BAKANLARIN ŞANLIURFA ÇIKARTMASI

GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ), Türkiye Genç İşadamları Derneği'nin Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın katkılarıyla düzenlediği Avrupa'da Yaşayan Genç İşadamlarının 2. GAP Buluşması Forumu Şanlıurfa'da başladı. Harran Üniversitesi Osmanbey Kampüsü'nde düzenlenen foruma, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener , Devlet Bakanı

BAKANLARIN ŞANLIURFA ÇIKARTMASI
06 Kasım 2006 - 22:48
Kürşad Tüzmen, Vali Yusuf Yavaşcan, milletvekilleri, bürokratlar, işadamları ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı. 'Avrupa'da Yaşayan Genç İşadamlarımızın 2. GAP Buluşması Forumu'nun açılışında konuşan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şener, insanlığın uygarlıkla tanıştığı bu bölgede gelecek için planlar yapılması amacıyla toplantının düzenlendiğini ifade etti. Türkiye'de 9 ili kapsayan GAP'ın burada kurulmasının çok önemli bir karar olduğunun altını çizen Şener, "Türkiye'deki tek bölgesel kalkınma idaresi 9 şehri kapsayacak şekilde burada kurulmuştur. Neden Türkiye'de 7 bölge varken tek bölgesel kalkınma idaresi burada kuruldu. Burada kalkınma idaresi kurulurken gelir düşüklüğü değil, karşımıza bölgenin potansiyeli çıkıyor. Her bölgenin kendince potansiyel özellikleri vardır. En büyük ekonomik ve sosyal kültürel potansiyele sahip bölge olarak karşımıza GAP çıkıyor. Türkiye'nin en büyük su kaynaklarının bulunduğu bölge burasıdır. Su kaynaklarının 3'te biri buradadır. Mümbit bir araziye sahiptir. Tarım devriminin gerçekleştirildiği bir bölgedeyiz. Buğdayı, mercimeği, nohudu bölgeye tanıtan bu bölgedir. Koyun sürülerini dünyaya tanıtan bu bölgedir. İyi bir tarım potansiyeli bulunan bu bölgedeyiz. Mekke, Medine, Kudüs, arkasından Şanlıurfa ve GAP bölgesi kutsal mesajların insanlığa yayıldığı merkezler olarak karşımıza çıkmaktadır. Geçmişin en önemli dini merkezlerinden biri Şanlıurfa olmuştur. ekonomik, sosyal dini nitelikler itibariyle bölgenin önemli bir potansiyeli barındırdığını görüyoruz" diye konuştu.

Konuşmasında, bölgede ve Türkiye genelinde kurulacak kalkınma ajansları hakkında bilgi veren Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener , "GAP BKİ ile kalkınma ajansları kanununu çıkardık. Bu bölgede 3 adet kalkınma ajansı kurulacak. Bir bölgeyi kurtaracak olan o yörenin insanlarıdır. Kalkınma ajanslarının temel mantığı da kamu kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, seçilmişler, atanmışlar tüm katılımla bir sinerji ortaya çıkarmak içindir. Bu ajanslar sayesinde bir proje seferberliği başlayacaktır. Türkiye'de 26 veya 27 tane bölgesel kalkınma ajansı kurulacaktır" dedi.

Konuşmasında toplantıya katılan işadamlarına GAP bölgesinin avantajlarını da anlatan Şener, "Bölgenin en büyük avantajlardan birisi de Ortadoğu pazarına, Güney Asya pazarlarına bir geçiş teşkil etmesidir. Burada sağlanacak üretim güneyde Suriye, İran, Irak olmak üzere pazarlara açılış imkanı sağlayacaktır. Hükümetin temel politikası, komşularıyla ticaret yapmasını bilen, ticaret hacmini büyüten bir ülke olmak. Komşularıyla ticaret yapmayan bir ülkenin dünya pazarına açılması çok zordur" diye konuştu.

"CUMHURİYETİN 83. YILINDA 83 MİLYAR DOLAR İHRACAT YAPACAĞIZ"

Toplantıya katılan işadamlarının ülke kalkınmasına büyük katkıları olacağını söyleyen Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, "Ülkemize büyük katkılarda bulunacaksınız. Yurt içinden ve yurt dışından gelen 500'e yakın işadamımızla önemli bir sinerji oluşturacağız. Şanlıurfa'daki bu toplantı önemli bir hayra vesile olacaktır. Yatırımları iş ilişkileri gelişecektir" dedi.

Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun 83. yıldönümünde hedefin 83 milyar dolarlık ihracat olduğunu açıklayan Devlet Bakanı Tüzmen, "Dış ticaret rakamı bu sene 210 milyar dolar olacaktır. 2005 yılında 116 milyar dolar ithalat, 73 milyar dolar ihracatla 190 milyar dolar dış ticaret gerçekleşti. Bu yılsa Ata'mıza hediye olarak Cumhuriyetin kuruluşunun 83. yılında 83 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşacağız" şeklinde konuştu.

