Açar: Urfa'daki eczaneler zor durumda
Şanlıurfa'daki eczaneler, sağlık altyapısındaki yetersizlik ve il dışına yönelen hastalar nedeniyle ekonomik olarak zorluk yaşıyor. Şehir Hastanesi çevresinde planlanan eczane alanı umut ışığı olabilir.
Şanlıurfa Eczacı Odası Başkanı Süleyman Açar, ildeki eczanelerin Türkiye ortalamasının çok altında gelir elde ettiğini açıkladı. GAPGündemi’ne konuşan Açar, "Urfa’daki eczanelerin ciro ortalamaları Türkiye genelinin %40 altında" dedi.
Açar, Türkiye genelinde eczacılık sektörünün ekonomik daralma içinde olduğunu belirtirken, Şanlıurfa’daki durumun daha kritik olduğunu vurguladı. Kentteki sağlık altyapısının yetersizliği, maddi durumu iyi olan hastaların tedavi için başka illere gitmesi ve ilaçlarını oralardan temin etmesi, eczanelerin gelirlerini doğrudan etkiliyor.
Son 20 yılda sadece bir devlet hastanesinin yapıldığı ve iki hastanenin kapandığı Şanlıurfa’da, nüfusun hızla artması da sektörü zorlayan bir başka etken olarak öne çıkıyor. Özel hastanelerin sayısının yetersiz olması, şehirdeki eczanelerin potansiyel hasta ve ciro kaybını artırıyor.
Açar, Şehir Hastanesi’nin açılmasıyla birlikte bir nebze rahatlama beklediklerini belirtti. Belediye nezdinde Şehir Hastanesi karşısında 60-70 eczanenin yapılacağı bir alan talep ettiklerini kaydeden Açar, bu adımın hem adil dağılım hem de halkın ilaç hizmetine daha kolay ulaşabilmesi için gerekli olduğunu söyledi. Ayrıca, bu alanın rant kapısı olarak kullanılmasını engelleme kararlılıklarını vurguladı.
GAPGündemi