SİVEREK'TE YOK OLMAYA YÜZ TUTMUŞ BAĞCILIK YENİDEN ELE ALINIYOR

Mehmet SEZGİN/SİVEREKŞanlıurfa’nın Siverek ilçesinde bir zamanlar halkın büyük bir kesiminin geçimini sağladığı bağcılık, son yıllarda imar alanlarının gelişmesi ve bağlarda başlayan

SİVEREK'TE YOK OLMAYA YÜZ TUTMUŞ BAĞCILIK YENİDEN ELE ALINIYOR
12 Ekim 2008 - 17:48
 kol kanseri hastalığı yüzünden üzüm bağcılılığı giderek yok olmaya yüz tutmuş. İlçede bağcılığın tekrar geliştirilmesi ekonomik değer kazanması için çalışmalar başladı.
  
Merkezi Şanlıurfa’da bulunan GAP EKO DER Derneği üncülüğünde Harran ve Ege üniversiteleri ziraat fakültesinden bilim adamları tarafından Siverek’te ki bağcılığın yeniden değerlendireceğinin belirten GAP EKO DER başkanı ezacı Medet Abbasoğlu yapılacak çalışmalarla ilgili yaptığı açıklamada ’’Siverek’te bağcılığın tarihi çok eskilere dayanıyor. Bundan 20–30 yıl önce birçok insan geçimini bağcılıkla sağlıyordu. İlçede ki bağlarda yaklaşık 16 üzüm türü yetişirdi. Bağ alanlarının imara açılması ve hastalık ve yapılan ilkel bağcılık bağ alanların bitirme noktasına getirdi. Derneğimiz öncülüğünde GAP idaresi Siverek kaymakamlığı  Harran ve Ege Üniversitelerinin Ziraat Fakültelerinin  bilim adamlarıyla iş birliği yaparak  Siverek  ile ilgili yeni bir proje çalışmaları yapacağız. Siverek bağlarında incelemeler yaptık  kalan  3-4 üzüm türünden örnekler alıp  Ege üniversitesine gönderdik yapılan incelemelerin ardından  bölgede yapacağımız çalışmaların bir yol haritasını çizeceğiz’’dedi.


Bu haber 2661 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek Belediyesinde başkan yardımcılığına Evrim Began atandı
Siverek Belediyesinde başkan yardımcılığına Evrim Began atandı
Sulama göletine giren genç hayatını kaybetti
Sulama göletine giren genç hayatını kaybetti