Diyarbakır bir kez daha Muhammedî sevdayla coştu

ABONE OL

Peygamber Sevdalıları Vakfının Diyarbakır'da düzenlemiş olduğu "Hazreti Peygamberi Anlama ve Sünnetini Yaşama' etkinliğinde yapılan konuşmalarda önemli mesajlar verilirken, etkinliğe katılan yüzbinler, Peygambere olan sevgisini bir kez daha gösterdi.

İşte etkinlik öncesi ve sonrası tüm detaylar...


Alanda Kürdçe, İngilizce, Zazaca, Türkçe ve Arapça dillerinde ‘Diyarbakır etkinlik alanına hoş geldiniz’ pankartı asıldı. Yaşlısıyla, genciyle, kadınıyla, çocuğuyla etkinlik alanına akın eden vatandaşlar, güzel görüntüler oluşturdu. “Ahlak ve Adalet Rehberi Hazreti Muhammed" isimli etkinliğe halk, salâvat ve tekbirler eşliğinde alana akın etti.


Alana ulaşımın rahat sağlanması amacıyla Peygamber Sevdalıları Vakfı tarafından kentin birçok ayrı noktasından alana düzenlenen ücretsiz seferlerle vatandaşın etkinliğe gelmesinin imkânı sağlandı.


Kendileri için belirlenen alan dışına yerleştirilen çok sayıda seyyar satıcı, yiyecek ve su satışı yapıyor. Alana girişler sırasında polislerin yanı sıra Peygamber Sevdalıları Vakfı Etkinlik Düzenleme Kurulu görevlileri de koordinasyonu sağladı.


Etkinlikte yüzlerce polis görev yaparken, Peygamber Sevdalıları Vakfı tarafından çok sayıda kişi görevlendirildi. Bu görevliler alan içinde ve dışında hazır bulundu.


Peygamber Sevdalıları Vakfı tarafından ‘Salavat Standı’ açılırken, alanda kurulan çadırlarda halkın teveccüh gösterdiği kermesler açıldı.


Peygamber Sevdalıları Vakfı’nın görevlileri tarafından halka dağıtılması amacıyla alana çok sayıda su taşındı. Diyarbakır’ın neredeyse her cadde ve kavşağı, Türkçe ve Kürdçe yazılarla Hazreti Muhammed Sallallahu Aleyhi Vesellem’i öven brandalarla süslendi.


“Etkinliğin heyecanından dün gece uyuyamadık”


Etkinliğe katılmak için gelen vatandaşlar, Peygamber Sevdalıları Vakfı ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesince tahsis edilen otobüs ve minibüslerle görevliler tarafından araçlara bindirilerek alana götürüldü.


Etkinlik öncesi öğle namazı vakti girdiği için alanda ezan okunarak cemaatle namaz kılındı.


İlk olarak Suriye hafızlarından Vaiz Şeyh Münir'in Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan etkinlikte sık sık salâvatlar ve tekbirler getirildi.


Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan ve ardından mevlidin okunması için mevlidhanlar; Nezir Güler, Musap Şanlı, İbrahim Akbaş ve Cahit Kılıç platformdaki yerini aldı.


Katılımcılar için platformun solunda misafirleri ağırlamak için kurulan tribünde; ayrıca çok sayıda âlim, İslami cemaat temsilcileri, yurt dışından gelen misafirler, kanaat önderleri ile STK temsilcileri de hazır bulundu.


Programda, ilahi faslı için platforma gelen sanatçılardan Bilal Dalkılıç "Haydi ümmet Muhammed'i Sevdaya" ve Burhaneddin Cebba "Allah-u Ekber Allah-u Ekber" eserleri seslendirdi.


Peygamber Sevdalıları Vakfı'nın Diyarbakır'da düzenlediği Mevlid etkinliğinde konuşan İTTAHADUL ULEMA üyesi Molla Muhammed Beşir Varol, tüm peygamberlerin hak ve adalet mücadelesinin verdiklerini belirterek onları takip edenin her gayesine ulaştığına dikkat çekti.


