"Kadın Üniversiteleri geç kalınmış bir uygulamadır"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dile getirdiği Kadın Üniversiteleri fikrine destek veren Şanlıurfa’daki eğitimciler, uygulamanın hayata geçmesi için çok geç kalındığına dikkat çektiler.

"Kadın Üniversiteleri geç kalınmış bir uygulamadır"
11 Temmuz 2019 - 08:23

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Japonya’da katılmış olduğu “Türkiye Bursları ve 8. Uluslararası Öğrenciler Mezuniyetinde" yaptığı konuşmada, Japonya’da 800 üniversitenin yüzde 10’unun kadın üniversitesi olduğunu belirterek, Türkiye'de de benzer üniversitelerin olması gerektiğini ifade etmişti.


Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kadın Üniversitesi fikrine destek veren Şanlıurfalı eğitimciler, Kadın Üniversitesi için çok geç kalındığını ifade ettiler.


Siverek İmam Hatipliler Derneği (ÖNDER) Başkanı Mehmet Aydın, Kadın Üniversitesi fikrinin toplumun ihtiyaç duyduğu bir uygulama olduğunu dile getirerek, “Sayın Cumhurbaşkanı’nın Japonya’ da ilk olarak dile getirdiği ve on birinci kalkınma planında da yer alan Kadın üniversiteleri, öteden beri toplumumuzun ihtiyaç duyduğu bir uygulamadır. Bazı Müslüman ülkelerin yanında; Japonya, Güney Kore, Çin, İngiltere, Kanada, Avusturya gibi ülkelerde eğitim veren Kadın Üniversitelerinin ülkemizde olmaması büyük bir eksikliktir. Bu açıdan Kadın Üniversiteleri gerekli hatta geç kalınmış bir uygulamadır. Ülkemizin böylesi kurumlardan yoksun olmasının elbette çeşitli sebepleri vardır. Bunun bizce en önemli nedeni çağdaşlık, uygarlık gibi kılıflarla toplumumuzu değerlerinden uzaklaştıran projelerin dayatılmasıdır. Karma eğitimi bir uygarlık meselesi gibi gösterme çabasıdır. Oysa pedagojik, başarı ve disiplin açısından ve insan fıtratı gereği karma eğitim gereken ihtiyaca cevap vermemektedir.” şeklinde konuştu.


“Karma eğitimde ısrarcı olunması akıllara soru işareti getirmektedir”


Karma eğitimde ısrar edilmesine anlam veremediklerini ifade eden Aydın, “Ülke olarak eğitimde birçok yöntem, teknik ve programını aldığımız ABD ve gelişmiş Avrupa ülkeleri, karma eğitimden hızla vazgeçip tek tip eğitimi tercih ederken Türkiye'de bu konuda ısrarcı olunması, akıllara birçok soru getirmektedir. Karma eğitim, bir bakıma insanın tercih etme hakkını elinden alan bir uygulamadır. Bundan dolayı karma eğitim zorunluluktan çıkarılıp isteğe bağlı hale getirilmelidir. Böylece Kadın Üniversitelerinin alt yapısının daha sağlam oluşturulması sağlanabilecektir. Sadece üniversitelerde değil, eğitimin tüm kademelerinde bu imkân tanınmalıdır. Bu açıdan, Kadın üniversiteleri desteklenmesi gereken bir projedir. Uygulamanın bir an önce hayata geçirilmesi gerekir.” diye konuştu.


“Kadın Üniversitesi fikri İstanbul Sözleşmesi’nin de iptal edilmesinin işareti olur”


Kadın Üniversitesi fikrinin eğitim öğretimin tüm kademelerinde olması gerektiğini dile getiren Eğitim Bir-Sen Siverek İlçe Başkanı Fikret Aslanparçası, “ Kadın Üniversitesi fikrini geç kalınmış bir açıklama olarak görüyoruz. Eğitim-Bir-Sen olarak yıllardır savunduğumuz ve gündemde tuttuğumuz karma eğitimin sonlandırılması ısrarımızı haklı çıkaran fikirdir. Bu düşüncenin diğer eğitim öğretim kademelerinde de uygulanması için bir adım olmasını temenni ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu yöndeki ifadelerinin okullarımızda zaman zaman gündeme getirilen ve uygulanmaya çalışılan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği adı altında cinsiyetsiz bir toplum oluşturma ve aile kurumunu dinamitlemeyi beraberinde getiren İstanbul Sözleşmesi’nin de iptal edilmesinin bir işaret fişeği olarak da görmek istediğimizi ifade etmek isterim.” İfadelerini kullandı.