GAP'ta yaşanan ihracatla ilgili açıklamalarda da bulunan Tüzmen, "GAP'taki ihracat artışı sevindiriyor. Türkiye'nin ihracat artış, oranı yüzde 15-16 olarak gerçekleşirken GAP, bunun iki katı yüzde 32 ihracat rakamı yakalamış. Son iki senede yüzde 300 oranında ihracat artmış" ifadelerini kaydetti.

Hükümet olarak hedeflerinin Türkiye'nin etrafındaki denizleri serbest ticaret alanı haline getirmek olduğunu ifade eden Tüzmen, bu amaçla ülkelerle serbest ticaret anlaşması imzalamayı hızlandırdıklarını ifade etti. Tüzmen, "Bir zamanlar Osmanlı'ya ait olan bu coğrafyada 600 sene sonra yeniden serbest ticaret ortamı oluşturmak için ülkelerle görüşmelerimiz sürüyor. Akdeniz'i yeniden serbest ticaret alanına dönüştürmek için Fas, Tunus, ve Mısır ile serbest ticaret anlaşması yaptık, Suriye ile görüşüyoruz. Anlaşma yaptığımız yerlerde ticaret başlıyor. Amacımız dünya ticaretini serbestleştirmeyle çalışmak. Türkçe konuşan cumhuriyetlere ticaret yapmak için Hazar Denizi'nin serbest ticaret haline gelmesi lazım. Komşu ülkelerle sıkıntımız vardı ama bugün hepsiyle ticaretimiz artış göstermiştir" diye konuştu.

"İHRACATTA HEDEF 3 MİLYAR DOLAR"

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Muammer Yaşar Özgül, Türkiye'nin en büyük ve dünyanın sayılı projeleri arasında yer alan GAP'ın tüm hızıyla devam ettiğini kaydetti. Özgül, "Bugüne kadar 18.6 milyar dolar harcama yapılmış olan projede nakdi gerçekleşme yüzde 58'e ulaşmıştır. Enerji yatırımlar'aracak olan o yörenin insanlarıında yüzde 74 oranında fiziki gerçekleşme söz konusudur. Ilısu Barajı'nın da tamamlanmasıyla enerji sektöründe büyük mesafe kat edilecektir. Şimdiden enerji yatırımlarında 15 milyar doların üzerinde geri dönüşüm söz konusudur. Sulama yatırımlarında gerçekleşme yüzde 14 olmuştur. Kamu-özel sektör işbirliği ve yap-işlet devret gibi modellerle sulama yatırımlarını bölgede artırmayı hedeflemekteyiz" diye konuştu.

Yatırımcı işadamlarına bölgenin özellikleri hakkında da bilgi veren GAP BKİ Başkanı Özgül, "GAP Bölgesinde yapılan ihracat son 5 yılda yüzde 312 artarak 2005 yılı sonunda 2.2 milyar dolar seviyesine ulaşmış, 2006'da ise 3 milyar dolara ulaşması beklenmektedir. 2003 yılında 10 kişiden fazla işçi çalıştıran 1250 işletme sayısı bugün itibariyle 1830'e ulaşmıştır. 2003'te 42 bin olan istihdamsa bugün 80 bine ulaşmıştır. Ayrıca bölgedeki sanayide önemli gelişmeler yaşanmış ve Adıyaman, Diyarbakır, Kilis ile Batman'da önemli yatırımlar yapılmıştır. GAP Bölgesi hem Suriye, hem de Irak ile sınır komşusudur. Türkiye'nin dolayısıyla da Avrupa'nın Ortadoğu'ya açılan kapısıdır. Artan nüfusla işgücü taleplerine hemen cevap verebilecek esnekliğe sahip olmasının yanı sıra iş gücü maliyetleri de Avrupa Birliği'ne yeni katılan Polonya, Slovakya, Macaristan, ve Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerin çok altındadır. Bölgedeki 9 ilden 7'sinde havaalanı ulaşımı kolaylığı bulunması ve 2007 yılı içinde kargo havaalanının tamamlanacak olması bölgenin diğer önemli üstünlükleri olmaktadır. Yine 2007 yılı başında bölgeyi Akdeniz limanlarına bağlayan otoyol bitecektir. Ayrıca yatırımcılar hükümetin 5084 kanun kapsamında yeralan illerde gelir vergisi desteği, sigorta primi desteği, bedelsiz arazi enerji desteği gibi uygulamalardan yararlanabilecekleri gibi Hazine Müsteşarlığı'nın genel teşvik mevzuatından yatırım indiriminden, KOBİ teşviklerinden de yararlanabilmektedirler" şeklinde konuşmasını tamamladı.

Konuşmalardan sonra toplantıya yemek arası verildi. Avrupa'da Yaşayan Genç İşadamlarının 2. GAP Buluşması Forumu'nun öğleden sonraki bölümünde sektör toplantıları yapılacağı öğrenildi
Bu haber 3978 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Şeyh Celaleddin Korkmazoğlu vefat etti
Şeyh Celaleddin Korkmazoğlu vefat etti
Eski başkan Çakmak'tan borç açıklaması
Eski başkan Çakmak'tan borç açıklaması