“Peygamberlerin peşinden gittikçe her gayelerine ulaşmışlardır"


Varol, "İnsanları cehaletten ve sefaletten kurtarmak için Allah, peygamber göndermiştir. Tağut ise peygamberlerin düşmanıdır. Allah'ın dininin ve insanların inancının, adaletinin karşısındadırlar. Kimse tağutla hukuka ulaşamaz. Bunu bilelim. Dünya ve ahiretimizi yakmayalım. İnsanlık, Peygamberlerin peşinden gittikçe her gayelerine ulaşmışlardır. Zalim, kâfir ve emperyalistlerin peşinden gidenler menfaat uğruna ölmüşlerdir. Her Peygamber kendi kavmine şunu söylemiştir: Allah tüm insanları Peygamber bayrağı altında toplamıştır. O Peygamber de Muhammed'dir. Allah onu tüm insanlığa Peygamber olarak göndermiştir. Tüm insanların bu Peygamberin peşinden gitmesi lazımdır." diye konuştu.


Hazreti Peygamberin insanlığın çobanı olduğunu belirten Varol, şunları söyledi:


Müslümanların bir birini sevmesi ve el vermesi gerektiğini kaydeden Varol, sözlerine şöyle devam etti:


Peygamber Sevdalıları Vakfı'ndan 10 maddelik mesaj


1- Peygamber ahlakı; vefayı gerektirir. Vefa, sevgili olana muhabbetin nişanesidir. Bu muhabbete en çok layık olan Allah ve Resul'üdür.


2-Peygamber ahlakı; ilmi, fazilet sayar, âlimi varis bilir. Müslüman âlimler; tevhit yolunun devam ettiricileridirler. "Kulları içerisinde Allah (cc)'tan ancak âlimler hakkıyla korkarlar" (Fatır 28)


3-Peygamber ahlakı; aileyi Saadet-i Dareyn'in membaı sayar. Aile toplumun çekirdeği ve korunması gereken kutsal bir müessesedir. Ailenin korunup, yüceltilmesinin yolu "Ey inanlar, kendinizi ve ailenizi ateşten koruyunuz" (Tahrim 6) fermanıyla mümkündür.


4-Peygamber ahlakı; İslam'ın şiar ve sembol değerlerine sahip çıkmayı gerektirir. Mescidi Aksa Müslümanların ilk Kıblesidir, Kudüs de İslam yurdu olup Müslümanların yolunu gözlemektedir.


Peygamber adaleti; Kur'an ve sünnet bütünlüğünü temel alır. Akılcılık, Kur'aniyyun veya Mealcilik adıyla zikredilen akımlar, İslam akidesine ve Nebevi Metoda uygun değildir. Her Müslüman bu tehlikeli ve zararlı yollardan sakınmalıdır.


Peygamber adaleti; adil yöneticileri "bireyin ve toplumun hamisi" ve bir zorunluluk olarak görür. Devlete düşen görev, vatandaşını her türlü çirkin işlerden ve fenalıklardan muhafaza etmesidir. Bunların devlet eliyle işlenmesi ise büyük bir felaket ve yanılgıdır.


Peygamber adaleti; "Her işte ve herkes için Sosyal Adalet" anlayışını gerekli görür. Toplumda, elit bir zümre oluşturularak hakların gasp edilmesi kabul edilemez.”


Yüzbinlerin buluştuğu "Hazreti Peygamberi Anlama ve Sünnetini Yaşama" etkinliğinin final programında konuşan Peygamber Sevdalıları Vakfı Onursal Başkanı Mehmet Göktaş, "Muhteşem bir İslami dirilişle karşı karşıyayız." dedi.


