SİVEREK BELEDİYESİ TARİHLE BARIŞIK

Siverek ilçesi Tarihi geçmişiyle ve sahip olduğu tarihi dokusuyla Şanlıurfa’nın ilçeleri arasında ayrı bir özeliğe sahip.1926 kadar il olan ilçe 1926 yılında çıkarılan teşkilatı mülkiye kanunuyla Şanlıurfa iline bağlandı. Birçok alanda gelişme gösteren ilçe son

SİVEREK BELEDİYESİ TARİHLE BARIŞIK
19 Aralık 2007 - 12:45
yıllarda sosyal ve kültürel yaşamda ki gelişişliğiyle dikkat çekiyor.   Siverek belediyesi son yıllarda tarihi mekanların korunması yönünde ki çalışmaları vatandaşları dikkatini çekip taktirini kazanıyor. İlçe belediye başkanlığı yaklaşık beş yıldır sürdürdüğü Koruma ve yenileme çalışmalarına devam ediyor.
   TARİHİ KALENİN RESTORASYON ÇALIŞMASI.
    Siverek ilçesini ender tarihi eserleri arasında yer alan kesin tarihi bilinmemekle beraber. Hititlerden kaldığı iddia edilen Tarihi Siverek kalesinin çevresinde ki çarpık yapılaşmayı temizlemekle işe başladı. Belediye kalenin tarihi ve estetik görümünü bozan yaklaşık 70 meskeni istimlâk ederek kalenin eteklerini temizleyerek tarihi mekânı bu çirkin görüntüden kurtarıp yeşil alanlara dönüştürdü. Tarihi dokusuna sadık kalınarak yıkılmaya yüz tutmuş eski burçların onarımını anıtlar yüksek kuruluyla birlikte onararak yok olmaya yüz tutmuş tarihi bir mekânı gün yüzüne çıkarıp Sivereklilere güzel bir hizmet sunmanın haklı gururunu yaşıyor. Kalede ki çalışmalar devam ederken
       CUDİ PAŞA HANININ RESTORASYONU.
 yine ilçenin tarihi eserleri arasında yer alan Ulusal kurtuluş mücadelesi ve Urfa kurtuluşu tarihinde önemli bir yeri olan cudi paşa hanı tarihin tozlu sayfalarına karışmasına ramak kala Siverek belediye başkanlığı on yıl önce bu tarihi mekânı istimlâk ederek iki yıl önce restorasyonuna başladı. Tarihi özeliğine sadık kalınarak yenileme işlemleri bitirilirken tarihi binanın geniş bahçesi yeşil alana dönüştürülerek Sivereklilerin faydalanması için çok amaçlı bir mekân haline getirildi.
         GÜMRÜK HANININ RESTORASYON ÇALIŞMALARI
          Siverek belediye başkanlığı yine özel mülkiyeti şahıslarda olan ve Siverek tarihinde sosyal yaşamında önemli bir yeri olan Gümrük Hanını istimlâk ederek, yıkılıp yok olmaktan kurtardı. Belediye tarihi mekânı istimlâk edip bir köşeye atmadı. Belediye başkanlığı kendi ekonomik imkanların zorlayarak tarihi hanın restorasyon çalışmalarına başladı. Tarihi han aslına sadık kalarak yenilenirken çevresinde bulunan meskenler istimlâk edilerek oto park ve sauna yapma çalışmaları başladı. Tarihi mekanın restorasyon işlemi tamamlanırken diğer sosyal tesislerin yapım çalışmaları devam etmektedir.
        BELEDİYE CİNCİKLİ HAMAMIN YOK OLMASINI ÖNLEDİ.
         Siverek ilçesinde tarihten günümüze kadar gelen ender tarihi eserler arasında yer alan cincikli Hamam yine şahısların özel mülkiyetinde olup belediye tarafından istimlâk edilen tarihi mekanlar arasındadır. Yıkılmasını önlemek amacıyla belediye başkanlığı bu mekanı  koruma altına aldı. Belediye ekonomik  imkanları ölçüsünde  bu mekanda da  restorasyon çalışmalarına başlayacak.
       Belediye başkanı Ali Murat Bucak Tarihi mekanlara şu sözleriyle sahip çıkıyor’’Tarihe sahip çıkmak ecdada  sahip çıkmaktır.Tarihine sahip çıkmayanlar geleceğine de sahip çıkamazlar.Büyük ekonomik zorluklara rağmen  Siverek  ilçesine  bu ender eserleri yeniden kazandırdığımız için vicdanen rahatız’’açıklamaları  tarihe ve eserlere ne kadar değer verdiğinin  gösterir.

Bu haber 2320 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Bucak, taziye evlerinde yemek uygulamasına son verdi
Başkan Bucak, taziye evlerinde yemek uygulamasına son verdi
Siverek Belediyesinde başkan yardımcılığına Evrim Began atandı
Siverek Belediyesinde başkan yardımcılığına Evrim Began atandı