"Sulama kanallarının üzeri kapatılsın"

ABONE OL

Şanlıurfa'da son günlerde sulama kanallarında yaşanan boğulma vakalarına tepki gösteren vatandaşlar, kanalların üzerinin kapatılmasını ve gerekli önlemlerin alınmasını istedi.

Son 10 gün içerisinde 6 kişinin sulama kanallarına düşerek hayatını kaybettiğini belirten Şanlıurfalı çiftçiler, kanal çevresinde alınan tedbirlerin yetersiz olduğunu, kanalların üzerinin kapatılması gerektiğini savundu.


Gaziantep’ten, bayram ziyareti için annesi ile birlikte Karataş Mahallesi’nde bulunan dedesini ziyarete gelen Birişik, kanaldan su içmeye çalıştığı sırada ayağı kayarak sulama kanalına düştü. Birişik’in cansız bedeni su altı ekiplerinin arama çalışmaları sonucu düştüğü yerin bir kilometre ötesinde bulundu.


Sulama kanalında yeğenini kaybeden Mehmet Birişik, sulama kanallarının üzerinin açık olmasının boğulma vakalarına davetiye çıkardığını savundu.


“Dünyanın hiçbir yerinde yerleşim yerinden açık kanal geçmez”


“Çocuklar kanala doğru gidince yüreğimiz ağzımıza geliyor”


“Bizim canımız yandı başkasının canı yanmasın”


“Kanalın güvenliği için bekçi istiyoruz”


Kendi yaşıtlarına kanalın yanından bile geçmemeyi tavsiye eden Mehmet Emin’in kuzeni Mahmut Birişik, “Mehmet Emin su içmeye gelmiş. Açık tel örgüden uzanarak su içmek istemiş, düşmüş ve boğulmuş. Su çok derin, insan içine düşerse 2 dakikada boğulur. Kanala girmek tehlikelidir. Çocuklara kanalın yakınından bile geçmemelerini tavsiye ediyorum. Kanalın yanından geçerken ayakları takılıp kanala düşebilirler.” dedi.


Amca oğlunu sulama kanalında kaybeden Adem Birişik, “Geçen gün amcamın oğlu Mehmet Emin Birişik, kanalın tel örgüsünde bir delik görüyor. Oradan girerek kanaldan su içmek isterken ayağı kayıyor ve kanala düşüyor. Kanalın derinliği 7 ile 8 metre arasındadır. Burada birçok çocuk boğuldu. DSİ’nin kanal çevresinde önlem almasını istiyoruz. Her 50 metrede kanalın içerisinde kurtarıcı ipler olması lazım, açılan tellerin hemen kapatılması lazım. Şu an bulunduğumuz yerde görüyorsunuz kanal tamamen açıktır. Bu kanalın üstünün kapalı olması gerekir. Bu kanalda bir haftada 6 kişi boğuldu, düşününün bir yılda kaç kişi boğuluyor. Yetkililere sesleniyoruz! Bir an önce burada gerekli önlemleri alın. Bu kanala bir kişi girse, zaten yüzme bilse bile kendini kurtaramaz.” ifadelerini kullandı.


şanlıurfa sulama kanalı suruç karataş köyü birişik