Siverek, Şanlıurfa ve Viranşehir'de Beraat Kandili etkinliği

Şanlıurfa, Siverek ve Hilvan’da düzenlenen çeşitli programlarla mübarek Beraat Kandili ihya edildi.

Siverek, Şanlıurfa ve Viranşehir'de Beraat Kandili etkinliği
20 Nisan 2019 - 09:09

Peygamberler Şehri’nde Beraat Etkinliği


Mübarek on bir ayın sultanı Ramazan ayının müjdecisi ve Hicri takvime göre Şaban ayının 15'inci gecesi olan Beraat Kandili, Peygamberler şehri Şanlıurfa’da vatandaşların yoğun katılımı ile ihya edildi.


Balıklıgöl Dergâh (Mevlid-i Halil) Camii'nde, Beraat Kandili programında konuşan Dini Yüksek İhtisas Merkezleri Daire Başkanı Abdurrahman Akkuş, “Biz Müslümanların görevi istikamet üzerine kalmaktır.” dedi


Beraat Kandili münasebetiyle akşam namazının ardından genç- yaşlı, kadın-erkek demeden camilere akın eden Şanlıurfalılar, gecenin maneviyatını doya doya yaşayarak Allah Teâlâ’dan af ve arınma diledi.


Beraat Kandili programında konuşan Dini Yüksek İhtisas Merkezleri Daire Başkanı Abdurrahman Akkuş, “Biz Müslümanların görevi istikamet üzerine kalmaktır.” dedi


Kentteki camilerin tamamında Kandil dolayısıyla özel programlar düzenlendi. Geceyi ihya etmek isteyen Şanlıurfalıların ilk tercihi yine Eyüp Peygamber ve Balıklıgöl Dergâh camileri oldu.


Beraat Kandili münasebetiyle Şanlıurfa İl Müftülüğünce, Hazreti İbrahim'in doğduğu ve ateşe atıldığı yer olarak bilinen Balıklıgöl Dergâh (Mevlid-i Halil) Camii'nde bir program düzenlendi.


Binlerce vatandaşın akın ettiği camide yer bulamayan vatandaşlar, cami avlusuna serilen hasırlar üzerinde geceyi idrak etti.


Cami içerisinde özel bölümde muhafaza edilen Peygamber Efendimizin Sakal-ı Şerifi ve Kadem-i Şerifi, vatandaşların ziyaretine açıldı. Vatandaşlar uzun kuyruklar oluşturarak kutsal emanetleri ziyaret etti.


Program, akşam namazından sonra Dini Yüksek İhtisas Merkezleri Daire Başkanı Abdurrahman Akkuş tarafından Beraat Kandili’nin önemi ve bu gecede yapılması gerekenlerle ilgili yaptığı vaaz ile başladı.


Müslümanlar için en önemli hususun istikamet üzerine kalmak olduğuna dikkat çeken Akkuş, “Nasıl ki namazda kıblemizi bozduğunuz zaman namaz bozulursa; yaşamınızda da yönünüz halisane bir şekilde Allahu Teâlâ Hazretlerinin istikametinden ayrılırsa o zaman dini yaşantı da bozulur. Halis ve samimi bir şekilde Cenab-ı Allah'a dönmek, dini halisane bir şekilde yaşamaya gayret etmek gerekir. Rabbimiz bir ayette ‘Hâlbuki onlar sadece ve sadece samimi bir yönelişle dini Allah'a has kılmak ile emir olunmuşlardır. Dosdoğru Allah'a yönelmek ile emir olunmuşlardır.’ buyuruyor.” İfadelerini kullandı.


Dini sadece Allah’a has kılmak gerektiğini belirten Akkuş, “Sadece ve sadece Allah'a kulluk etmek nasıl olur? Hayatımızda bunu nasıl görürüz? Nasıl yaşarız? Sahabe-i Kiram’dan Süfyan Bin Abdullah, bir gün Efendimizin yanına geliyor ve diyorki  ‘Ey Allah'ın Resulü, bana şu İslam dini hakkında kısa bir şeyler söyle sizden sonra da hiç kimseden soru sormayayım. Öyle bir şey söyle ki, Ey Allah'ın Resulü, dünya ve ahirette bana yetsin, başkalarının nasihatine ve tavsiyesine artık ihtiyacım kalmasın.’ diyor. Efendimiz ona cevap olarak buyuruyorki  ‘Ey Süfyan önce Allah'a iman ettim de, daha sonra dosdoğru istikamet üzerine ol.’ Şimdi dosdoğru olmak dini dürüst yaşamak dini adam gibi yaşamak bu nasıl bir şeydir?”


