"Kaçak kullanmadığım halde ceza kestiler"

Şanlıurfa’nın Hilvan ilçesinde bir kişi, kaçak elektrik kullanmadığı halde ceza kesildiğini ve kendisine bir bilgilendirme yapılmadığını iddia etti.

"Kaçak kullanmadığım halde ceza kestiler"
22 Mayıs 2019 - 11:35

 


Şanlıurfa’nın Hilvan ilçesine bağlı Kepirhisar köyünde ikamet eden İsmail Bayat adlı vatandaş, kendisine kaçak elektrik kullanmadığı halde 5 bin 723 TL ceza kesildiğini belirterek DEDAŞ'a tepki gösterdi. DEDAŞ ise "harici faz çekilerek kaçak elektrik" kullanıldığını savundu.


Geçen yılın kasım ayında hanesine harici bir hat çekildiği iddiasıyla kaçak elektrik cezası kesildiğini belirten Bayat, kesilen cezadan aylar sonra haberi olduğunu belirtti.


Bayat, "Benim evim yol kenarında. Avlum yok, yolla aramda 5 metre var. Kaçak ekipleri yoldan geçerken evin önünde dışarda olan saatin fotoğrafını çekmişler. Doğrudur fotoğraf benim evimindir ama ne ikinci, nede üçüncü bir hat ve nede kaçak var. Şanlıurfa'da ki şubelerini gittim.  Orada detaylı bilgi dokümanını aldım. Dokümanda 11’inci ay 2018'de sözde kaçak yakalanmış ve 180 gün bana 5 bin 723 lira kaçak bedeli kesilmiş. 11’inci aydan 4’üncü aya kadar olan faturaları ödedim. Bu kaçak ekibi madem gelip fotoğraf çekip 'kaçak yakalamışım' diyorsa kanunen beni haberdar etmeleri gerekmez miydi? Tutanak tutmaları ve bana haber vermeleri gerekmez miydi?" dedi.


"Bana haber verilmedi"


Kendisine kesilen cezadan aylar sonra haberdar olduğunu aktaran Bayat, "Köyümüzle Hilvan arasında 5 kilometre var. Normalde sayaç okuma ekipleri köyde fatura yazdıktan sonra Hilvan’a yetişmeden cep telefonlarımıza mesaj geliyor, üç gün içerisinde ödeyiniz, diye. Ödenmediğinde yine mesaj geliyor, ödenmediği takdirde elektriğiniz kesilecek, deniliyor. Peki 11’nci ayda kaçak kullanmışsam niye tutanak yok. Ayrıca benim imzam da yok. Bana haber verilmiş mi, yok. Kaçak yazıldıktan sonra da her ay fatura geliyor ve ben de ödüyordum. Bunlar için mesajlar geliyorsa niye kaçak kullanımı için herhangi bir mesaj gelmiyor?" ifadelerini kullandı.


Kaçak kullanmadığını yineleyen Bayat, şöyle konuştu: "Saatim burada, elektrik mühendisleri gelip incelesinler. Saati takan ve mühürleyen DEDAŞ’tır ben değilim. İçinde ne olup olmadığını ben bilmiyorum çünkü onlar getirip takıp gitmiş. Benden kaynaklı bir şey varsa parayı öderim. Evimin önünde tek bir elektrik direği var, oradan alıp saate oradan da içeriye almışım. DEDAŞ’ın bahsettiği ikici bir hat nerededir gelip baksınlar. Benim haberimin olmadığı bir şeyi onlar nasıl tespit edebiliyor? Bu DEDAŞ’a Türkiye hukuku, yargısı, Emniyet, CİMER, Enerji Ve Tabi Kaynakları Bakanlığı, Cumhurbaşkanı bunlara bir çare bulamıyor mu? Artık yeter diyoruz. DEDAŞ, Güneydoğu'da resmen sistematik bir şekilde 12 Eylül dönemi gibi yapıyor. Bunlar için tarlasını satan ve gidip çalışıp bu paraları ödeyen insanlar var.


DEDAŞ'tan açıklama


İddialara ilişkin İLKHA'nın görüştüğü DEDAŞ yetkilileri ise söz konusu aboneye ait olduğunu belirttiği sayaç görüntülerini paylaştı ve 27 Kasım 2018'de yapılan kontrolde abonenin harici faz çekerek kaçak enerji kullandığının tespit edildiğini ve elektriğin kesilerek mühürlendiğini açıkladı.


Görüntülere ve DEDAŞ'ın açıklamalarına yanıt veren Bayat ise görüntülerdeki sayacın, kendi sayacına ait olup olmadığının kesin olmadığını ifade etti. Bayat, DEDAŞ'ın, elektriğin kesilerek sayacın mühürlendiği bilgisinin ise doğru olmadığını savunarak o günden bu yana normal bir şekilde elektriğini kullandığını ve son günlerde kaçak cezasından haberdar olduğunu vurguladı. (Ramazan Şefkatlı- İLKHA)


 


 

Bu haber 2057 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • hakan
    4 yıl önce
    eğer kaçak kullanmadıysanız hakem heyetine gidin sonra da tüketici mahkemesine....

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Harran'da 1 kişinin öldüğü, 2 kişinin yaralandığı olayla ilgili açıklama
Harran'da 1 kişinin öldüğü, 2 kişinin yaralandığı olayla...
Şanlıurfa'da uyuşturucu ile mücadele sürüyor
Şanlıurfa'da uyuşturucu ile mücadele sürüyor