Eğitimci Yazar Mustafa Karadağlı ise karma eğitimin insan fıtratına ters olduğunu vurgulayarak, “Çok geç kalınmış bir çalışma. Birçok aile, karma eğitim nedeniyle kızlarını yükseköğretimden mahrum bırakmak zorunda kalıyordu. Karma eğitim, bir kere eğitimin de ruhuna ters. Sınıfta hoca, tam olarak kendini ifade edemiyor. Bu durum her iki cinsiyet için de geçerlidir. Özellikle TIP dersleri büyük sorun oluşturuyor. Ya tamamen hayâ perdesini kaldıracaksınız, ya da dersi tam olarak anlatamayacaksınız. Kadın üniversitelerinin açılması öğrenci sayısını arttıracaktır. Açılacak üniversitenin tabii ki fakültesi de çok önem arz ediyor. Bölümlerin güncel olması ve toplumda karşılığı olan mesleklerin açılması çok önemlidir.” dedi (İLKHA

Bu haber 2928 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 5 Yorum
  • tercihh meselesi
    4 yıl önce
    neden olmasın..İsteyen kadın üniversitesine gönderirir;isteyen karmaya...Karma eğitim yapılan okulları univleri kapatın demiyorum,yanında kadın universitesi de olsun..Kime ne zararı olabilir acepp
  • Abdurrahman Siverek
    4 yıl önce
    Misafir nick'li bayan eğitimci, karma egitim İslam'a aykırı değildir. Karma eğitimden vazgeçmek, birçok olumsuzluğu beraberinde getirecek. 90'li yıllarda Siverek İHL'de okuyordum. Karma eğitim yoktu. Sadece erkekler vardı. Kızlar da başka bir binadaydı. Bir sürü erkek öğrenci kız sevgilileri için kizarin binadsinda nöbet bekliyordu. İsim vermeyeyim. Yani diyeceğim o ki karma eğitim yoksa bazı konularda merak daha da kamcilaniyor. Siz kızları erkeklerden uzaklaştırarak hiçbir seyi cozmuyorsunuz.
  • Misafir
    4 yıl önce
    Kadınla erkek zaten fıtraten farklı ne diye eşitlemeye çalışıyorsunuz karma eğitimin fıtrata uygunluğunu hangi ölçüte neye dayanarak söylüyorsunuz herhalde bozulmuş fıtrata göre olsa gerek Yoksa Yaratılıştan gelen fıtrata göre karma eğitim uygun Değil bunu bir eğitimci bayanolarak söylüyorum Şuan karma eğitimde sınıflar aşk meşk yuvaları haline geldi dersi adam akıllı işlemek zor tabi bir çok etken var ama bu ortamlar bunu tetikliyorUygunalabilirlik oranı ve şartlara göre sonuçlar değişebilir
  • Ali
    4 yıl önce
    Universiteyi bitirip hemsire ogretmen doktor avukat olunca nasil yapacak?o zaman erkeklerle calismayacak mi?
  • Abdurrahman Siverek
    4 yıl önce
    Kadın üniversitesi kurmak, kadınla erkeği birbirinden ayırarak, birçok olumsuzluğu beraberinde getirecek. Karma eğitim, insan fıtratına daha uygundur. İslam'a da aykırı değildir. Bu tür uygulamalar asla ne İslami ne de insanidir. Kadını toplumdan soyutlamak birçok psikolojik, sosyolojik sıkıntılara davetiye çıkarmaktır. Bir İHL mezunu olarak kızımı böyle bir üniversiteye göndermem. O zaman bir de erkek üniversitesi kuralım. Erkek marketi, kadın marketi, erkek camisi, kadın camisi, erkek otogarı

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Harran'da 1 kişinin öldüğü, 2 kişinin yaralandığı olayla ilgili açıklama
Harran'da 1 kişinin öldüğü, 2 kişinin yaralandığı olayla...
Şanlıurfa'da uyuşturucu ile mücadele sürüyor
Şanlıurfa'da uyuşturucu ile mücadele sürüyor