“Peygamber Efendimizi endişelendiren ve saçlarını beyazlatan, biz ümmetinin istikametten ayrılma ihtimalidir.”


Müslümanların hayatının her aşamasında dosdoğru olması gerektiğine dikkat çeken Akkuş, “Dürüst olmak hakikaten, o kadar Peygamber Efendimizin üzerine titrediği bir durumdurki Efendimiz bir defasında buyuruyorlar;  ‘Hud suresindeki bir kısım ayetler beni ihtiyarlattı, beni kocattı, benim saçlarımı beyazlattı.’ Şimdi bizler Peygamber Efendimizin ümmeti olarak düşünmek zorundayız. Bir peygamberleri ihtiyarlatan, yaşlanmasına ve saçlarının beyazlaşmasına ne sebep olabilir? Peygamber Efendimiz, başka bir hadis-i şeriflerinde, ‘Benim saçlarını beyazlatan Hud suresindeki, emir olunduğu gibi dosdoğru ol ifadesidir.’ buyuruyor. Şimdi şunu bilmek zorundayız. Peygamber Efendimize, Allah’u Teâlâ dosdoğru ol diyorsa, Peygamber Efendimiz de ‘Bu ne büyük bir emirdir, benim saçlarımı beyazlattı.’ dediği zaman, acaba Peygamber Efendimiz bir kısım doğru olmayan işler mi yapıyordu ki endişe etti? Haşa! Elbetteki böyle değil! Peygamber Efendimizi endişelendiren ve saçlarını beyazlatan, biz ümmetinin doğruluktan, istikametten ayrılma ihtimalidir.” diye konuştu.


Müslümanların imanda, yaşantıda ve vicdanında istikamet üzerinde olması gerektiğini hatırlatan Akkuş, “Onun için biz Müslümanların görevi istikamet üzerine olmaktır. Nedir istikamet üzerine olmak? Birincisi, imanda istikamet üzerinde olmak zorundayız. İkincisi yaşantımızda dosdoğru istikamet üzerine olmak zorundayız. Üçüncüsü kalbimiz ve vicdanınız ile istikamet üzerine olmalıyız. Bu üçünü sağladıktan sonra işte Rabbimiz Allahu Teâlâ Hazretleri, bu gecenin sabahına varmadan Allah'ın izniyle hepimizi bağışlayacaktır.” diye konuştu.


Kılınan yatsı namazından sonra Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda, Türkçe mevlit, kaside, salavatlar okundu.


Program yapılan dua ile sona erdi.


Balıklıgöl yerleşkesinde bulunan Hazreti İbrahim'in makamı ve Üstad Bediüzzaman'ın vefat ettiğinde ilk defnedildiği temsili kabri, geceyi ihya etmek için gelen vatandaşların akınına uğradı.




Siverek İKRA-DER’de Beraat Coşkusu


Siverek Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (İKRA-DER) tarafından Beraat Kandili münasebetiyle bir program düzenlendi.


İmam Hatip öğrencisi İbrahim Ergin okuduğu Kur’anı Kerim ile başlayan programda Eğitimci Mehmet Aydın tarafından “günahlarımızın farkında olmak ve tövbe”, Eğitimci Mehmet Turan tarafından Peygamber Efendimizin örnek şahsiyetinden bahsetti. Mevlid,
tesbihat, münacaat, hatim, günün ihyası ve dua ile program sona erdi.




Viranşehir


Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde vatandaşlar Beraat Kandili münasebetiyle camilere akın ederek geceyi ibadetlerle ihya etti. Kandil münasebetiyle Kemal Veysi Tepret Camii'nde bir program düzenlendi.


Kılınan yatsı namazının ardından Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan program mevlid-i şerif ve Eyüp Nebi Kur’an Kursu öğrencilerinin seslendirdikleri kasideler ve salâvat-ı şerifelerin okunmasıyla devam etti.


Kılınan tespih namazının ardından program yapılan dua ile son buldu.  Cami çıkışında hayırseverler tarafından cami cemaatine ikramlarda bulunuldu.


(İLKHA)


Bu haber 2572 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Harran'da 1 kişinin öldüğü, 2 kişinin yaralandığı olayla ilgili açıklama
Harran'da 1 kişinin öldüğü, 2 kişinin yaralandığı olayla...
Şanlıurfa'da uyuşturucu ile mücadele sürüyor
Şanlıurfa'da uyuşturucu ile mücadele sürüyor