Isınırken daha az ödemek için ne yapmalı?

ABONE OL

Harran Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı ve Makine Mühendisliği Bölümü Enerji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüsamettin Bulut, soğukların kendini yavaş yavaş gösterdiği bu günlerde enerji verimliliği ve tasarrufu için önerilerde bulundu.

Kış geliyor, ısınmada ne yapmalıyız?


-Kombinin ısıtma sezonu öncesi bakım ve kontrolü yapılmalıdır. Bunun için öncelikle kombinin yıllık periyodik bakımının yapılması gerekir. Çünkü cihazın verimli çalışması, yakıt tasarrufu ve emniyeti açısından periyodik bakım önemlidir. Periyodik bakımda, cihazın iç kısmındaki su ısıtmanın yapıldığı eşanjör kısmının temizliği ve gaz ayarının kontrolü mutlaka yapılmalıdır.


-Kombi sıcak su ayarı, kış sezonu boyunca kademeli bir şekilde artırılmalıdır. Kombi kış başında 40-50 santigrad derece ve soğuk olan kış günlerinde 50-60 santigrad derecelere veya daha üstü sıcaklıklara çıkarılabilir.


-Radyatörlerin (peteklerin) havası alınmalıdır. Radyatörlerde istenen ısıtma verimi alınmıyorsa radyatör temizliği yapılabilir. Bunun sebebi tesisat içindeki kirlenmiş su ve tıkanmış filtreler olabilir. Bunun için tesisatta uzman servisçilerden yardım alınabilir.


-Radyatör arkalarına ısı yalıtım levhaları konularak enerji tasarrufu sağlanabilir. Radyatör arkalarına (duvar ile radyatör arasına) bir tarafı alüminyum folyo ile kaplı ısı yalıtım levhaları yerleştirilmelidir.


-Evde kısa süreli olunmadığında kombiyi kapatma yerine kombi sıcaklığı düşürülmelidir. Zira evin soğuması sonucu tekrar istenen sıcaklığa ulaştırmak için daha fazla enerji harcanır. Kesintili çalışma, sürekli ve ayarlı çalışmaya göre daha fazla yakıt tüketimine neden olur.


-Isıyı bize veren radyatörlerin (peteklerin) üstünü ve önünü kapatmamak veya örtmemek lazım. Perdelerin radyatörleri örtmesi önlenmelidir. (İLKHA)

kış ısınma tasarruf Harran üniversitesi