☰
✕

Şanlıurfa'dan Azerbaycan'a Başörtüsü Tepkisi: 28 Şubat Hatırlatması!

ABONE OL

Şanlıurfa Sivil Toplum Kuruluşları Platformu, Azerbaycan'da başörtülü öğretmen ve öğrencilerin okullara alınmadığına ilişkin haber ve görüntülere tepki gösterdi.

 Açıklamada, söz konusu uygulamaların Türkiye’deki 28 Şubat sürecinin yasakçı zihniyetini hatırlattığı belirtilerek, eğitim ve çalışma hakkının inanç özgürlüğüyle karşı karşıya getirilmemesi çağrısı yapıldı.

“İnanç ile eğitim arasında tercih yaptırılmamalı”

Şanlıurfa Sivil Toplum Kuruluşları Platformu, Azerbaycan’da başörtülü öğretmen ve öğrencilerin eğitim ve çalışma haklarının engellendiğine ilişkin iddialar üzerine yazılı açıklama yayımladı. Platform, haber ve görüntüleri derin üzüntü ve endişeyle karşıladığını belirterek, inançları nedeniyle insanların temel haklarından mahrum bırakılmasına tepki gösterdi.

Açıklamada, okul kıyafetlerine ilişkin düzenlemeler gerekçe gösterilerek başörtülü öğretmen ve öğrencilerin mağdur edilmesinin inanç ve vicdan özgürlüğü, insan onuru ve temel insan hakları açısından kabul edilemez olduğu ifade edildi.

Eğitim hakkı ile inanç özgürlüğünün birbirine alternatif olmadığı vurgulanan açıklamada, “Hiçbir öğrenci, inancı ile eğitimi; hiçbir öğretmen de inancı ile mesleği arasında tercih yapmaya zorlanmamalıdır” ifadeleri kullanıldı.

28 Şubat süreci yeniden gündeme geldi

Platformun açıklamasında, Azerbaycan’da yaşandığı belirtilen gelişmelerin Türkiye’nin yakın tarihinde derin izler bırakan 28 Şubat sürecini hatırlattığı kaydedildi. O dönemde başörtüsü ve inançları nedeniyle eğitim haklarından mahrum bırakılan binlerce gencin yaşadığı mağduriyetlere dikkat çekildi.

Yasakçı ve vesayetçi anlayışların toplumlara huzur ve adalet getirmediği belirtilen açıklamada, inançları baskı altına alan ve farklılıkları dışlayan uygulamaların yalnızca Azerbaycan’da yaşayanları değil, temel hak ve özgürlüklere önem veren herkesi kaygılandırdığı ifade edildi.

Platform, açıklamasında tarih boyunca farklılıkları yok sayan ve insanları tek tip bir anlayışa mahkûm eden yaklaşımların toplumsal huzura zarar verdiğini vurguladı.
Azerbaycan yönetimine çağrı: Mağduriyetler giderilsin
Şanlıurfa Sivil Toplum Kuruluşları Platformu, başörtülü öğretmen ve öğrencilerin haklarının engellenmesini, ayrımcılığa maruz bırakılmasını ve inanç özgürlüklerinin kısıtlanmasını şiddetle kınadığını bildirdi
.
Azerbaycan yönetimine ve ilgili makamlara çağrıda bulunan platform, başörtülü öğretmenlerin mesleklerini, öğrencilerin ise eğitimlerini ayrımcılığa uğramadan sürdürebilmeleri için gerekli adımların atılmasını istedi. Açıklamada ayrıca, inanç ve vicdan özgürlüğünün güvence altına alınması ve eğitim kurumlarındaki yasakçı uygulamaların sona erdirilmesi talep edildi.

Azerbaycan’da inançlarına sahip çıkarak haklarını savunanların kararlı duruşunun da selamlandığı açıklamada, eğitim hakkının bir cezalandırma aracı, inanç özgürlüğünün ise pazarlık konusu yapılamayacağı vurgulandı.

Şanlıurfa Sivil Toplum Kuruluşları Platformu, Azerbaycan’daki başörtüsü yasağına ve ayrımcı uygulamalara son verilmesini, yaşanan mağduriyetlerin giderilmesini ve temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alınmasını istedi.