında yanlarında olmak ve sıkıntılarını paylaşmaktır.



İslam dini bu duyarlılık fıkhını pragmatist yaklaşımdan uzak sağlam bir itikada bağlamış olup her daim bu ahdi zinde tutmaya çalışır.



Ümmetin hatta tüm insanların sorunlarına yaklaşmada ben Müslümanım diyenler birçok zafiyet göstermektedirler.



Bu zafiyetlerin başında tüm dünya Müslümanların sorunları beni ilgilendirir ama Müslüman olmayan insanların sorunları beni ilgilendirmez paradoksudur.



Oysa âdemoğlunun yaratılış anından beridir yüce yaratan; yeryüzünü imar etmek ve tüm adaletsizlikleri gidermek ile sorumlu tuttuğu insana “adaletli davranma” emanetini yüklediğini söyler.



Kendi yakınındaki sorunlar bedel ödemeyi gerektirdiği için ilgilenmeyen ama kendisinden çok uzak bedel ödemeyi gerektirtmeyen meselelerle ilgilenmek Makyavelist/ menfaatçi bir yaklaşım olup islami ahlak ile uyuşmaz. Bu Makyavelist yaklaşım fıkhı nasıl yanlış ise gücümüzü, enerjimizi, söylemlerimizi ülke dışındaki ya da şehrimizin dışındaki insanların sorunları ile ilgilenmeyle bölmemeliyiz yaklaşımı da o denli yanlış ve hikmetten uzaktır.



Sorunlara duyarsızlık ikliminde bir başka hata ise başkaları benim sorunlarımla ilgilenmiyor ki ben de onun sorunları ile ilgileneyim paradoksudur.



Yeryüzünü imar etme iddiasıyla gönderilen bir dinin müntesipleri olarak ve “güzel ahlakı tamamlamak üzere gönderildim” diyen bir peygamberin takipçileri olarak bu çelişik ve yanlış fıkıhtan beri olmak zorundayız. Bunun yerine Müslümanım diyenler hikmete uygun itikadi çelişki ahzetmeyen söylem ve pratikler geliştirmelidirler.



Zaman zaman değişen sorunlarımıza farklı dozlarda yakınlık göstermek, bazı sorunları bazılarından öncelemek gerektiği kanaatini taşımakla birlikte yukarıda ifadelendirdiğimiz çelişik durumlara düşmekten ısrarla kaçınmamız gerekir.



Yakını ve uzak meselelere kadar her türlü meselelere duyarlı olmaya çağıran ve bu duyarlılığı zinde tutmaya çalışan Kuran sürekli bir dengeden vasattan bahseder.



Yakın ve uzak mesellere duyarlı olma dengesini tutturma sorunsalı mutlak anlamda adil bir yaklaşımla ile çözüme kavuşturulmalıdır.



Kanaatimce bu sorunu “yakın meselelere pozitif ayrımcılık uygulanmalı ” yaklaşımı ile çözebiliriz. Yani “uzak olan meselelerin değerini düşürerek değil yakın meseleleri daha fazla gündemleştirmeli” şeklinde önermemizi özetleyebiliriz.


Bu yazı 891 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum