5 Adımda İş Güvenliği

5 Adımda İş Güvenliği

5 Adımda İş Güvenliği
29 Nisan 2017 - 09:46

 


İş güvenliği uygulamaları, bir iş yerindeki potansiyel tehlikelerin belirlenmesini, bunlara karşı gerekli önlemlerin alınmasını ve dolayısıyla çalışma ortamının işçiler için daha sağlıklı ve güvenli kılınmasını hedefler. İş yerinde iş güvenliği standartlarına uygun bir ortam yaratılması hem çalışanların sağlığı, hem de işlerin olması gerektiği gibi yürümesi açısından şart olduğundan, işletmeler bu konuya olabildiğince önem göstermelidir. Bu yazıda, işletmelerin iş güvenliğini sağlayabilmek için dikkat etmeleri gereken noktaları kısaca paylaşacağız.

İşte, 5 kısa ve öz maddede, işletmelerin iş sağlığı ve güvenliği için göz önünde bulundurması gerekenler:

1- İSG(iş sağlığı ve güvenliği) politikasının belirlenmesi ve risk değerlendirmesi

İş sağlığı ve güvenliğini sağlamanın ilk adımında, iş yerinin özelliklerine uygun bir İSG politikası belirlenmeli, işletmedeki herkesin bu alandaki görev, yetki ve sorumlulukları açıkça belirtilmelidir. Ayrıca mevcut sistemde ortaya çıkabilecek tehlikeler ve mesleki riskler de değerlendirilmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır. Bu noktada, çalışmaları öngörülü bir yaklaşım ile yürütmeye ihtiyaç duyulur. İş güvenliği uzmanı, yönetim ve çalışanların ortak çalışması ile belirlenen tehlikelerin kaynağında önlenmesi, ortadan kaldırılamayacak risklere karşı ise çeşitli önlemlerin alınması büyük önem taşır.

2- Ekipman kullanımı(Gözlük, iş güvenlik ayakkabısı vb.)

Özellikle de risk faktörünün yüksek olduğu çalışma alanlarında, potansiyel tehlikelere karşı işçilerin güvenliğini sağlamak için gerekli görülen iş güvenliği giyecek ve aksesuarları kullanılmalıdır. Kişisel emniyeti sağlayan bu ürünler; baş, göz, el, ayak, vücut, kulak ve solunum koruyucular olarak sınıflandırılabilir. Bunlardan iş güvenliği ayakkabısı, iş kıyafeti ve baret gibi parçalar sürekli olarak kullanılırken; gözlük, maske, eldiven gibi malzemeler, yalnızca belli başlı işleri icra ederken kullanılır. Özellikle de iş güvenliği ayakkabıları, işçileri yaralanmalardan korumalarının yanı sıra zorlu zeminlere sağlam basmayı ve konforlu bir çalışma deneyimini de mümkün kıldıkları için son derece önemlidir.

3- Sağlık gözetimi

Sağlık gözetimi hem çalışma ortamının koşullarının hem de çalışanların sağlık durumlarının gözlemlenmesini kapsayan bir uygulamadır. Çalışanların işe girişte ve sonrasında tabi tutulduğu periyodik sağlık muayeneleri takip edilmelidir ve ayrıca, iş yerindeki fiziki koşulların çalışmaya elverişli olup olmadığı, düzenli olarak yapılan ortam ölçümleri ile belirlenmelidir.

4- Olay bildirimi

Yaşanan iş kazalarının soruşturulması için prosedürler oluşturulmalıdır. Ayrıca, daha sonra meydana gelebilecek daha ciddi problemleri engellemek için, kazaya dönüşmesine ramak kalan olayların sebeplerinin araştırılması da büyük önem taşır.

5- Eğitim ve tatbikat

İşçilerin iş yerindeki tehlikelerle ilgili bilgilendirilmeleri için işe girişte oryantasyona tabi tutulmaları, temel İSG eğitiminden geçmeleri ve işletmede kullanılan ekipmanların kullanımına dair eğitim almaları gerekir. Görev değişimi yapıldığında da eğitim sürecinin atlanmaması gereklidir. Eğitimin yanı sıra, yangın ve benzeri acil durumlar için tatbikatların yapılması, tahliye ve ilk yardım ekiplerinin belirlenmesi gerekir. Acil durumlarda, çalışan herkes, görev ve sorumluluklarının neler olduğunu biliyor olmalıdır.

http://www.u-power.com.tr/


Bu haber 5893 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te dereye giren 2 çocuk boğulma tehlikesi geçirdi
Siverek'te dereye giren 2 çocuk boğulma tehlikesi geçirdi
Siverek Belediye Başkan Yardımcıları belli oldu
Siverek Belediye Başkan Yardımcıları belli oldu