Harran Üniversitesi Hastanesinde Organ Bağışı Haftası etkinlikleri başladı

ABONE OL

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi tarafından 3-9 Kasım Organ Nakli Haftasında organ bağışının önemini vurgulamak amacıyla hastane bahçesinde bilgilendirme standı açıldı.

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi tarafından 3-9 Kasım Organ Nakli Haftası nedeniyle çeşitli etkinlikler yapılıyor. 1 hafta devam edecek olan etkinliklerde stant açılıp organ bağışı alımı, organ bağışının önemiyle ilgili bilgilendirmeler yapılacak. Bilgilendirmeler Organ Nakli ve Anestezi kliniklerinden öğretim üyeleri ile Genel Cerrahi Bölümünden Prof. Dr. Abdullah Özgönül tarafından yapılıyor.  

Başhekim Doç.Dr. Güzelçiçek, organ bağışı yapmak isteyen 18 yaşını doldurmuş ve akli melekelere sahip her bireyin belirtilen yerlere başvuru yaparak iki tanık huzurunda, bir belge imzalayarak organ bağışında bulunabileceğini dile getirdi. 

Organ bağışı nereye ve nasıl yapılır? 

. İl Sağlık Müdürlüğüne
•Tüm Özel ve Kamu Hastanelerine
•Üniversite Hastanelerine
•Organ nakli yapan merkezlere
•Toplum Sağlığı ve Aile Sağlığı Merkezlerine
Binlerce hasta organ nakli bekliyor

Öte yandan hastaların yaşam kalitesini arttıran ve diğer tedavilere göre daha ekonomik olan organ nakli, organ yetmezliklerinde bilinen en iyi tedavi şeklidir. Sağlık Bakanlığının verilerine göre ülkemizde binlerce hasta organ yetmezliği nedeniyle nakil bekliyor. Bu hastalardan 30 bini ise acil statüsünde bulunuyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre ortalama 1500 kişi Karaciğer, 22 bin kişi böbrek bekleme listelerinde bulunmaktadır.
Organ bağışında gerideyiz

Canlıdan bağışın oldukça yüksek olduğu ve başarılı nakillerin yapıldığı ülkemizde beyin ölümü sonrası, organ bağışlanması Avrupa ülkelerine göre oldukça geride. Bu oran İspanya da 1 milyon kişide 34 İtalya da 21 Almanya da 13 iken ülkemizde 6 ya düşüyor.

Haber Merkezi