Yeni emlakçılık yönetmeliği bazı sıkıntıları beraberinde getirdi

ABONE OL

Şanlıurfa Tüm Emlakçılar Esnaf Odası Başkanı Selahattin Tokmak, "Taşınmaz Ticareti Hakkındaki Yönetmelik" ile birlikte yetki belgesi alamayan bazı emlakçıların mağdur olacağını ifade etti.

5 Haziran 2018 tarihinden yeni yönetmeliğin yayımlandığı 14 Ekim 2020 tarihine kadar emlakçılık yapan, vergi mükellefi ve oda kaydı olan, MYK ve 100 saatlik eğitim belgesine sahip emlakçılar ise en az lise mezunu olmadıkları takdirde yetki belgesi alamayacak.


"Sektör olarak yönetmeliği olumlu buluyoruz"


"Ticaret İl Müdürlüğüne başvurarak yetki belgesi alınıyor"


"Lise mezunu olmayanlar yetki belgesi alamayacak"


Yetki belgesi olmayanların internet sitelerinde de reklam vermeyeceğini ifade eden Tokmak, "Birçok yerde ilan siteleri var. Bu sayfalara ilan vererek müşteri portföyü oluşturuyorlar. Dolayısıyla bu imkândan mahrum kalacaklar. Yetki belgesi olmayanlar, ilan veremeyecekler. 15-20 gün içerisinde Ticaret İl Müdürlüğü tarafından denetimler başlayacaktır. Yetki belgesi olmayan ofisler hakkında ciddi anlamda yaptırım uygulanacak.  Bizim bu konuda sıkıntılarımız yok. Yönetmeliğin sorunlu maddeleri hakkında bakanlığa ilgili yazıları gönderdik. Bu aksaklıklarının ivedi olarak düzeltilmesi için çalışılmaları gerektiğini kendilerine anlattık. Sıkıntımız; kayıtlı olan esnafımızın da yetki belgesi alamamasıdır. Bunlar;  5 Haziran 2018 sonrası bugüne kadar, yönetmelik yayınlanmadan önceki tarihe kadar, bütün eğitimlerini almış vergi mükellefiyeti,  oda kaydı, MYK belgesi, 100 saatlik eğitim belgesi olup Ticaret İl Müdürlüğüne başvuru yapmasına rağmen yetki belgesi talebi ret olanlardır. Bunlarda ilkokulu ve ortaokul mezunlarıdır." dedi.


Şanlıurfa’da yeni yönetmelikle birlikte bazı sorunların yaşandığını vurgulayan Tokmak, "Galericilerde şöyle bir şart geldi. Revizyon çalışmalarından sonra müktesep hak verildi; ama bizim mesleğimizde bu yapılmadı. İlk tarih itibarıyla 5 Haziran 2018 tarihinde yönetmelik yayımlandı.  O tarih baz alınarak müktesep hak verildi. Bizde yetkili kurumlarla gereken yazışmaları yaptık. Şifahen ve sözlü olarak itirazda bulunduk. Bu mükelleflerin hakkını koruyacağımızı kendilerine ilettik. Şanlıurfa genelinde 100 üyemizin böyle bir sıkıntısı var. Her şeyleri tamam olmasına rağmen bu arkadaşlara yetki belgesi verilmeyecek. Bu arkadaşların haklarını kanun çerçevesinde savunmak boynumuzun borcudur. Bu arkadaşlar, vergi mükellefi oldukları halde yönetmeliğe göre yetki belgeleri verilmeyecek. Biz şu an kaçak emlakçıları bıraktık, kayıtlı olan esnafların hakkını savunmakla uğraşıyoruz. Bir an önce bu çalışmaların tamamlanarak bu arkadaşlarımıza da yetki belgelerinin verilmesini istiyoruz. İnşallah Urfa'da kaçak emlakçı kalmayacaktır. Mesleğimiz adına bu saatten sonra sıkıntılarımızın biteceğine inanıyoruz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

yeni emlak yasası emlakçılık yetki belgesi