Bakan Koca: "26 ilde delta varyantı görüldü"

​Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "16 ilde görülen delta varyantı şu an 26 ilde görüldü. Ağırlıklı İstanbul olmak üzere 224 delta ve bunun 134'ü de İstanbul'da." dedi.

Bakan Koca: "26 ilde delta varyantı görüldü"
29 Haziran 2021 - 22:56

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Meclis'te gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Koca, maçların seyircili oynanıp oynanmayacağına ilişkin bir soruya, "Önümüzdeki süreçte tek bir alanda değil bütün alanlarda kısıtlamaları kaldırmaktan yanayız. Spor müsabakaları için de benzer şekilde sayıları belirleyerek, tedbirlerle seyircili oynanabileceğini şimdiden söylemek istiyorum." karşılığını verdi.

Koca, BioNTech aşısının ikinci dozunun ilk dozdan sonra 4 haftaya kadar kısaltılmasına yönelik soruya, "6 haftaya uzatmaya Uğur Hoca ile de görüşerek karar vermiştik. Özellikle vatandaşlarımıza erken dönemde birer aşıyı yapmak istemiştik. Şu dönemde elimizde yeterli miktarda aşımız var. Yarın Bilim Kurulu'nda gündem konularından biri bu olacak. 6 haftanın 4 haftaya çekilip çekilmeme durumu dahil olmak üzere özellikle 'Rapel' veya hatırlatma dozu dediğimiz, 60 yaş üstü vatandaşımıza ve sağlık çalışanlarımıza bunun uygulanıp uygulanmaması veya nasıl uygulanması gerektiği, yarın Bilim Kurulu'nun gündeminde olacak." yanıtını verdi.

Koca, ayrıca Covid-19 hastalığını geçirenlerin, 6 ay sonra yaptırdığı aşı süresinin kısaltılıp kısaltılmayacağının yarın Bilim Kurulu'nda görüşüleceğini kaydetti.

Şehir hastanelerinin yabancılara satıldığı iddiası

"Şehir hastanelerinin yabancılara satıldığı" iddiasının hatırlatılması üzerine Bakan Koca, bu konunun sürekli gündemde tutulmaya çalışıldığına dikkat çekti.

Şehir hastanelerinin, binaları ve arsalarının devlete ait olduğunu hatırlatan Koca, "Kamu-özel iş birliğiyle yapılan şehir hastanelerinin bu haliyle binaları da arsaları da devletindir. Bunun altını çiziyorum. Burada yapılan, bu binalar, karşılığı 25 yıllığına kira ödemesi şeklindedir. Ayrıca 19'a yakın hizmetin satın alma durumudur. Kira durumu 25 yıllıktır. Hizmetlerin satın alma durumu ise 5 yıllığına alınır yani 5 yıldan sonra serbest, açık ihaleyle bu tekrar bizim irademizde. Hangi hizmetleri almak istediğimizi, kaç yıllığına almak istediğimizi zaten belirlemiş olacağız. Dolayısıyla bu anlamda herhangi bir devir söz konusu değil. Bunun dışında yapılan şu, 19 hizmetin bazı kalemleri, otopark, güvenlik, yemek, temizlik gibi hizmetleri bir başka firmadan alabilirsiniz. Bunu biz kamuda, kendi hastanelerimizde alıyoruz, üniversite hastanelerimiz de benzer şekilde hizmetler alıyor. Bu hizmeti almaktan öte bir durum değildir. Toplamda işletmenin, bu binaları yapan yatırımcının değişikliği söz konusu olmamıştır. Bu değişiklik ancak Bakanlığımızın onayıyla mümkün olur. Böyle bir onay da söz konusu değildir." diye konuştu.

Hizmetleri bir şekilde satın aldıklarını belirten Koca, bu alınan hizmetleri ilgili yatırımcının, bir başka firmadan da alabileceğini söyledi.

"Bir devir söz konusu değildir"

Koca, "Bu hizmetin, güvenlik, temizlik, otopark gibi hizmetler olduğunu söylemek istiyorum. Kaldı ki ilgili firma da Türkiye'de 40 binden fazla çalışanı olan, 15-16 yıldan bu yana da hizmet veren bir firma. Bu anlamda bir devir söz konusu değildir. Danimarka sermayeli olan firma Türkiye'de 16 yıldan bu yana 40 binden fazla çalışanı olan, birçok yere hizmet veren, bu anlamda yatırımcının hizmet aldığı bir firmadan öte bir durum değildir. Yani hastanelerin, binaların satışı, devri söz konusu değildir. Hastaneler de binalar da arsalar da devletindir. 25 yıllık kira sözleşmesi ve 5 yıl süreyle geçerli olabilecek hizmet alımı dışında bir durum değildir. Kaldı ki yatırımcının da değişikliği söz konusu değildir. Bu, ancak bizim iznimizle mümkündür. Yatırımcının değişikliği de olmamıştır." diye ekledi.

Fransa'nın almadığı aşının Türkiye'ye gelmesi söz konusu değil

"BioNTech aşılarının, Fransa'nın iptali üzerine Türkiye'ye geldiği ve aşılamanın hız kazandığı" iddiasına yanıt veren Koca, "Bu dönemde Fransa'nın almadığı aşı, Pfizer'ın sattığı ülkelere gidebilir. Dolayısıyla Fransa'nın almadığı aşının Türkiye'ye gelmesi gibi bir durum söz konusu değil. Biz çünkü BioNTech'ten alıyoruz." yanıtını verdi.

"Aşı tereddüdü gündemde tutularak bu algıya da hizmet ediliyor"

Koca, gündemdeki aşı tereddüdüne ilişkin bir soruya, bunun, fazla gündemde tutulan bir konu olduğunu vurguladı ve şunu ekledi:

Aslında vatandaşımız aşıya son derece uyumlu. Nereden biliyoruz? Dünyada yine farklı olarak en çok çocukluk çağı aşılarını yaptıran bizim vatandaşımız. Kızamık aşısını yüzde 98'lere kadar yaptıran yine bizim vatandaşımız. Ben bu anlamda bir sorun olduğunu görmüyorum. Bu çerçevede gündemde tutularak bu algıya da hizmet edildiği kanaatindeyim.

"Delta varyantı artıyor"

Türkiye'deki delta varyantlarına ilişkin bir soruya Koca, "Delta plus daha yok ama delta varyantı artıyor. Geçen hafta da söylemiştim, 138 sekansı belirlenmiş hastadan bahsetmiştim. Şu an 224'e çıktı. 16 ilde görülen delta varyantı şu an 26 ilde görüldü. Ağırlıklı İstanbul olmak üzere 224 delta ve bunun 134'ü de İstanbul'da." dedi.

"Maskeden ne zaman kurtuluruz?" sorusuna karşılık Koca, "Hepimizin arzusu normal hayata dönebilir olmak. Bütün çabamız pandemiyi, ülkemizin gündeminden çıkarmak. Bunun olmazsa olmaz şartı ne? Aşı." karşılığını verdi. (İLKHA)

 
Bu haber 489 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
AK Parti Belediye Başkan Adayı Bucak, Oto galericiler sitesini ziyaret etti
AK Parti Belediye Başkan Adayı Bucak, Oto galericiler sitesini...