"Zirai ilaç dediğiniz şey 'ilaç değil' zehirdir"

ABONE OL

Zirai ilaçların nasıl kullanılması gerektiği ve zirai ilaçların canlılar üzerindeki zararlı etkilerine dikkat çeken uzmanlar "Zirai ilaç dediğimiz şeyler ilaç değil, zehirdir" uyarısında bulundu.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ziraat Fakülteleri bu zararın en aza indirilmesi ile ilgili çeşitli çalışmalar yürütüyor.


Uzmanlar;  gereksiz ilaç kullanılmaması, kullanılacaksa eğer öncelik olarak üçüncü derecede ilaçların tercih edilmesi ve ilaçların dozunda kullanılması ile ilgili İLKHA’ya önemli uyarılarda bulundu.


Güneş,  'zirai ilaç’ kelimesinin kullanılmaması gereken bir kelime olduğuna dikkat çekerek, "Son zamanlarda Tarım Bakanlığı'nın bir ifadesi var, 'bitki koruma ürünü’ deniliyor. Biz de bazen 'zirai ilaç’ diyerek kullanıyoruz. Çiftçiler ise çok sık kullanıyorlar. Yani zirai ilaç dediğimiz şeyler ilaç değil, zehirdir. Bitki koruma ürünlerinin korumak için kullanılan kimyasallardır. Bunlar elbette ki insan ve hayvan sağlığı için zararlıdır. Canlılar için birtakım faydalarının yanında zararlı olan şeylerdir. Kimyasal maddeler öldürücü maddelerdir." ifadelerini kullandı.


Zirai ilaçların insan, hayvan ve bitkiler üzerindeki zararlı etkilerine dikkat çeken Güneş, "Bitki koruma ürünleri, bitkiler üzerinde var olan zararlı organizmaları öldürmek, popülasyonu düşürmek ve ekonomik zarar eşiğinin altına çekmek için kullanılan ürünlerdir. Belli bir öldürücü etkileri var, biz bunu 'LD50’ diye ifade ediyoruz. Öldürücü dozun yarısı, bu da kullanılan ilaçların gramajını, yani insan ve hayvan sağlığına, canlılara olan etkisini gösteriyor. Bu doz, böcekler için öldürücü olduğu halde insanlar için öldürücü bir etkisi yoktur. Bu dozlar uygulandığında cüsselerinin ufak olmasından dolayı böcekler ölüyor. İnsanlarla temas ettiğinde insanlar ölmüyor. İnsanların bünyesinde özellikle karaciğerde, yağ dokusunda, bunlar depo ediliyor. Depo edilmek suretiyle ileriki dönemlerde kanser hastalıklarına kadar uzanan bir zarar durumu söz konusudur. Aynı zamanda insanlara bu bitki koruma ürünü ile temas ettiklerinde alerjiler, gözlerde yaşarmalar, nefes darlıkları meydana geliyor." şeklinde konuştu.


Ekonomik zarar eşiğine ulaşmadan zirai ilaçları kullanmamak gerektiğine vurgu yapan Güneş, "Bitki koruma ürünleri zehirdir. Elbette ki gerek insanlar için, gerekse de diğer canlılar için zararlıdır. Önemli olan tarımsal uygulamalar da 'ekonomik zarar eşiği’ gibi bir ifade var. Ekonomik zarar eşiğine ulaşmadan bu ürünleri kullanmamak lazımdır. Bu ürünleri uygun dozlarda kullanmak, uygun zamanlarda kullanmak lazımdır. Bitkilerde uygularken ise son ilaçlama ile hasat arasındaki döneme dikkat etmek gerekir. Yani bir bitki koruma ürünü kullanıldığında bitkinin üzerinde bir kalıcı süresi vardır. Bu kalıcı süresi ile tüketiciye ulaşmadan önceki sürenin ayarlanması lazımdır. Buna ürünlerin 'prospektüslerinde’ yazar. İlaçlama ile hasat arasındaki süre denir. Bu süreye dikkat etmek lazımdır." dedi.


"Toprağa geçtiğinde fazla miktarda kullanıldığında, toprak içerisindeki mikroorganizmalar ile ilgili öldürücü etkileri söz konusudur"


"Toprakta yeraltı sularına karışarak da insanlar için hayvanlar için tehlikeli boyutlara ulaşır"


"Gereksiz ilaç kullanımından kaçınılmalıdır"


"Bütün aktif zirai ilaçlar yurt dışından temin ediliyor"


"Organik ilaçların maliyeti çok yüksek"


"Zirai ilaçlar bilinçsiz kullanıldığı zaman çeşitli hastalıklara sebep oluyor"


"Uzun süre zarfında insan sağlığına etki etmektedir"


"Gerekli destekler verildiği zaman burada da kimyager arkadaşlarımız yapabilirler"


"Haşerelerle ilaçsız baş edemiyoruz, başka alternatifleri bilmiyoruz. İlaç atılmazsa olmuyor"


"İlaç serpmezsek verimimiz düşüyor, hatta zarara kadar iniyor"