"Dindarlığınızı Allah'a, adaletinizi bize gösterin"


"Samimi olarak bazı kardeşlerimize tavsiyelerde bulunuyoruz. Kime? Din adına, dindarlık adına bazı yerlere geldiler. Yapılan güzellikler varsa takdir ederiz. Ama ellerine yüzlerine de bulaştırdıkları da oluyor. Ey dindar yöneticiler, hâkimler, tüccarlar, devlet başkanları, valiler! İnsanlar size diyor ki dindarlığınızı Allah'a gösterin. Şaban orucunuzu, seher vakti yaptığınız duaları, evvabin ve kuşluk namazlarınızı Allah'a gösterin. Bize ise adaletinizi gösterin, diyorlar. Biz sizden insanlık, adalet bekliyoruz. Dindarlığınız Allah'ı ilgilendiriyor, diyorlar. Müslüman babalar sorumludur. Eğer mahallenizde, apartmanınızda birileri sizin evlatlarınıza, eşlerinize karşı davranışlarınızı gözetiyorsa sizin namazınız puan etmez. Sizi gözetenlere karşı puan nedir? Adalettir, insanlıktır. Biz bunun için uğraşmalı, buna dikkat etmeliyiz."


Lider denilince akla adalet geldiğini belirten Göktaş Hoca, "Yakışıklıymış, ağzı laf yapıyormuş, bırakın bunları! Adaletine dikkat etmeliyiz. Bu ümmeti ve coğrafyasını, üzülerek söylüyoruz, insanları Avrupa insan mahkemelerine mecbur ediyorsak yazıktır. Müslüman liderler, Müslüman ülkeler adaletin limanı olmalıdırlar. Fırtınaya kapılan gemiler bu limanlara sığınmalıdır. Tarih boyunca bunun güzel örneklerini sergilemişiz. Peygamber sevdalıları olarak buna talibiz. İnsanları Avrupa'nın kapılarında adalet dilenmekten kurtarmak istiyoruz. Öncelikle bizi bu hale düşüren despot rejimlerden hesap sormalıyız. Yıllarca bu ülkede devlet güvenlik mahkemeleri vardı. Rejimleri kendi insanından koruyacakmış. Eğer Müslümanlar gerçek anlamda iktidarı ele alırlarsa 'insan güvenlik mahkemeleri' kurulmalıdırlar. Bu mahkememler insanları rejimlerin baskısından kurtarmalıdırlar. Kıytırık kırmızıçizgileri uğruna içinizde devletin tokadını yemeyen, zindanını, mahkemesini görmeyen kaç kişi var? Biz diyoruz ki önemli olan insandır, Müslümandır ve Kâbe'den de kutsaldır. Âlimler der ki eğer bir insanın ayağı yanlışlıkla Kâbe'nin duvarına sıkışsa Kâbe yıkılır ve Müslümanın eli ayağı kurtulur diyorlar. İnsandan daha kutsal bir şey yoktur. Adalet ve devlet insan içindir. Devlet insanların hizmetçisidir ve hizmet için vardır. Yıllarca olduğu gibi bebeleri kendilerine taptırmak için yoktur. İslam bunu getirecektir, bunu gösterecektir. İnsandan daha güzel Allah katında kadri olan bir yaratık olmadığını göstereceğiz. Bütün Peygamberleri bunun için okuyoruz. Bu Peygamberleri, bu Peygamberi caddelerimize, okullarımıza, en üst düzey kurullara Hazreti Muhammedin damgasını vurmak için varız. Peygamber sevdası bunun içindir. Allah-u Teâlâ sevdanızı mübarek kılsın. Bizleri bu dünyada başkalarının bile sığındığı güvenli limanlar kılsın. Evlatlarımızı bizden hayırlı kılsın." dedi.


Yapılan konuşmaların ardından bir kez daha sahneye çıkan ilahi ses sanatçılarının seslendirdiği ilahi ve ezgilere iştirak eden yüzbinler, tekbir ve salavatlar getirerek yeri göğü adeta inletti.




Diyarbakır bir kez daha Muhammedî sevdayla coştu diyarbakır Hazreti Peygamberi Anlama ve Sünnetini Yaşama