Şanlıurfa'da mukabele geleneği bir başka

ABONE OL

14 asırdır devam eden mukabele geleneği hakkında konuşan Kur'an âşığı Şanlıurfalılar, Hazreti Muhammed'in sünnetini idame ettirmeye ve yaşamaya çalıştıklarını ifade ettiler.

Mukabele geleneği; Peygamber Efendimiz ve Cebrail Aleyhisselamın her ramazan ayında karşılıklı olarak Kur'an-ı Kerimi okumasına dayanır.


Öğle namazının ardından cami içerisinde ve dışında halkalar oluşturan vatandaşlar, kentin ünlü hafızlarının okuduğu Kur'an'ı dinleyip, takip ederek mukabele sünnetini ihya ediyor.


Dabakhane Cami İmamı Muhammed Zeki Gördağ mukabele geleneğinin önemine değinerek, "Elhamdulillah! Senelerden beridir Resulullah Aleyhisselatu Vesselam ve Cibril-i Emin tarafından başlatılan bu mukabele geleneği devam ediyor. Şanlıurfa'da kendimizi bildik bileli atalarımız, dedelerimiz, Urfa'nın ileri gelenleri, fakiriyle, zenginiyle senelerdir camilerde toplanıp mukabele okuyorlar. Kur'an'ı okuyabilenler bakarak takip ediyorlar, okumasını bilmeyen kardeşlerimiz ise dinleyerek bu sevaba ortak oluyorlar. Dolayısıyla gözleri ile okunan Kur'an'ı takip edenler ve dinleyenler yine hatim sevabı alıyor. Peygamber Efendimiz Aleyhisselatu Vesselam hatim hakkında buyuruyor ki, 'Kim Kur'an'ı hatmederse Cenab-ı Allah onun annesine ve babasına kıyamet gününde nurdan bir taç giydirecektir.' Elhamdülillah biz de Peygamber Efendimizin ve Cibril Aleyhisselam'ın bu sünnetini idame etmeye ve yaşatmaya çalışıyoruz. Yine Peygamber Efendimiz bir hadis-i şeriflerinde 'Kim Kur'an'ı hatmederse 60 bin melek ona dua eder' buyuruyor. Rabbim bizleri Kur'an'ın kıymetini bilenlerden eylesin. İnşallah ahirete kadar da Kur'an'ımızın kıymetini bilecek ve bu geleneği yaşatmaya çalışacağız." ifadelerini kullandı.


Şanlıurfa dabakhane camii mukabele